Paracetamolul nu reduce durerile de spate

Durerile de spate pot fi extrem de supărătoare și deranjante, mai ales pentru persoanele foarte active. Din cauza incapacității de a se mișca, cei mai mulți caută o ameliorare rapidă. Iar cea mai bună soluție pare un antiinflamator de la farmacie.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, precum Ibuprofenul, Naproxenul și Aspirina sunt printre alegerile de top. Inclusiv acetaminofenul (Paracetamol) este deseori utilizat pentru calmarea durerilor.

Durerea de spate nu cedeaza la Paracetamol

Pare-se însă că aceste pastile nu au în realitate efectul pretins. Cercetătorii australieni au investigat eficiența acetaminofenului asupra persoanelor cu dureri de spate acute. Termenul de acut este folosit pentru a descrie un tip de dureri care survin brusc.

Au dorit, mai cu seamă, să vadă dacă acest medicament scurtează durata de manifestare a durerilor și în cât timp își face efectul.

Rezultatele îi pot surprinde pe mulți.

Consumatorii care au folosit acetaminofen doar atunci când au avut dureri au obținut ameliorarea deplină a simptomelor abia după 17 zile.

În cazul consumatorii care au luat acetaminofen de 3 ori pe zi, durerile au cedat complet tot după 17 zile.

A existat și un grup de control, care a primit un placebo (o pastilă cu zahăr, fără substanțe farmaceutice). Aceștia au scăpat de dureri mai repede decât celelalte grupuri, adică după 16 zile.

Citește și:

Medicii americani nu mai recomandă medicamentele pentru durerile de spate (ce soluții propun)

Acest studiu arată că medicamentele pe care le-au luat participanții, precum și doza lor, nu au contat câtuși de puțin în reducerea durerilor. Cei care au luat acetaminofen cu scopul de a scăpa mai repede de dureri nu au avut succes

Autorii nu se grăbesc însă să concluzioneze că cei care au dureri nu ar trebui să ia Paracetamol, deoarece acest medicament ar putea funcționa la unele persoane.

Totodată, unii consideră că antiinflamatoarele nesteroidiene sunt o alegere mai proastă din cauza efectelor lor secundare. Acestea pot cauza iritații ale tractului digestiv, pot crește riscul de sângerări la cei care iau medicamente anticoagulante sau induce o stare de sedare.

Nici acetaminofenul nu este lipsit de riscuri. Administrat în doze mari sau în mod regulat, poate provoca daune severe la nivelul ficatului. Un adult nu trebuie să ia mai mult de 3.000 de mg pe zi.

Pentru a evita un supradozaj nedorit, citiți cu atenție eticheta tuturor medicamentelor pe care le luați. Mult din medicamentele pentru răceală, dureri de cap și insomnie conțin o doză de acetaminofen.

Citește și:

Ceaiul de SALCIE calmează rapid DURERILE de cap și durerile de SPATE

O treime din persoanele cu dureri acute de spate scapă de disconfort într-o săptămână. Dacă durerile de spate nu sunt justificate de o anumită boală sau activitate, este bine să faci un control la medicul reumatolog.

Cu atât mai mult se recomandă acest lucru atunci când durerea de spate este însoțită de febră, scădere în greutate sau simptome de natură neurologică (amorțire, slăbiciune, incontinență).

Sursă: Nancy Ferrari, Acetaminophen may do little for acute back pain, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/acetaminophen-may-little-acute-back-pain-201407257300

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.