SEMINȚELE de SUSAN protejează FICATUL de toxicitatea medicamentelor moderne

Deși au o dimensiune foarte mică, semințele de susan sunt unul din cele mai puternice alimente-medicamente de pe pământ. Potrivit medicinei chineze, acestea pot vindeca ficatul de leziunile provocate de administrarea excesivă a medicamentelor moderne.

Semințe de Susan

Semințe de Susan

Hepatotoxicitatea reprezintă vătămarea ficatului provocată de substanțe chimice. Sute de medicamente contribuie la toxicitatea ficatului, chiar și atunci când acestea sunt administrate în doze corecte.

Un editorial recent, publicat în Jurnalul Asociația Medicală Chineză, susține că semințele de susan și uleiul extras din acestea pot fi un hepato-protector eficient pentru omul modern, care consumă foarte multe medicamente. Uleiul de susan este bogat într-un lignan cu proprietăți anti-inflamatoare, numit sesamin. Acesta s-a dovedit eficient în:

— Reducerea colesterolului
– Scăderea tensiunii arteriale
– Scăderea nivelului de zahăr din sânge
– Combaterea cancerului
– Prevenirea îmbătrânirii premature
– Reglarea sistemului imunitar
– Prevenirea trombozei
– Eradicarea radicalilor liberi

Sesaminul protejează totodată ficatul de daunele cauzate de consumul de alcool și medicamente. Studiile pe animale realizate în Taiwan și Japonia au arătat că uleiul de susan reduce stresul oxidativ de la nivelul ficatului.

Alte cercetări au demonstrat că uleiul de susan poate combate efectele dăunătoare ale acetaminofenului (paracetamol) asupra ficatului, prin menținerea nivelurilor intracelulare de glutation, un antioxidant puternic. Se știe că acetaminofenul reduce depozitele de glutation din ficat. Statisticele au arătat că acest medicament (foarte des administrat, mai ales copiilor), produce anual 450 de decese din cauza insuficienței hepatice.

Sesaminul reduce de asemenea nivelurile de radicali liberi și ameliorează durerea. Unele studii au raportat că 40 g de semințe de susan pe zi (circa 2 linguri de tahini) sunt superioare medicamentelor analgezice (Tylenol) în reducerea durerii la persoanele cu artrită la genunchi.

Semințele de susan pot fi negre, albe, galbene sau roșii. Conțin foarte mult cupru, calciu, magneziu, mangan, fosfor, zinc, Omega-3 și Vitamina B1. Pot fi consumate întregi, măcinate și transformate în tahini, sau procesate în ulei. Datorită conținutului bogat în antioxidanți, uleiul de susan nerafinat poate fi folosit și la gătit, însă este mai bine să-l folosim crud, adăugat la salate sau mâncăruri reci.

Surse:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17943496
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20852187
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18091569
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24014208

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.