Grijile împărtășite fac încercările mai ușor de trecut

Căsnicia este, așa cum o definesc autorii Mary și David Ford, o cale spre sfințenie. Ea este o taină adâncă, și se poate ridica la aceeași înălțime ca și călugăria, dacă este împlinită și trăită în mod bineplăcut lui Dumnezeu.

„Este bine ca oamenii căsătoriți, și mai ales cei cu copii, să-și aducă aminte de sfințenia căsătoriei și de însemnătatea crucială întru Împărăția lui Dumnezeu a creșterii copiilor în chip sfânt”.

Grijile impartasite fac incercarile mai usor de trecut

Scopul căsătoriei nu este numaidecât cel al nașterii de prunci, ci mântuirea. Căsătoria și călugăria au multe elemente în comun, mai ales pentru că scopul este același: mântuirea sufletului.

La fel ca și călugărie, căsnicia este un câmp de luptă cu propriul eu și cu patimile lui: egoismul, iubirea de sine, orgoliul, mândria, trufia. Toate aceste patimi împiedică relaționarea cu ceilalți.

Până când nu reușește omul să se despartă de toate aceste patimi, nu va reuși să-și găsească pacea, nici să poată întemeia și păstra o relație cu cineva.

Citește și: “Când dai de un necaz, fie în căsnicie, fie în celelalte treburi, roagă-L pe Dumnezeu” – Sfântul Ioan Gură de Aur

Deși este la fel de grea ca și călugăria, căsătoria este mai ușoară pentru că greutățile se împart la doi. În momentul în care soții au realizat că trebuie să se lepede de propriul sine pentru a putea conviețui, toate se împart la doi, și necazurile și bucuriile.

Sfântul Grigorie Teologul spune că:

„În viețuirea noastră laolaltă, ne suntem unul altuia mâni, urechi și picioare. Căsnicia îndoiește (dublează) puterea noastră, pe prietenii noștri bucură, pe vrăjmași întristează”.

Acestea sunt binecuvântările căsniciei și a familiei. Unul îl sprijină pe celălalt și astfel toată familia sporește.

Citește și: Bucuria în căsnicie vine atunci când soții pun umărul și trec împreună prin necazuri

Chiar și greutățile, atunci când vin, par mai ușoare, deoarece toți le suportă la fel și se încurajează, se ajută unul pe altul.

„Grija împărtășită face încercările ușor de trecut. Bucuriile împărtășite, cu mult mai fericite sunt, iar bunăvoirea face bogățiile mai plăcute […]”.

Iată ce frumoasă devine căsnicia atunci când soții înțeleg dimensiunea unirii lor într-un singur trup și un singur duh. Ei nu mai sunt doi, ci unul.

„Căsnicia e cheia înfrânării și armonia dorințelor, pecetea adâncii prietenii… băutura fără asemănare dintr-o fântână ferecată, de nepătruns celor lipsiți de ea”.

Cei căsătoriți se pot simți ca în rai sau ca în iad în casa lor, în funcție de felul în care își respectă făgăduințele date la cununie, și de felul în care reușesc să se accepte unul pe celălalt și să se muleze unul după celălalt.

„Uniți cu trupul, una în duh, unul pe altul se îndeamnă cu puterea dragostei lor”.

Pentru a putea rezista tuturor ispitelor, încercărilor și tentațiilor, căsnicia trebuie să rămână sub binecuvântarea lui Dumnezeu, prin relația neîntreruptă a soților cu Biserica și Sfintele sale Taine.

Citește și: Cum se poate reînnoi dragostea într-o căsnicie

Surse:

1. David și Mary Ford, Căsnicia ‒ pecetea celei mai adânci prietenii din toată viața omului Doxologia: https://doxologia.ro/casatorie/casnicia-pecetea-celei-mai-adanci-prietenii-din-toata-viata-omului

2. David și Mary Ford, Legătura dintre monahi și oamenii căsătoriți, Dxologia: https://doxologia.ro/casatorie/legatura-dintre-monahi-oamenii-casatoriti

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.