Rugăciunea celui ce pătimește durerile cancerului
Arhimandritul Mihail Daniliuc spune că pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu nu trebuie să fim sănătoși trupește, ci sufletește.
Nu trupul trebuie să fie lipsit de metehne și stricăciune, ci sufletul. Acesta trebuie curățit de lepra patimilor și de putreziciunea păcatelor.
„[…] Cancerul poate fi considerat o maladie tămăduitoare, căci toți cei afectați de ea, rămânând statornici în credință și în mila Taumaturgului desăvârșit, Hristos Dumnezeu, primesc puteri să lupte cu afecțiunea, având bune nădejdi de însănătoșire, dar concomitent își pot tămădui sufletele de orgoliu, mândrie și necredință”.
Boala trupului nu este întotdeauna un semn al păcătoșeniei, pentru că și sfinții cei mari au suferit de cancer.
Un bun exemplu în acest sens este Sfântul Nectarie din Eghina, Sfântul Paisie Aghioritul sau Sfântul Porfirie Kavsokalivitul, care suferea de o mulțime de boli grave.
Sfântul Serafim de Sarov avea răni deschise pe picioare, și însuși Sfântul Apostol Pavel mărturisea:
„Și pentru ca să nu mă trufesc cu măreția descoperirilor, datu-mi-sa mie un ghimpe în trup” (II Corinteni, 12, 7).
Sfântul Paisie Aghioritul avea o stare duhovnicească atât de înaltă încât nu se ruga să se vindece de cancer, ca să nu alunge de la el empatia pentru ceilalți bolnavi.
„Eu nu fac rugăciune ca să treacă, pentru că astfel sufăr împreună cu lumea care suferă. Astfel îi înțeleg mai mult pe cei îndurerați și particip la durerea lor. De altfel, și pe mine boala mă folosește duhovnicește”.
Boala este o cruce. Pe Cruce S-a suit de bunăvoie Însuși Fiul lui Dumnezeu, arătându-ne că doar prin suferință și moartea trupească poate ajunge omul la Înviere.
Părintele Efrem Filotheitul îi consideră pe bolnavii de cancer mucenici.
Ei trebuie întăriți prin Sfintele Taine ale Bisericii, prin spovedanie, prin Împărtășanie, prin rugăciune.
Părintele Paisie Aghioritul spunea că un alt lucru care îi poate ajuta foarte mult pe bolnavii de cancer este credința, care naște nădejde și bucurie.
„Atunci când cineva are o stare sufletească bună, durerea trupească se ușurează. Iar când nu are, starea rea sufletească îi agravează sănătatea. Ia de pildă un bolnav de cancer căruia medicii nu mai au ce să-i facă.
Dacă crede în Dumnezeu și se află într-o atmosferă duhovnicească veselă, poate trăi mai mult, altfel se poate topi de supărare și să se stingă în câteva săptămâni”.
Rugăciunea celui ce pătimește durerile cancerului
„O, Sfinte Mare Mucenice și Tămăduitorule Efrem, iată că prin îngăduința lui Dumnezeu am fost răpus de cancer, iar durerile îmi macină trupul neîncetat. Dacă Domnul a socotit că îmi este spre folos veșnic această suferință, fie numele Lui binecuvântat.
Însă conștiința îmi spune că nu sunt pregătit pentru a pleca din această viață, și de aceea râvnesc a adăuga zile viețuirii mele pământești. Dar acest lucru nu este și nu a fost niciodată în puterea omului, iar acum aceasta mi-e mai limpede ca niciodată. De aceea mă încredințez cu totul marii tale milostiviri, Sfinte Efrem, socotindu-te bunul meu apărător și ocrotitor în vitregia acestei boli.
De-mi este de folos, lungește zilele vieții mele pământești și dăruiește-mi sănătate deplină, în așa fel ca toate cele pătimite până acum să fie spre îndreptarea mea sufletească. Știu că poți săvârși aceasta, căci dumnezeiasca ta putere covârșește orice boală și suferință. De aceea, dacă voiești, te rog, vindecă-mi trupul, dar mai cu seamă tămăduiește-mi sufletul prin puterea Sfintei Spovedanii și a Sfintei Împărtășanii.
Preacuvioase Părinte, ajută-ne tuturor celor împovărați cu multe suferințe și adu-ți aminte de noi chiar și atunci când, fiind covârșii de mulțimea durerilor, vom uita de tine. Arată-ne și învață-ne, așa cum numai tu știi, că Domnul este nedespărțit de noi și împreună-pătimește în toate durerile noastre, nelăsând pe nimeni de izbeliște.
Fie ca nespusa blândețe a Fiului lui Dumnezeu, care ni se face cunoscută în chip prea-minunat întru toate faptele tale, Sfinte Efrem, să ne fie bună întâmpinare la trecerea noastră în veacul cel nepieritor, unde toate strălucesc și ființează întru lumina Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Amin”.
Citește și Rugăciunea celui covârșit de mulțimea durerilor către Sfântul Efrem
Surse:
1. ARHIMANDRITUL MIHAIL DANILIUC, Cancerul, o piedică în calea mântuirii? Doxologia: https://doxologia.ro/puncte-de-vedere/cancerul-o-piedica-calea-mantuirii
2. Ortodoxia Tinerilor, Interviu cu Starețul Efrem Filotheitul, prietenul lui Dumnezeu: https://ortodoxiatinerilor.ro/tinerii-societate/interviurile-ot/20549-interviu-cu-staretul-efrem-filotheitul-prietenul-lui-dumnezeu
3. Cuvântul Ortodox, Sfantul Cuvios Paisie Aghioritul despre CUM POT FI AJUTATI SI CUM AR TREBUI SLUJITI CEI BOLNAVI: http://www.cuvantul-ortodox.ro/cuviosul-paisie-despre-boala-si-bolnavi-slujire-rugaciune-ajutor-mucenicie-suparare-bucurie-duhovniceasca-medicament-jertfire-fumat-obiceiuri-pacatoase-intelegerea-durerii-copii-bolnavi-leucemie/
4. Rugăciune a celui ce pătimește durerile cancerului, Carte de Rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou, Editura Sophia, București, 2019, pp. 50-52