Varza, brocoli și conopida repară leziunile ADN-ului
√ Bazat pe studii științifice
Legumele crucifere sunt subiectul multor studii științifice realizate în ultimele decenii.
Din această familie fac parte varza, broccoli, conopida, ridichea, gulia, hreanul, muștarul și rucola.
Aceste legume sunt ușor de găsit în magazine în orice anotimp. Din păcate, nu le consumăm pe cât de des ar trebui.
Ca și în cazul peștelui, ar trebui să le includem în dietă măcar de 2-3 ori pe săptămână.
Cercetătorii ne dau motive suficiente să facem aceasta.
Cuprins
Legumele crucifere repară leziunile ADN
Legumele crucifere au capacitatea de a repara daunele ADN.
Sunt rezultatele unui studiu publicat în „British Journal of Cancer”.
Oamenii de știință au descoperit că unii compuși din aceste legume intensifică procesele de reparare a ADN-ului în celule.
Acest lucru poate însemna o protecție mai mare împotriva apariției cancerului.
Varza, broccoli și conopida conțin indol-3-carinol (I3C). Acest compus crește nivelurile unor proteine care repară ADN-ul deteriorat.
Nu este prima dată când auzim că legumele crucifere au proprietăți anticancerigene.
Citește și – Broccoli luptă împotriva cancerului gurii, capului, sânului și prostatei
Acesta este însă primul studiu care demonstrează la nivel molecular cum anume aceste legume pot preveni cancerul.
„Acum este clar că funcția genelor canceroase cruciale pot fi influențate de compuși care se găsesc în alimentele pe care le măncăm”.
„Descoperirile noastre indică un proces molecular clar care ar putea explica legătura dintre dietă și prevenirea cancerului”, a declarat Eliot Rosen, profesor de oncologie și biologie celulară, autorul principal al studiului.
Previn cancerele mamare, ovariene, de prostată
Dr. Rosen a expus celule de cancer de sân și de prostată la doze mari de I3C și genisteină (o proteină din soia).
A descoperit că acești compuși au crescut producția de proteine restauratoare ale ADN-ului: BRCA1 și BRCA2.
Mutațiile din aceste gene pot duce la dezvoltarea cancerelor mamare, ovariene și de prostată.
Cantitățile de BRCA sunt reduse în celulele canceroase. De aceea, creșterea nivelului lor ar putea împiedica formarea cancerului, spune dr. Rosen.
Citește și – Cancerul – mai puțin întâlnit la persoanele care consumă legume crucifere (varză, broccoli, conopidă)
Curăță toxinele din sânge și țesuturi
Într-un studiu din 2014, cercetătorii italieni au descoperit că broccoli a redus daunele provocate de radicalii liberi cu 18%.
Acestea au consumat zilnic câte 250 mg de broccoli fiert la aburi. Efectele au fost măsurate după 24 de ore de la masă.
Broccoli a crescut nivelurile sangvine de antioxidanți, precum vitamina C, beta-caroten și acid folic.
A crescut de asemenea nivelul de glutation S transferază. Această enzimă este produsă în ficat. Ea curăță toxinele din sânge și țesuturi.
La fumători, aceeași cantitate de broccoli consumată pe zi, timp de 10 zile, a scăzut nivelul de inflamație cu 48% (proteina C-reactivă).
A crescut în schimb concentrația de luteină și acid folic.
La consumatorii de broccoli, ruptura lanțurilor de AND a scăzut cu 41%.
Citește și – Broccoli curăță rapid corpul de poluanții inhalați din aer
Surse articol:
1. Georgetown University Medical Center. „Veggies Contain Chemicals That Boost DNA Repair And Protect Against Cancer.” ScienceDaily. ScienceDaily, 9 February 2006. <www.sciencedaily.com/releases/2006/02/060209185153.htm>.
2. Case Adams, Broccoli repairs DNA, reduces inflammation, osteoarthritis, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/broccoli-reduces-inflammation-repairs-dna-possibly-helps-osteoarthritis/