50 de milioane de europeni nu își permit să plătească facturile enorme la energie. Panourile solare – o soluție pentru comunități
Războiul din Ucrania a produs numeroase daune, atât în plan uman, cât și în cel economic. Întreruperea gazului rusesc în Europa a declanșat o adevărată criză energetică.
Numărul celor care nu își permit să achite facturile la energie atinge milioane. O soluție la această problemă o constituie comunitățile de energie.

Europenii in saracie energetica: Freepik
Aproape jumătate din gazele furnizate în UE proveneau din Rusia. Europenii au fost nevoiți să caute alternative. Circa 50 de milioane de oameni din Europa se confruntă cu dificultăți în achitarea facturilor. Unii sunt puși în situația de a alege între căldură și mâncare, din cauza prețurilor.
Procentul celor afectați de sărăcia energetică este îngrijorător. Prețul la energie a crescut de la un an la altul, astfel încât unii au început să-și monteze repartitoare de costuri de căldură.
În ciuda plafonărilor de preț și a subvențiilor acordate familiilor nevoiașe, situația este în continuare dramatică. Unul din patru români se află în situația delicată de a nu-și putea plăti facturile la electricitate.
Țările Balcanice, Germania și Belgia au cele mai mari prețuri la energie. Grecia se află într-o situație critică. 60% din populație este în sărăcie energie.
În anul 2022, costurile s-au ridicat brusc cu 40% și au continuat să crească exploziv de la o lună la alta. Astfel că în 2024, acestea erau deja duble (de la 60 de euro un mgw/h la 130 de euro).
Mulți au început să facă economie la lumină și căldură și să reziste la 1-2 grade mai puțin ca înainte, dar asta nu a fost suficient. Aflați în imposibilitatea de a-și plăti facturile, oamenii și-au pus mai multe haine pe ei pentru a îndura frigul din case.
Germanii, francezii și italienii au început să redeschidă minele de căldură pentru a face față crizei energetice. O resursă de energie mai bună, care nu se epuizează niciodată, este lumina solară.
Cât timp soarele strălcește și vântul bate, Europa mai are o șansă. Acest tip de energie verde folosită în comunități i-a ajutat pe mulți din orașe și comune să supraviețuiască. Energia verde este sigură, ieftină, sustenabilă și curată.
Oamenii își pot produce singuri sau în colectiv energia de care au nevoie prin instalarea de panouri solare și sisteme eoliene. Acest lucru poate fi realizat în spațiile private sau publice, cu bani proprii sau proveniți din fonduri europene, sprijiniți de autoritățile locale.
Crearea de energie prin aceste metode naturale poate fi folosită în scop personal sau comercial. În Grecia există comunități care și-au construit parcuri fotovoltaice din bani proprii. Costurile au ajuns la circa 160 de mii de euro și au fost împărțite în funcție de nevoile energetice ale fiecărui membru.
La aceste costuri se adaugă taxe pentru climă și taxele municipale. Însă la un moment dat, factura la energie ajunge să fie zero.
În Ioannina – un mic oraș din Grecia, există două parcuri solare care produc 270 de mii de kilowați pe oră în fiecare an. Acest total acoperă nevoile memebrilor din comunitatea respectivă, a unei firme și a unei familii defavorizate.
Anul 2024 a fost unul istoric din punct de vedere al producției de energie solară. Cantitatea de energie solară produsă în Europa a depășit-o pe cea pe bază de cărbune.
Sursă EuroNews