Uleiul de dovleac poate întârzia apariția și progresia hipertensiunii arteriale

Bazat pe studii științifice

Trăim într-o lume a diversității alimentare. Gama variată de produse ne oferă posibilitatea să fim mai exigenți cu ceea ce cumpărăm.

O alegere conștientă se impune mai ales la capitolul „grăsimi și uleiuri sănătoase”. Acest subiect  este intens dezbătut la ora actuală.

Uleiul de dovleac poate întârzia apariția și progresia hipertensiunii arteriale

Uleiul de dovleac poate întârzia apariția hipertensiunii arteriale: Jcomp – www.freepik.com

Majoritatea nutriționiștilor recomandă uleiul de măsline sau uleiul de cocos.

Dacă vreți să folosiți un ulei la fel de sănătos, dar autohton, puteți opta pentru uleiul de dovleac.

Uleiul de semințe de dovleac protejează inima

Un studiu recent, publicat în jurnalul „Complementary Therapies in Clinical Practice” a arătat că acest ulei poate avea beneficii la nivel cardiovascular.

O echipă de cercetători de la Universitatea Marymount din Texas și Universitatea Guilan din Iran a analizat efectele acestui ulei pe 23 de femei post-menopauzele cu vârsta între 48 și 64 de ani.

Participantele au fost împărțite în două grupuri. Un grup a primit 3 g de ulei de semințe de dovleac pe zi. Celălalt grup a primit o substanță neutră (placebo).

Cercetătorii au efectuat câteva măsurători de interes:

– tensiunea arterială sistolică brahială
– tensiunea arterială diastolică
– funcția autonomă cardiacă
– înălțimea și greutatea corporală

Rezultatele au arătat că suplimentarea cu ulei de dovleac a redus nivelurile tensiunii arteriale în repaos.

Nu au fost raportate modificări ale ritmului cardiac.

Citește și – Rețetă de tinctură pentru ameliorarea tulburărilor cauzate de menopauză

Întârzie apariția hipertensiunii arteriale

Datele acestui studiu conturează câteva concluzii importante.

Uleiul de dovleac, consumat cu regularitate, poate reduce tensiunea arterială și riscul de boli cardiovasculare la femeile menopauzale.

Acest aliment ar putea chiar întârzia apariția și progresia hipertensiunii arteriale.

Alte beneficii ale uleiului de semințe de dovleac

Potrivit statisticilor, hipertensiunea arterială are o incidență mai mare în rândul femeilor la menopauză decât în rândul bărbaților de vârstă similară.

Consumul uleiului de dovleac este benefic în mai multe aspecte care țin de menopauză. Reduce bufeurile, durerile de cap și durerile articulațiilor.

Activitatea antihipertensivă a uleiului de semințe de dovleac nu sunt este descoperire recentă.

Cercetările pe animale au demonstrat-o anterior.

Acest ulei a fost studiat și în diabet, hipertrofia de prostată, cancer sau alopecie.

Are efecte cardioprotectoare, antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene.

Conține carotenoide, tocoferoli, steroli, acizi grași mononesaturați și polinesaturați (acid olecic și linoleic).

Citește și – Uleiul de semințe de dovleac are proprietăți antidiabetice, hipotensive, cardioprotectoare și antimicrobiene

Sugestii de consum

Dacă vreți să folosiți acest ulei, în scop alimentar sau terapeutic, vă sfătuim să optați pentru varianta presată la rece.

Se găsește la magazinele de plante sau în hipermarketuri la raioanele cu produse naturiste.

Dr. Oana Cuzino recomandă doar 2 lingurițe pe zi. Nu este nevoie de mai mult pentru a beneficia de calitățile sale nutriționale și curative.

Poate fi consumat ca atare, sau inclus în salate, supe, legume la cuptor sau sosuri.

Precauții

Uleiul de semințe de dovleac poate cauza reacții adverse la persoanele sensibile.

Testați uleiul pe o porțiune mică de piele și așteptați să vedeți dacă apar mâncărimi, roșeață, iritații sau alte semne de alergie.

Consumul excesiv poate deveni toxic.

Dacă luați medicamente hipotensive, monitorizați nivelul tensiunii arteriale deoarece acest ulei poate crește efectul lor hipotensiv.

Citește și – Semințele de dovleac previn creșterea glicemiei după masă

Surse articol:

1. Domenico Montesano, Francesca Blasi, Maria Stella Simonetti, Antonello Santini, and Lina Cossignani, Chemical and Nutritional Characterization of Seed Oil from Cucurbita maxima L. (var. Berrettina) Pumpkin, Foods. 2018 Mar; 7(3): 30: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867545/
2. Franz Walker, Investigating the anti-hypertensive effects of pumpkin seed oil, Heart.News: https://heart.news/2021-10-11-investigating-anti-hypertensive-pumpkin-seed-oil.html#
3. Alexei Wong, Danielle Viola, Douglas Bergen, Eileen Caulfield, Javad Mehrabani, Arturo Figueroa, The effects of pumpkin seed oil supplementation on arterial hemodynamics, stiffness and cardiac autonomic function in postmenopausal women,
4. Complementary Therapies in Clinical Practice, Volume 37, 2019, Pages 23-26, ISSN 1744-3881, https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2019.08.003; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388119304864
5. Oana Cuzino, Uleiul de dovleac: ce beneficii are dar și cum se poate consuma: https://doc.ro/sanatate/ulei-de-dovleac-ce-beneficii-are-dar-si-cum-se-poate-consuma

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.