½ lingură de ulei de măsline pe zi menține inima sănătoasă!

Uleiul de măsline este considerat cel mai sănătos ulei pentru inima noastră. Un studiu recent a arătat că doar o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi poate îmbunătăți funcția sistemului cardiovascular.  

O descoperire și mai interesantă este aceea că și alte uleiuri vegetale sunt benefice, comparativ cu grăsimile animale.

Ulei de masline pentru inima

Ulei de masline pentru inima: Freepik – www.freepik.com

Nu ar trebui să ne mire de ce uleiul de măsline este asociat cu beneficii la nivel cardiovascular. El este unul din ingredientele centrale ale dietei mediteraneene.

Iar dieta Mediteraneană a fost catalogată de experți drept cel mai sănătos regim alimentar. Este asociată cu prevenirea și îmbunătățirea multor afecțiuni cardio-metabolice.

Citește și: Dieta mediteraneană cu ulei de măsline protejează oasele

Inima are nevoie de 1/2 lingură de ulei de măsline pe zi

Studiul de față este o analiză a datelor obținute în ultimii 30 de ani. Iar rezultatele arată că uleiul de măsline consumat zilnic ajută la prevenirea bolilor de inimă.

Mai precis, doar o jumătate de lingură de ulei de măsline poate reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare cu 15% și riscul de boli coronariene cu 21%.

Studiul este cu atât mai interesant cu cât aceste asocieri au fost observate pentru prima dată la populația americană. Ele fuseseră deja obținute pe populațiile din țările europene și din regiunea Mediteraneană.

Omega-3  reduce inflamațiile și scade colesterolul

Dr. Bejamin Hirsh – director de cardiologie preventivă din New York spune că uleiul de măsline conține grăsimi sănătoase care pot înlocui grăsimile saturate și grăsimile trans din produsele animale.

Uleiul de măsline este o sursă bună de Omega-3. Acești acizi grași esențiali reduc inflamația și îmbunătățesc nivelul colesterolului.

Studiile au arătat că Omega-3 au efecte pozitive asupra funcției vasculare și a ratei de supraviețuire la pacienții cardiovasculari.

Margarina, untul, lactatele grase și maioneza sunt grăsimi mai puțin sănătoase decât uleiul de măsline. Cel puțin în ceea ce privește sănătatea inimii. Ele trebuie consumate cât mai puțin.

Citește și: Tratament cu tămâie și ulei de măsline pentru pietre la rinichi sau bilă

Alte uleiuri vegetale sănătoase

Studiul prezent mai arată un aspect important. Anume acela că și alte uleiuri din plante au beneficii la nivel cardiovascular. De pildă, nu au existat diferențe majore între uleiului de măsline și beneficiile uleiului de porumb și sau de șofran.

Aceste rezultate sugerează că uleiurile vegetale în general sunt mai sănătoase decât grăsimile animale.

Unul din motivele pentru care mulți nu folosesc doar ulei de măsline la salate și la gătit este prețul mare. Însă uleiul de porumb, de pildă, este mai ieftin. Iar în ceea ce privește sănătatea inimii, poate fi la fel de bun ca uleiul de măsline.

Este de asemenea important să reținem că, atunci când vine despre sănătatea inimii, nu cantitatea de grăsimi ingerată ne afectează. Ci mai cu seamă tipul de grăsimi.

Inima are nevoie de un stil de viață sănătos

Uleiul de măsline nu trebuie privit ca un leac miraculos. Un singur produs sau nutrient nu poate soluționa probleme serioase precum bolile cardiovasculare.

Pe lângă atenția la grăsimile consumate, trebuie să acordăm o importanță egală și celorlalte alimente. Dieta trebuie să fie cât mai variată și bogată în fructe, legume și verdețuri.

Puteți încerca să urmați dieta Mediteraneană. Aceasta presupune un accent mai mare pe alimentele vegetale și mai puțin pe produsele animale, rafinate sau procesate.

Nu mai puțin contează mișcarea fizică!

Citește și: 2 linguri de ulei de măsline seara previn constipația și afecțiunile cardiovasculare

 

 

Sursă: Dan Gray, Michael Crescione, How Just Half a Tablespoon of Olive Oil a Day Can Improve Heart Health, Healthline: https://www.healthline.com/health-news/half-a-teaspoon-a-day-of-olive-oil-improves-heart-health

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.