PARACETAMOLUL – toxic pentru FICAT și CREIER

Paracetamolul este unul din cele mai populare medicamente analgezice și antipiretice din lume, folosit împotriva durerilor, răcelilor și febrei. Se poate procura din farmacii fără prescripție.

Deși este un medicament bine tolerat și nu produce multe efecte secundare la nivelul tractului gastrointestinal, siguranța sa a devenit chestionabilă în ultimii ani, când s-au înregistrat foarte multe cazuri de intoxicație hepatică din cauza acestuia.

pastile

Paracetamolul nu trebuie privit ca un panaceu care nu poate face nimic rău. Acest medicament poate deveni periculos, mai ales dacă se ia în mod regulat sau în cantități mari (peste 4 g pe zi).

NaturalHealth365 scrie că acetaminofenul (care este inclus în numeroase medicamente) provoacă peste 100.000 de cazuri de intoxicație pe an. Dintre toate medicamentele, are cel mai mare risc de insuficiență hepatică.

Datele statistice au arătat că acetaminofenul este responsabil pentru 56.000 de vizite la urgență și pentru 450 de decese din cauza insuficienței hepatice în fiecare an.

Există în jur de 60.000 de cazuri de supradozare cu acetaminofen pe an. Cele mai multe dintre acestea sunt gesturi intenționate de suicid. Aproape 26.000 de pacienți supradozați primesc spitalizare în fiecare an. Mortalitatea asociată cu supradozele de aetaminofen este de 500 pe an.

Dozele mari sau repetate de acetaminofen pot produce hepatotoxicitate în 24 de ore de la ingerare.  Chiar și în dozele recomandate, acetaminofenul poate elibera cantități mici de substanțe toxice. Chiar și o depășire cu puțin a dozei maxime recomandate de 4 g pe zi poate cauza daune grave la nivelul ficatului.

Acțiunea toxică este și mai mare atunci când medicamentul se ia pe stomacul gol, sau fără ca pacientul să se hrănească bine pe parcursul tratamentului.

Cercetările recente au arătat că paracetamolul poate afecta inclusiv creierul. Un studiu realizat la Universitatea din Toronto în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din British Columbia a arătat că acetaminofenul perturbă funcția normală a creierului. Mai precis, acesta inhibă răspunsurile creierului și creează probleme de concentrare.

Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24779190
2. http://www.naturalhealth365.com/painkiller-big-pharma-1866.html
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2504411/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9239068

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.