Maimuțele cerșesc mâncare precum oamenii, cu mâna întinsă. Vânează turiștii și le fură obiectele de valoare pentru troc. Gesturi și abilități uimitoare ale primatelor
După ce vor citi acest articol, unii ar putea spune că Darwin avea dreptate când afirma că omul se trage din maimuță. Teoria evoluției s-a dovedit falsă, însă nu putem nega unele asemănări izbitoare între om și maimuță.
Turiștii din India au observat manifestări inedite ale maimuțelor, care aduc mult cu comportamentul uman. Iar acesta nu este întotdeauna foarte civilizat sau prietenos.

Maimutele cersesc mancarea ca și oamenii: Research Matters
Maimuțele cerșesc mâncare cu mâna întinsă
Un gest complet nou pe care cercetătorii l-au descoperit la maimuțele sălbatice este întinsul mânii, pe care îl fac după ce stabilesc un contact vizual direct cu turiștii.
Un alt comportament prin care aceste specii încearcă să atragă atenția oamenilor este un strigăt numit „coo-call”.
Maimuțele au abilități de calcul și profit
Maimuțele sunt înzestrate cu aptitudini uimitoare. Acestea au abilități cognitive și de calcul – necesare pentru a gândi economic și a acționa în baza unui profit.
Cercetătorii spun că maimuțele sunt dotate cu abilități cognitive care le ajută să obțină ce vor, asemenea oamenilor. Așa cum oamenii își comunică intențiile și dorințele unii altora, așa fac și maimuțele.
Gesturile de mai sus demonstrează că maimuțele sunt înzestrate cu potențialul de a comunica în mod intențional cu oamenii prin comportamente active și vocalizări specifice.
Un studiu realizat în Parcul Național Bandipur din Karnataka a analizat comportamentul unei specii de maimuțe numite Macaca radiata, originare din sudul Indiei.
Aceste maimuțe folosesc un sistem de semnale auditorii și vizuale pentru a cere hrană de la turiști. Ele nu au învățat acest comportament de la oameni, ci pe cont propriu.
Maimuțele vânează turiștii pentru mâncare
Aceste primate vânează efectiv turiștii pentru mâncare. Umblă de obicei în cete și se apropie de oricine are ceva de mâncare în mână sau geamul de la mașină deschis. Nu de puține ori devin agresive și smulg efectiv mâncarea din mâna turiștilor.
NewScientist scrie că maimuțele din India s-au adaptat la mediul în care trăiesc oamenii și au dezvoltat tehnici meșteșugite pentru a căpăta mâncare de la turiști. Se agață de picioarele lor, îi trag de mâini sau de haine sau se postează în fața lor și nu se lasă până nu obțin gustările mult râvnite.
Fură obiecte de valoare și le dau la schimb pe hrană
Un alt studiu, din 2021, arată că specia sălbatică de maimuțe macac practică trocul. Acestea au fost văzute furând obiecte de la turiști, pe care le folosesc ulterior pentru a-i șantaja să le dea mâncare.
Maimuța macac știe și care lucruri sunt de valoare și merită furate, precum ochelari de soare sau electronice. Ele nu vor fura pălării sau sacoșe goale pentru a le da la schimb pe hrană.

Maimutele fac troc cu obiectele furate de la turisti
Le plac dulciurile, mâncarea fast-food și băuturile răcoritoare
Deși există suficientă mâncare disponibilă în zonele sălbatice – frunze și fructe – maimuțele sunt prea inteligente ca să nu profite de prezența oamenilor. Primatelor le place să primească ceva bun de la oameni.
Ce poftesc cel mai mult primatele? Chifle dulci, spun vânzătorii de la chioșcuri. Turiștii nu trebuie însă să încurajeze hrănirea maimuțelor. O maimuță sălbatică a bobinat produse fast-food și băuturi rămase de la turiști și a devenit obeză.

Maimuta obeza din cauza produselor fast food lasate de turisti
Aceasta a fost prinsă și pusă pe o dietă cu proteine slabe, fructe și legume pentru a reveni la o greutate normală. O maimuță macac cântărește în jur de 9 kg. „Uncle Fat” – maimuța care s-a îngrășat din resturile fast-food ale turiștilor – ajunsese la obezitate morbidă, acumulând 26 de kg. Veterinarii care au salvat-o spun că din cauza greutății excesive poate face diabet sau boală cardiovasculară, la fel ca oamenii.
Oamenilor li se face milă de maimuțe și de aceea le dau de mâncare. Deși specialiștii nu încurajează aceste gesturi, turiștii ar putea măcar să nu le dea produse fast-food și băuturi răcoritoare, pentru că le dăunează grav sănătății.
Surse articol: Discover Wild Life / Research Matters / CBC / Stuff