De ce ar trebui reglementat ZAHĂRUL ca un drog

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Francisco susține că zahărul prezintă suficient de multe riscuri pentru sănătate încât să fie reglementat ca o substanță controlată, la fel ca alcoolul sau tutunul.

Zahăr

Zahărul, o calorie nu tocmai “goală”

Există calorii bune și calorii rele, așa cum există grăsimi bune și grăsimi rele, sau carbohidrați buni, și carbohidrați răi. Însă dincolo de caloriile negative pe care le conține, zahărul este toxic pentru corp.

În lucrarea “Adevărul Toxic Despre Zahăr” publicată recent în Jurnalul “Natura”, cercetătorii avertizează că zahărul nu trebuie considerat doar un aliment cu “calorii goale” (adică un aliment foarte bogat în calorii, și foarte sărac în substanțe nutritive). Tot mai multe cercetări științifice arată faptul că fructoza nu este tocmai o calorie “goală”. Aceasta poate declanșa procese care duc la toxicitate hepatică și la o serie de boli cronice. O cantitate mică de zahăr nu reprezintă o amenințare, însă o cantitate mare de zahăr poate ucide, încetul cu încetul.

Conform Asociației Americane a Inimii, un adult consumă circa 22 de lingurițe de zahăr pe zi, în timp ce un adolescent înghite 34 de lingurițe pe zi. Pentru a cântări consumul zilnic de zahăr, autorii au urmărit consumul de alimente dulci sau îndulcite la copiii sub 17 ani. Statisticile arată că 17% din adolescenții și copiii din America sunt deja obezi, iar la nivel mondial, aportul de zahăr s-a triplat în ultimii 50 de ani.

Această creștere a consumului de zahăr a dus la crearea unei adevărate pandemii globale a obezității, care contribuie la 35 de milioane de decese în fiecare an din cauza unor boli netransmisibile, precum diabetul zaharat, bolile de inimă și cancerul.

Comparația zahărului cu alcoolul sau tutunul nu trebuie să ne surprindă. Consumul excesiv de zahăr poate avea o serie de efecte negative asupra sănătății: alterarea metabolismului, creșterea tensiunii arteriale, tulburarea hormonilor și afectarea ficatului – reacții asemănătoare celor care apar atunci când o persoană consumă prea mult alcool.

Cercetătorii au investigat efectul zahărului asupra creierului, și modul în care caloriile lichide sunt interpretate în mod diferit de către corp comparativ cu cele solide. Rezultatele sugerează că zahărul activează aceleași căi de recompensă din creier ca și drogurile folosite în mod abuziv, precum morfina sau heroina. Deși efectul zahărului nu este un narcotic atât de puternic ca aceste droguri, totuși induce o stare puternică de dependență, cu simptome de sevraj atunci când o persoană nu mai consumă zahăr.

Cercetătorii au observat că și băuturile răcoritoare (care conțin mulți îndulcitori) sunt înșelătoare. Atunci când caloriile vin sub formă lichidă, corpul nu se mai simte la fel de sătul sau plin.

Reglementarea zahărului?

La fel ca și în cazul alcoolului și a tutunului, se pot percepe taxe speciale și acces controlat, precum și înăsprirea cerințelor de licențiere pentru mașinile automate și snack-barurile care vând produse foarte bogate în zahăr, inclusiv la locurile de muncă. Unele țări, precum Franța, Grecia și Danemarca percep taxe pe sucuri și băuturile răcoritoare. Cu toate acestea, studiile au arătat că aceste taxe nu pot ajuta foarte mult la lupta împotriva obezității, deoarece persoanele care au o alimentație nesănătoasă vor găsi întotdeauna o soluție pentru a-și satisface poftele alimentare.

Reglementarea zahărului nu ar avea foarte mult succes în societatea actuală, deoarece consumul de zahăr și dulciuri transcende sfera sănătății. Zahărul are deja aspecte culturale și ceremoniale greu de înlocuit sau schimbat. Ciocolata, tortul sau orice alt desert savuros este asociat cu dragostea, bucuria, emoția și alte sentimente plăcute, în timp ce merele, morcovii sau alte alimente dulci, sănătoase, nu au acest substrat emoțional care să-i stimuleze pe consumatori.

Este nevoie de o re-educare a oamenilor cu privire la riscurile pe care consumul de zahăr le poate avea asupra sănătății lor. Nu se urmărește interzicerea totală a zahărului, ci se caută soluții pentru a-i face pe oameni să consume mai puțin zahăr, sau cel puțin să stea cât mai departe de dozele concentrate de zahăr care pot fi periculoase pentru sănătatea lor.

Sursă:

Should Sugar Be Regulated like Alcohol and Tobacco?

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. VINDETI ZAHARU LA PRET DE HEROINA SI ATI REZOLVAT PROBLEMA

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.