Măceșele combat 10 boli – studii științifice

Bazat pe studii științifice

Măceșele, cunoscute în unele zone ale țării și sub numele de „cacadâr”, „trandafir sălbatic”, „rug” sau „rujă” sunt folosite în scop culinar și terapeutic din vechime.

Sunt deosebit de bogate în vitamina C, vitamina A, vitaminele B1, B2, E, K și P.

Conținutul nutrițional divers al măceșelor

Fructele conțin pectine, lecitine, taninuri, acid citric, acid malic, ulei volatil, ulei gras și săruri minerale.

Pe lângă vitaminele C și A, oferă și alți antioxidanți importanți, precum flavonoide și carotenoide.

Iată compoziția chimică completă a măceșelor:

  • alfla-tocoferol
  • apigenină
  • acid ascorbic
  • astragalină
  • avicularină
  • beta-caroten
  • acid cafeic
  • acid galic
  • gama-tocoferol
  • acid gentisic
  • acid hidroxibenzoic
  • hiperozidă
  • isoquercitrină
  • isoramnetină
  • kaempferol
  • acid linoleic
  • luteină
  • licopen
  • aciid protocatechuic
  • rutină
  • rutinozidă
  • acid salicilic
  • spireozide
  • acid sinapic
  • tilirozidă
  • zeaxantină

În plus, măceșele conțin sute de compuși bioactivi.

Acest profil nutrițional divers justifică includerea măceșelor în categoria plantelor medicinale.

Măceșele vindecă 10 boli

În continuare vă prezentăm câteva beneficii ale măceșelor, conform studiilor științifice.

Tensiune arterială crescută

Măceșele au proprietăți antihipertensive.

Un studiu realizat de Universitatea Lund din Suedia a testat efectele măceșelor pe pacienți obezi cu diabet.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit 40 g de pudră de măceșe pe zi (sub forma unei băuturi). Celălalt grup a primit un placebo.

Studiul a durat 6 săptămâni. Rezultatele au arătat că măceșele au scăzut tensiunea arterială sistolică cu 3,4 procente.

Colesterol crescut

Un alt beneficiu al măceșelor care se adresează sistemului cardiovascular este acela de normalizare a lipidelor (grăsimilor) din sânge.

Aceste efecte au fost constatate în același studiu, menționat mai sus.

La persoanele care au consumat pudră de măceșe, nivelul colesterolului LDL a scăzut cu 6%, la fel și raportul dintre colesterolul LDL și HDL cu 6,5%.

Autorii studiului au concluzionat că 40 g de pudră de măceșe pot reduce semnificativ riscul cardiovascular la persoanele obeze prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Artrită reumatoidă

Mai puțin cunoscute sunt efectele anti-reumatice ale măceșelor. Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea din Copenhaga, pudra de măceșe ameliorează artrita reumatoidă.

Participanții care au primit 5 g de pudră de măceșe pe zi (sub forma unei capsule) au raportat o îmbunătățire a funcției fizice comparativ cu grupul placebo.

Este important de precizat că aceste efecte au fost obținute la persoane care sufereau de artrită de circa 13 ani.

Osteoartrită

O recenzie din 2008 a cercetătorilor de la Spitalul Frederiksberg din Danemarca a analizat datele din 3 studii clinice care au inclus 287 de pacienți cu osteoartrită.

Pudra de măceșe a redus durerile articulare și a crescut capacitatea pacienților de a răspunde la alte terapii.

Într-un studiu, măceșele au îmbunătățit capacitatea de a roti articulația șoldului.

Dureri și inflamații

Măceșele au efecte antiinflamatoare comparabile cu antiinflamatoarele nesteroidiene sintetice.

Un studiu din Serbia a arătat că piureul și gemul de măcele au inhibat câteva enzime pro-inflamatorii: COX-1 (ciclogenaza-1), COX-2 și LOX (lipooxigenaza-12).

Aceste efecte arată capacitatea măceșelor de a țini și reduce durerea.

Acțiunea lor analgezică este atribuită acidului salicilic.

Într-un studiu pe femei supuse intervenției de cezariană, capsulele cu măceșe administrate înainte de operație au redus scorurile de durere.

Prin stoparea enzimelor COX și LOX, măceșele împiedică procesele pro-inflamatorii.

Citește și – Cu măceșe îți păstrezi imunitatea, sănătatea vaselor de sânge și a oaselor

Degenerescența maculară

Alimentele cu efecte benefice asupra ochilor și vederii sunt cele bogate în carotenoide.

Măceșele conțin diverse carotenoide, precum beta-caroten, luteină, zeaxantină și licopen.

Acești antioxidanți protejează împotriva degenerescenței maculare și a altor daune asupra maculei și retinei oculare.

Boli cardiovasculare

Așa cum am văzut mai sus, măceșele contribuie la scăderea colesterolului și presiunii arteriale.

Carotenoidele previn oxidarea lipoproteinelor, proces asociat cu vătămarea arterelor și apariția aterosclerozei, atacului de cord și accidentelor vasculare.

Vitamina P din măceșe tonifică vasele de sânge și capilarele.

Totodată, ajută la reglarea circulației sangvine.

Măceșele acționează ca un vasodilatator aterial.

Infecții bacteriene

Un studiu din 2015, realizat de Institutul de Cercetări în Plante Medicinale din Blegrad a arătat că măceșele au acțiune antibiotică.

Măceșele au inhibat creșterea unor bacterii în proporție de 90%. Este vorba despre Pseudomonas aeruginosa, Stafilococul auriu și E. coli.

Acțiunea antibacteriană a măceșelor este mult mai vastă.

Într-un alt studiu, măceșele au inhibat următorii patogeni: Bacillus subtilis, Micrococcus luteus, Klebsiella pneumoniae și Proteus mirabilis.

Este impresionant că măceșele au și activitate antifungică. Conform unui studiu din 2015, realizat în Polonia, acestea au inhibat creșterea tulpinilor de Candida albicanis și Candida parapsilosis.

Cancer

Testele pe celule canceroase umane au arătat că extractele de măceșe au inhibat creșterea celulelor de cancer cervical, mamar, pulmonar și adenocarcinim.

Boli degenerative

Măceșele contribuie la reducerea riscului de boli degenerative datorită activității lorantioxidante semnificative.

Acidul galic, isoquercitrina, quercetina, kaempferolul, rutina și acidul ascorbic neutralizează efectele radicalilor liberi în corp.

Aceste boli pot afecta ochii, ficatul, rinichii și alte organe.

Nu în ultimul rând, măceșele sunt utile în răceală, gripă și imunitate scăzută.

Vitamina C din măceșe are un grad de absorbție ridicat, datorat rutinei.

Măceșele pot fi consumate sub formă de ceai, sirop, marmeladă sau vin.

Citește șiCura cu ceai de măceșe – deosebit de utilă în perioada rece

Cum se consumă măceșele

Aceste preparate sunt recomandate în toate afecțiunile menționate mai sus, precum și în stările de convalescență.

Ceaiul de măceșe se face astfel: se pun 500 ml de apă la fiert. Când apa clocotește (nu înainte), se adaugă 2 lingurițe de fructe mărunțite și se fierb 10 minute.

După ce s-a răcorit, ceaiul se strecoară printr-un tifon.

Pulberea de măceșe se poate lua cu miere contra viermilor intestinali.

Dacă se adaugă și pulbere de cătină se obține un preparat energizant, vitaminizant și tonic imunitar.

Surse articol:

1. Case Adams, Rose Hips Fights 12 Conditions, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/diseases-treated-rose-hips/
2. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Măceșul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 101

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.