Cum să faci BRÂNZĂ de SOIA (tofu) în 3 pași

Tofu este cea mai populară brânză vegetală de pe piață. Este ieftină, ușor accesibilă și foarte versatilă. Nu are un gust intens de soia, de aceea poate fi folosită la diverse rețete.

Îl întâlnim des în dieta vegetarienilor și în alimentația celor care țin post, cură de slăbire sau un regim fără carne sau lactate grase de origine animală.

Cum sa faci tofu in casa

Unele sortimente de tofu din magazine conțin aditivi și alte substanțe pe care nu le dorim în alimentația noastră. De aceea este mai indicat, ca cei care au posibilitatea, să își prepare singuri brânza de soia în casă. Singura condiție este să procurați boabe de soia nemodificate genetic, pentru a vă asigura că produsul final este cât se poate de natural și benefic sănătății.

Vă invităm să testați această rețetă și să hotărâți dacă se merită să mai cumpărați tofu din comerț. Se prepară foarte ușor și are aceleași trăsături precum cea din magazin. Avantajul este că nu conține conservanți și alte E-uri nedorite.

În plus, puteți personaliza fiecare calup de tofu cu diverse mirodenii, plante aromatice, ierburi, semințe și alte ingrediente care vă plac.

Brânză de soia – rețetă

Ingrediente

• 2 căni de soia nemodificată genetic
• 3 litri de apă
• 2 lămâi potrivite
• 1 linguriță de sare

Preparare

Pasul 1: înmuierea și mixarea

Spălați boabele de soia și lăsați-le într-un bol cu apă rece la înmuiat 12 ore. A doua zi, scurgeți apa și puneți boabele într-un blender. Adăugați 1 litru de apă rece curată și mixați până obțineți o compoziție fină, omogenă, ca un lapte.

Pasul 2: strecurarea 

Laptele de soia trebuie apoi strecurat. Puteți folosi în acest scop un tifon gros sau un săculeț special pentru lapte vegetal. Stoarceți bine compoziția pentru a extrage tot lichidul.

Pasul 3: fierberea 

Laptele rezultat în urma strecurării se pune într-o cratiță încăpătoare. Se adaugă restul de apă (2 litri) și se așază pe aragaz la foc mic. Lăsați laptele la temperatură redusă circa 15-20 de minute.

Închideți focul și adăugați imediat sucul proaspăt stors de la cele 2 lămâi în lapte. Amestecați cu lingură de lemn continuu. Veți vedea că începe să se separe și să se închege.

Pasul 4: scurgerea și închegarea

După ce s-a răcorit, turnați-l din nou în tifon sau în săculețul special și strângeți-l la gură. Așezați tifonul deasupra unui vas, suspendat și lăsați-l să se scurgă zeama.

Brânza de soia va căpăta până a doua zi o formă frumoasă de caș proaspăt, precum cel de vacă. Se păstrează în frigider, în caserole bine închise.

Idei de servire

Tofu de casă se poate servi alături de roșii și castraveți la micul-dejun, se poate tăia felii și folosi la sandvișuri. Îl puteți de asemenea pasa și amesteca apoi cu diverse ingrediente pentru a o obține un pateu sau o pastă vegetală pentru tartine sau umplerea de legume. Tofu se poate folosi și la omlete, la sosuri, la pizza etc.

Sursă: Ana Bersan, „Tofu de casă”: http://anabersan.ro/recipe/tofu-de-casa/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.