Soia nu declanșează tulburări hormonale sau cancere – biologul Elena Blănaru

Soia este unul din cele mai controversate alimente.

Și totuși, la ea ne îndreptăm atenția atunci când suntem în perioadele de post.

Soia nu declanșează tulburări hormonale sau cancere – biologul Elena Blănaru

Soia nu declanșează tulburări hormonale sau cancere: Freepik – www.freepik.com

Soia – un aliment „de bază” în post

Este ingredientul principal din majoritatea produselor vegetale.

Înlocuiește carnea și proteina de carne.

Înlocuiește produsele lactate animale.

Din soia se fac pateuri sau paste tartinabile, șnițele, crenvuși, salamuri, brânză (tofu), lapte și sosuri.

Este așadar, un aliment de bază în post și în dietele vegetariene sau vegane.

Citește și – Cum se prepară laptele de soia – cea mai bună rețetă

Unii nu țin cont de faptul că este blamată. Alții au auzit că periculoasă și o evită, sau o consumă mai rar.

Există două probleme principale legate de soia. Prima se referă la modificarea genetică. A doua se referă la conținutul de hormoni.

Prima problemă a fost deja rezolvată. În comerț se găsesc produse pe eticheta cărora scrie clar că au fost făcute din soia nemodificată genetic. Pe acestea trebuie să le alegem.

A doua problemă nu a fost pe deplin elucidată.

Acțiunea hormonilor din soia nu este similară hormonilor umani

Elena Blănaru, biolog și nutriționsit, lămurește mitul „soia” și spulberă îndoielile vizavi de acest produs.

Soia provoacă teamă și nesiguranță din cauza unui compus similar hormonului estrogen feminim.

Este vorba despre „genisteină”. Acestă moleculă este un fitoestrogen, adică un hormon din plante.

Formula lui chimică seamănă cu estrogenul uman, dar nu înseamnă același lucru.

Estrogenii produși de corp se fixează perfect pe receptorii de pe suprafața celulelor.

Acțiunea lor în celule poate declanșa, în anumite siutații, afecțiuni tumorale sau cancere.

Genisteina din soia este similară estrogenului, dar nu are o acțiune identică.

„Ea vine, se așează pe receptorul acela celular pe care ar trebui să vină estrogenul și nu face decât să blocheze accesul estrogenului”.

Are chiar un efect anti-estrogenic.

„Ea nu declanșează în celulă toate reacțiile acelea în lanț pe care le declanșează estrogenul, tocmai pentru că ea doar seamănă cu estrogenul. E ca un fel de păcăleală pentru celulă, dar o păcăleală în bine”.

Iată o explicație care ne poate încuraja să nu renunțăm la soia și nici să ne ferim de ea.

Citește și – Soia combate pierderea de masă osoasă la femei (studiu)

Studiile nu au găsit nicio legătură între soia și cancerele hormonale

În susținerea acestei afirmații vin studiile epidemiologice de durată pe populații mari.

Acestea nu au găsit nicio legătură între consumul de soia și cancerul de sân. Mai mult, unele au arătat că soia are chiar efect protector împotriva acestui cancer.

Nici măcar supraviețuitorii cancerului mamar nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la consumul de soia.

Soia protejează împotriva cancerului mamar

Trei studii care au inclus 9.000 de femei care au supraviețuit cancerului de sân au arătat că soia a redus riscul de recidivă a bolii.

Efectul protector a fost observat chiar și la femeile cu tumori mamare cu receptori de estrogen pozitivi (ER pozitiv).

Singurul lucru la care trebuie să fim atenți este excesul.

Chiar și cel mai bun aliment poate deveni dăunător dacă îl mâncăm în doze prea mari.

Doza face otrava.

Citește și – Soia – indicată sau nu femeilor la menopauză?

Surse articol:

1. TRINITAS TV, Prețuiește sănătatea. Meniul sănătos al unei zile de post: https://www.youtube.com/watch?v=cEXzopRvGN8&ab_channel=TRINITASTV
2. Judith C. Thalheimer, The Top 5 Soy Myths, Today’s Dietitian, Vol. 16, April 2014 Issue, No. 4 P. 52: https://www.todaysdietitian.com/newarchives/040114p52.shtml

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.