Leacuri vindecătoare din ceapă – suc, sirop, tinctură, ceai
√ Bazat pe studii științifice
Ceapa are o valoare terapeutică atât de mare încât este cercetată în domeniul cancerului.
Studiile au arătat că ceapa și usturoiul combat cancerul cavității bucale și faringelui, cancerul laringian, esofagian, colorectal, mamar, renal, ovarian, de prostată.
În ce boli ajută ceapa
Utilizarea cepei pentru beneficiile pe care le aduce organismului datează din antichitate.
Este bogată în potasiu, calciu și fosfor. Conține vitaminele A, B1, B2, B6 și C.
Alicina este substanța cea mai prețioasă din ceapă. Are efecte anticancerigene și antibiotice.
Ceapa este înzestrată de Dumnezeu cu diverse proprietăți farmacologice.
Este expectorantă, antiseptică, diuretică, digestivă, vermifugă și hipoglicemiantă.
- astenie
- oboseală psihică și fizică
- rahitism
- guturai
- bronșită
- laringită
- gripă
- astm
- fermentații intestinale
- paraziți intestinali
- pietre la bilă
- diabet
- hidropizie
- obezitate
- ateroscleroză
- îmbătrânire prematură
- reumatism
- artrită
Citește și – O ceapă pe zi ține doctorul departe?
Datorită conținutului bogat în fibre și prebiotice, ceapa susține sănătatea intestinală.
Reduce inflamația, îmbunătățește digestia, absorbția mineralelor și funcția sistemului imunitar.
Ceapa are proprietăți antimicrobiene însemnate, datorate quercetinei. Combate patogeni precum E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Stafilococul auriu (inclusiv cel rezistent la meticilină), H. pylori, Bacillus cereus și Vibrioc cholerae.
Legumele din familia „Allium” sunt bogate în flavonoide și compuși sulfurici. Fisetina și quercetina din ceapă inhibă creșterea tumorilor.
Puțini știu că ceapa protejează oasele și previne osteoporoza și fracturile.
Un studiu pe femei aflate în perioada de după menopauză a arătat că 100 ml de suc pe zi a îmbunătățit densitatea minerală osoasă și activitatea antioxidantă. Studiul a durat 2 luni.
O altă cercetare sugerează că femeile care consumă des ceapă au un risc cu 20% mai mic de fracturi la șold.
Leacuri vindecătoare cu ceapă
Ceapa poate fi folosită în scop terapeutic atât în stare crudă, cât și sub forma unor preparate casnice.
În continuare vă prezentăm câteva rețete simple, pe care le puteți încerca la nevoie.
Suc de ceapă cu roșii și țelină
Sucurile de ceapă, roșii și țelină se obțin cu ajutorul storcătorului electric.
Se amestecă în cantități egale.
Sucul mixt rezultat are efecte detoxifiante și poate fi util în următoarele afecțiuni:
- anemie
- astenie
- gripă
- bronșită
- litiază biliară
- reumatism
Sucul de ceapă simplu poate fi aplicat și pe scală, pentru combaterea mătreții și căderii părului.
Suc de ceapă cu lapte
Sucul de ceapă amestecat cu lapte este un leac vechi contra viermilor intestinali.
Ajută de asemenea la diminuarea ascitei.
Se amestecă 50 ml de suc de ceapă cu o cantitate dublă de lapte cald. Se adaugă și puțină miere, pentru un gust mai plăcut.
75 ml de suc se va consuma dimineața, iar 75 ml seara, înainte de culcare.
Citește și – Lapte cu ceapă și miere – leac pentru afecțiunile gâtului, laringelui și faringelui
Tinctură de ceapă
Se ia o ceapă, se toacă mărunt și se pune la macerat într-o cantitate egală de alcool.
După 10 zile se strecoară. Tinctura obținută se păstrează în sticle închise la culoare.
Se consumă câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Fiecare doză de tinctură se pune într-o jumătate de pahar de apă.
Tinctura de ceapă are efecte antibiotice, expectorante, detoxifiante și diuretice. Este recomandată în:
- afecțiuni respiratorii
- anemie
- pietre urinare
- prostatită
Bărbații care au prostatită sunt sfătuiți să încerce o cură de 10 zile cu tinctură de ceapă. La nevoie, se poate repeta, după o pauză de 20 de zile.
Ceai de ceapă
Ceaiul de ceapă este un remediu binecunoscut pentru tuse și răceală.
Se spală trei cepe mari și se pun într-o cratiță. Se adaugă un litru de apă și se fierb un sfert de oră.
Se pot consuma câte 2 căni pe zi, una dimineața și una seara. Ceaiul se bea cald.
Pentru a fi mai ușor de consumat, se îndulcește cu miere de albine.
Ceaiul de ceapă este folositor în caz de răgușeală, tuse severă, bronșită cronică, astm bronșic și reumatism.
Sirop de ceapă
Ceapa are efecte bune și în afecțiunile cardiovasculare.
Conține antioxidanți și compuși antiinflamatori. Aceștia reduc nivelul de colesterol și trigliceride și implicit riscul de boli cardiace.
Ceapa scade tensiunea arterială și previne formarea cheagurilor sangvine.
Citește și – 50 g de ceapă pe zi previne creșterea colesterolului
Contra insuficienței cardiace se prepară un sirop subțire.
Se pun 100 g de ceapă tocată mărunt la fiert cu 200 ml de apă. Se lasă să clocotească timp de 5 minute, apoi se filtrează.
După răcire se adaugă 50 de grame de miere. Siropul rezultat se consumă seara, înainte de culcare.
Sirop de ceapă concentrat
Contra afecțiunilor gâtului și răcelii, se recomandă un sirop de ceapă mai concentrat.
Se folosesc 200 de grame de ceapă decojită și tocată fin. Se pune la fiert cu 300 ml de apă până când lichidul scade la jumptate.
După ce se strecoară se lasă la răcit, apoi se amestecă mierea.
Siropul se poate da și copiilor, câte 6 lingurițe pe zi. Pentru adulți, doza este de 3-6 linguri pe zi. Păstrați siropul la rece.
Citește și – Ceapa coaptă scoate puroiul din bubele infectate, abcese și furuncule
Surse articol:
1. Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța, Ceapa, Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post, Vol. 2, Editura Kamala, Brașov, 2000, pp. 114-115
2. Carlotta Galeone, Claudio Pelucchi, Fabio Levi, Eva Negri, Silvia Franceschi, Renato Talamini, Attilio Giacosa, Carlo La Vecchia, Onion and garlic use and human cancer, Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1027-32. doi: 10.1093/ajcn/84.5.1027: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17093154/
3. Jillian Kubala, 9 Impressive Health Benefits of Onions, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits#TOC_TITLE_HDR_5