Cum să faci LANGOȘI – rețeta tradițională (simpli, cu brânză și alte umpluturi)

Cu siguranță nu ai ratat ocazia să mănânci langoș atunci când ai ajuns prin părțile ungurilor, fie la noi în țară, fie în afară.

Aceste gogoși generoase se găsesc atât în Ungaria și în România, cât și în alte țări din Europa Centrală și de Est, în Slovacia, în Serbia și în Austria.

Langosi reteta traditionala: atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu

Cum se fac langoșii?

Denumirea de langoș provine din limba maghiară, unde „lang” înseamnă „foc”. Dacă în vechime langoșii se coceau la foc direct, în cuptor, astăzi ele se fac pe aragaz, în ulei prăjit. Sunt mai gustoase cele actuale, însă nu la fel de sănătoase ca cele coapte fără ulei.

Turtele se prepară dintr-un aluat simplu de pâine, care conține doar apă, făină, drojdie și sare. Partea cea mai atractivă este garnitura care se așază deasupra gogoșilor: telemea sau cașcaval ras, brânză dulce, brânză cu mărar, smântână, usturoi, șuncă sau alte mezeluri, carne tocată, varză călită, ciocolată sau gem.

Garnitura se poate adăuga deasupra turtelor, sau se poate pune direct în aluat în timpul preparării.

Există și versiuni mai sofisticate ale langoșilor tradiționali, când în aluat se adaugă și produse lactate (lapte, iaurt, smântână), ouă sau cartofi.

Langoșii se servesc calzi, dar sunt buni și reci. Cei mai gustoși sunt langoșii crocanți, făcuți din aluat subțire.

Langoși tradiționali – rețetă

Ingrediente

• 1,200 kg de făină albă
• 750 ml de lapte cald
• 42 g de drojdie proaspătă (sau 14 g de drojdie uscată)
• 2 lingurițe de sare
• 1 linguriță de zahăr
• 500 ml de ulei pentru prăjit

Cum se prepară langoșii?

Puneți puțin lapte cald (nu fierbinte!) într-un bol. Adăugați zahărul și drojdia și amestecați pentru omogenizare. Lăsați drojdia să crească preț de 10 minute.

Puneți 750 g de făină într-un bol mare. Adăugați restul de lapte și drojdia umflată. Amestecați să se omogenizeze compoziția, apoi introduceți mixerul și mixați până când aluatul începe să formeze bule.

Adăugați sarea și restul de făină. Frământați apoi aluatul încă 5 minute. Dacă aveți un aparat de frământat, lăsați-l să meargă preț de 2-3 minute.

Acoperiți aluatul cu un prosop și puneți bolul pe aragaz, sau în alt loc călduros din casă. Lăsați-l să crească timp de 30-40 de minute, sau până când crește de două ori volumul său inițial.

Umeziți mâinile cu puțin ulei și împărțiți aluatul în bucăți mici, de mărimea pumnului. Așezați-le pe o tavă unsă cu ulei și lăsați-le la dospit încă 20 de minute.

Luați apoi fiecare bilă de aluat și dați-i o formă de turtă subțire de 20 cm. Marginile trebuie să fie mai groase iar centrul mai subțire.

Puneți tot uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță largă și dați focul la tare. Prăjiți langoșii câte 1-2 minute pe fiecare parte, sau până devin aurii. Scoateți-i pe o farfurie tapetată cu șervețele groase pentru a absorbi excesul de ulei.

Puteți unge langoșii cu smântână și cașcaval, cu mujdei de usturoi, cu gem, cu cremă de ciocolată, cu șuncă sau orice alte garnituri.

Surse:

1. Petre, ISTORIA LANGOȘULUI! Născut la Roma, perfecționat la Budapesta și cel mai gustos la Timișoara! Timișoara Știri.ro: http://www.timisoarastiri.ro/istoria-langosului-nascut-la-roma-perfectionat-la-budapesta-si-cel-mai-gustos-la-timisoara-galerie-foto/
2. Diana, Langoși Simpli, Savori Urbane: https://savoriurbane.com/langosi-simpli-diana/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.