Ce industrii câștigă mai mult de pe urma schimbării orei. Când și de ce a apărut „ora de vară”
Schimbarea orei sau ora de vară a apărut din motive care țin de economisire.
Dacă inițial nimeni nu a luat în seamă această idee, astăzi ora de vară este practicată în multe țări și aduce câștiguri crescute anumitor sectoare și industrii.

Trecerea la ora de vara – ce industrii castiga mai mult
Cine a propus trecerea la ora de vară
Benjamin Franklin este primul care a propus modificarea orei, undeva prin anul 1784. Inventatorul american a spus că dacă oamenii s-ar trezi cu o oră mai devreme vara, ar beneficia mai mult de lumina zilei și ar consuma mai puține lumânări.
A trebuit să treacă 100 de ani pentru ca ideea să fie readusă în discuție, de omul de știință George Vernon Hudson din Noua Zeelandă. Acesta a venit cu un sistem formal de schimbare a orei, din motive strict personale. Savantul vroia să aibă mai mult timp liber după muncă, pentru a-și desfășura activitatea de colectare a insectelor.
Hudson își dorea ca ceasul să dea cu două ore înainte vara. Nimeni nu a acceptat propunerea lui. În anul 1907, schimbarea orei a fost abordată ca subiect într-un pamflet al britanicului William Willett.
Acesta era de părere că cetățenii dorm prea mult dimineața în perioada verii și dacă ar da ora înainte, ar câștiga mai mult timp din zi. Propunerea sa a fost respinsă de Parlamentul Britanic.
Când și unde a fost introdusă oficial ora de vară
Ora de vară a fost introdusă oficial în anul 1916, în data de 30 aprilie. Primele țări care au adoptat măsura au fost Germania și Austro-Ungaria. Statele au decis schimbarea orei din motive economice: economisirea de cărbune în perioada Primului Război Mondial.
La circa o lună distanță, britanicii și francezii au preluat schimbarea. Americanii au introdus ora de vară definitiv în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Când a apărut schimbarea orei în România
România a trecut la ora de vară în anul 1932 și a funcționat astfel până la izbucnirea războiului. În 1979 a revenit la ora de vară pentru economisirea energiei.
Motivele care au dus inițial la modificarea orei nu mai sunt atât de valabile astăzi. Totul funcționează pe bază de iluminat artificial, astfel că economisirea energiei nu mai este un obiectiv realizabil.
Cine are de câștigat de pe urma schimbării orei?
Uniunea Europeană vrea să elimine ora de vară, însă nu toate statele membre pot aplica momentan măsura din cauza fusurilor orare permanente. La mijloc sunt de asemenea interese economice și multă birocrație.
70 de țări practică schimbarea orei în prezent. Este un procent mic (35%) din total de 195 de state la nivel mondial. Țările asiatice, Rusia, Iranul, Siria, Irakul și Iordania nu utilizează ora de vară.
Companiile care beneficiază de mai mulți clienți după trecerea la ora de vară sunt cele de consum și retail.
CITEȘTE ȘI:
Restaurantele, terasele, magazinele, transportul public și turismul sunt avantajate deoarece au mai mulți clienți.
Oamenii ies de la serviciu mai devreme și au mai mult timp pentru plimbări și comerț. Serile mai lungi înseamnă mai multe cumpărături, ieșiri la restaurante, terase, locații de socializare, participarea la festivaluri, evenimente artistice sau sportive.
Sursă: Active News