Cum să folosești COJILE de OU pentru CALCIU (studii)
Nu doar gălbenușul și albușul de ou sunt bogate în nutrienți și sănătoase pentru un consum regulat, ci și cojile. Acestea sunt în mod deosebit renumite pentru conținutul natural de calciu, benefic oaselor.
Pe lângă calciu, coaja de ou are de asemenea proteine, magneziu, seleniu, stronțiu și mulți alți compuși care susțin sănătatea oaselor și a articulațiilor.
Ce simptome provoacă lipsa de calciu
Deși există atât de multe alimente bogate în calciu, deficitul de acest mineral este o problemă des întâlnită. Hipocalcemia este diagnosticată atunci când nivelul acestui mineral din plasmă scade sub limita normală.
Principalele semne care arată o lipsă de calciu sunt:
– oboseală generală
– rigiditate musculară
– spasme musculare
– schimbări de dispoziție
– pierderi de memorie (lapsus)Studii
International Journal of Food Sciences and Nutrition scrie că ingredientul principal din cojile de ouă care are beneficii asupra oaselor este carbonatul de calciu. 95% din compoziția cojilor de ouă este constituită din această formă de calciu, foarte asemănătoare calciului regăsit în oasele și dinții umani.
Cercetătorii au descoperit că doar o jumătate de coajă de ou poate acoperi doza zilnică necesară de calciu – stabilită de FDA pentru bebeluși, copii și adulți. Testele pe purcei a arătat că acest calciu regăsit în cojile de ouă are o biodisponibilitate similară sau chiar mai bună decât carbonatul de calciu purificat de grad alimentar.
Studiile in vitro au arătat că pulberea de coji de ouă stimulează diferențierea condrocitelor și creșterea cartilajului. În studiile clinice pe femei postemenopauzale sau cu osteoporoză senilă, pulberea de coji de ouă a redus durerea și resorbția osoasă, crescând totodată mobilitatea și densitatea oaselor sau chiar stopând procesul de pierdere a masei osoase.
Studiile clinice și experimentale au demonstrat de asemenea că pudra de coji de ouă are efecte pozitive asupra oaselor și cartilajelor și că poate fi util în prevenirea sau tratarea osteoporozei.
Un studiu publicat în jurnalul Clinical Interventions in Aging a arătat că membrana interioară a cojilor de ou poate fi folosită ca supliment natural pentru susținerea articulațiilor și a țesuturilor conjunctive.
Un procent semnificativ din participanți a raportat îmbunătățiri notabile ale simptomelor. 500 mg pe zi a redus semnificativ durerea pe parcursul a 7 zile sau a 30 de zile. Nimeni nu a prezentat reacții adverse, astfel încât acest supliment a fost considerat „bine tolerat”.
În membrana cojilor de ou au fost identificate proteine fibroase, precum colagen de tip 1, glucozamină, acid hialuronic și condroitină.
Cum se obține calciu din coji de ou
Este esențial să folosiți coji de la ouă de țară sau organice/bio. Un studiu din 2003 a arătat că cel mai bun mod de a consuma și digera cojile de ou este sub formă de pulbere.
– păstrați cojile de la mai multe ouă pe care le-ați folosit la o rețetă
– nu îndepărtați membrana interioară, pielița aceea subțire lipită de coajă, întrucât este partea cea mai bogată în nutrienți.
– fierbeți cojile de ou în apă timp de 5 minute pentru a îndepărta orice bacterii posibile
– înșirați-le pe prosoape de hârtie să se usuce, apoi puneți-le în tavă și dați-le la cuptor 10 minute la o temperatură mică pentru; acest procedeu ajută la o mai bună eradicare a bacteriilor și la uscarea completă a cojilor (trebuie să fie casante)
– măcinați cojile fin prin râșnița electrică de cafea sau printr-un mini-robot de bucătărie
– păstrați pudra într-un recipient de sticlă sau într-o pungă de hârtie pentru a preveni formarea de umezeală.Cum se folosește pulberea de coji de ouă
Healthy Food Tribe recomandă 1 lingură de pulbere de coji de ouă pe săptămână. Ea poate fi adăugată în diverse preparate alimentare: pe pizza, în sosurile de paste, în salate, în smoothie-uri, în omletă, în cafea. Se poate amesteca inclusiv cu apă și consuma ca atare.
Sursă: Mercola, „Is Eating Eggshells Beneficial? https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/12/11/eating-eggshells.aspx