Medicament ieftin care se ia pentru febră, dureri și protecția inimii ar putea preveni apariția și progresia cancerului

Imaginați-vă că o pastilă ieftină, care se găsește în orice farmacie, ar putea preveni apariția și progresia cancerului, scrie NewScientist.

Este vorba despre umila aspirină! O recenzie recentă din 2025, publicată în jurnalul „Nature” confirmă această ipoteză.

Medicamentul uzual care poate preveni aparitia si progresia cancerului

Medicamentul uzual care poate preveni aparitia si progresia cancerului: Freepik.com

Datele colectate din studiile evaluate oferă un punct de plecare pentru utilizarea aspirinei ca adjuvant în terapiile anti-cancer deja existente.

Ce tipuri de cancere poate combate aspirina

Ideea că aspirina ar avea puteri anti-cancer nu este una nouă. Australienii au descoperit în anul 1988 că acest analgezic poate reduce riscul de cancer intestinal și colorectal. Poate fi de asemenea eficient în prevenirea și tratarea cancerului gastric, pulmonar, rectal, ovarian și de prostată.

Autorii recenziei de mai sus prezintă câteva din mecanismele prin care aspirina luptă împotriva cancerului.

Un rol important l-ar putea juca în imunoterapie și chimioterapia citotoxică, în ceea ce privește progresia cancerului și metastaze.

Aspirina – mai mult decât un agent analgezic și protector cardiac

Acidul acetil salicilic este comercializat ca medicament antiinflamator nesteroidian, agent antipiretic și analgezic. Acesta ar putea avea inclusiv acțiune anticancerignă, datorită efectelor sale antiplachetare.

Mecanisme anti-cancer

Cercetările realizate în ultimii ani scot în evidență și alte mecanisme prin care aspirina poate fi utilă în cancer: reglarea imunitară, repararea ADN-ului și reglarea metabolismului celular.

Concluziile studiului indică deopotrivă efecte profilatice și terapeutice. Aspirina are un aport benefic în:

→ modularea imunității
→ metabolismul celular
→ repararea genelor
→ reducerea reacțiilor inflamatorii
→ activarea anti-plachetarelor
→ îmbunătățirea florei intestinale

Mai mult decât atât, aspirina ar putea face o echipă bună cu medicamentele antitumorale în combaterea cancerului, având efecte sinergice.

 Descoperire neașteptată, dar promițătoare

Rezultatele acestui studiu ar putea servi la realizarea de noi studii, care să conducă la utilizarea targetată a aspirinei în cancer și la dezvoltarea de medicamente pentru prevenirea mestastazelor.

Dr. Jie Yang, autorul principal al recenziei a spus că descoperirea efectelor anti-metastatice ale aspirinei a fost una total neașteptată.

„Aspirina este mai puțin costisitoare decât terapiile pe bază de anticorpi și prin urmare mai accesibilă la nivel global”.

Agenția Pentru Cercetarea în Cancer din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății arată că în anul 2020 au existat 20 de milioane de cazuri noi de cancer și 9,7 milioane de decese la nivel mondial.

Se estimează că rata îmbolnăvirii de cancer va crește cu peste 35 de milioane de cazuri noi până în 2025.

Surse articol: Science Direct / University of Cambridge / NewScientis

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.