Ce se întâmplă cu creierul tău când renunți la telefon 3 zile. Studiu inedit, realizat de germani
Un studiu apărut în 2025 în jurnalul „Computers in Human Behaviour” arată un lucru inedit și util sănătății. Renunțarea la telefonul mobil, pentru doar 3 zile, poate remodela activitatea creierului.
Această mică pauză – binemeritată a creierului de la telefon – aduce beneficii nebănuite. Autorii au investigat activitatea neurală după 72 de ore de la încetarea folosirii smartphone-ului.

Ce se intampla cu creierul cand renunti la telefon 3 zile
Aceștia au descoperit modificări dependente de timp în regiunile cerebrale care procesează sistemul de recompensă al creierului.
Prima întrebare care îți vine în minte când citești rezultatele acestui studiu este: „Cât de departe este telefonul de mine acum?” A doua, la fel de importantă: „Când m-am uitat ultima dată la telefon?” Dacă petreci ore în șir pe telefon sau îl deschizi la fiecare 5-10 minute, înseamnă că ești oarecum dependent.
Aceste dispozitive digitale sunt aproape tot timpul la îndemâna noastră, la propriu. Mergem cu ele în mână, sau le purtăm în geantă ori în buzunare.
La cât de multe aplicații, imagini și informații putem accesa prin intermediul lor, nu este deloc de mirare că telefonul a devenit o adicție pentru mulți utilizatori.
Telefonul mobil nu mai este un simplu instrument de comunicare a mesajelor importante, ci un dispozitiv care ne oferă numeroase informații și facilități. Nu ne putem despărți niciun minut de ele. Ba chiar dormim cu ele lângă cap.
Studiul menționat mai sus arată cât de bine ne poate face o mică pauză de la telefon. Dacă ne-am face un obicei să renunțăm la telefon câteva ore pe zi, creierul nostru ar fi mult mai fericit.
Cercetarea a fost efectuată pe 25 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Aceștia au fost rugați, ca pe cât le stă în putință, să nu folosească smartphone-ul timp de 72 de ore.
Au avut libertatea să îl utilizeze doar pentru convorbiri, mesaje sau activități esențiale, precum cele legate de munca lor.
Cercetătorii au realizat teste de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) și teste psihologice pentru a observa activitatea creierului înainte și după folosirea telefonului.
Scopul studiului a fost determinarea efectelor pe care telefonul mobil le produce asupra tiparelor neuronale.
Autorii au descoperit asocieri între modificările activării creierului în timp și sistemele de neurotransmițători asociați ci starea de adicție.
Faptul că modificările la nivelul creierului au fost legate de sistemele de dopamină și serotonină arată că telefonul produce dependență.
În timpul scanărilor efectuate după cele 72 de ore de abstinență de la telefon, participanții la studiu au fost expuși la diferite imagini pentru a „aprinde” activitatea creierului.
Unele fotografii erau smartphone-uri care se aprind și se închid, alte erau imagini neutre, cu bărci și flori.
Imaginile cu telefoane au aprins părți din creier corelate cu poftele și procesarea recompensei. Acestea au fost oarecum similare cu semnalele cerebrale conectate la adicțiile de anumite substanțe. Rezultatele sugerează că telefonul mobil poate fi la fel de adictiv precum nicotina sau alcoolul.
Dopamina și serotonina sunt două neurotransmițători corelați cu numeroase funcții cerebrale, inclusiv cu comportamentul compulsiv și controlul stării de spirit.
Pe de altă parte, testele psihologice nu au arătat modificări ale dispoziției participanților sau sentimente de dorință, în ciuda accesului limitat la propriul telefon.
Unii dintre voluntari chiar au raportat o îmbunătățire a stării de spirit, însă aceasta nu a fost relevantă din punct de vedere al testelor. Cercetătorii cred că nu toate activitățile desfășurate pe telefon dau dependență, dar acest lucru trebuie testat în studii viitoare.
Primul iPhone a apărut acum 20 de ani, iar legătura dintre utilizarea smartphone-ului și dorința de interacțiune socială este tot mai strânsă în zilele noastre, la mulți utilizatori.
Sursă articol: Science Direct / Science Alert / Mediafax