TAURINA din băuturile energizante are efecte secundare asupra creierului și inimii descoperite în noi studii

Campaniile de promovare asiduă a băuturilor energizante ca un remediu miraculos pentru întărirea și creșterea rezistenței corpului au atras atenția oamenilor de știință și a medicilor nutriționiști. Taurina – ingredientul “activ” din aceste energizante sintetice este principalul suspect.

Efectele Secundare ale Băuturilor Energizante

Efectele Secundare ale Băuturilor Energizante

Ce este taurina

Taurina este un aminoacid pe care corpul nostru în produce în mușchi, în sânge, în creier și în inimă, care se regăsește de asemenea în mod natural în laptele matern și în unele alimente (carne, pește). A fost descoperit prima dată în bila de bou sau taur, de unde și denumirea din latină “taurus”, iar în anul 1827, cercetătorii germani au izolat acest aminoacid pentru a-l crea sintetic.

Astăzi, taurina este incorporată în băuturile energizante de genul Red Bull, asociate cu adrenalina și competițiile sportive, în suplimentele alimentare pentru sportivi, precum și în laptele praf pentru copii. Dat fiind că taurina este utilizată de corpul nostru în timpul exercițiilor, când depunem efort, sau trecem printr-o perioadă de stres, companiile au speculat necesitatea producerii unor băuturi energizante care să conțină acest aminoacid.

Cu toate acestea, studiile au arătat că taurina are un efect stimulator nenatural asupra sistemului nervos central. Cercetările au descoperit că taurina creată sintetic poate afecta nivelul tensiunii arteriale și provoca atac vascular cerebral sau boli de inimă. Taurina a fost interzisă în unele țări scandinave după moartea a trei consumatori.

Suișurile și coborâșurile taurinei – noi studii asupra creierului

Oamenii de știință aveau unele cunoștințe despre implicațiile taurinei în dezvoltarea și funcționarea creierului. Într-un articol recent publicat pe MedicalNewsToday.com, cercetătorii de la Colegiul Medical Weill Cornell din New York au descoperit că taurina este “extrem de activă” asupra receptorilor creierului. Mai precis, taurina lucrează adânc în interiorul creierului, în zona de reglementare a talamusului (care este implicat în ciclul somn/veghe din creier), interacționând cu neurotransmițătorii.

În acest context, includerea taurinei în suplimentele alimentare pare mai degrabă o greșeală, dat fiind că noile cercetări demonstrează contrariul, și anume că taurina are mai degrabă un efect sedativ decât energizant asupra creierului. Astfel s-ar putea explica motivul pentru care unele persoane raportează o cădere bruscă de energie după consumul acestor energizante.

Băuturile energizante asociate cu moartea a 5 tineri 

Băuturile energizante au devenit o modă în rândul tinerilor, care le combină cu alcool. Consumul de taurină recomandat este de 100-500 mg. pe zi, iar o băutură energizantă conține 1000 mg de taurină sintetică. Unele persoane consumă până la 8 cutii de energizante pe zi, care înseamnă circa 8000 mg de taurină, o cantitate care poate avea efecte narcotice dăunătoare asupra corpului. Mai mult, amestecarea stimulentelor cu sedative, în special alcool, este extrem de riscantă.

Băuturile Energizante Periculoase Pentru Sănătate

Băuturile Energizante Periculoase Pentru Sănătate

Doctorul Steve Hambleton, președintele Asociației Medicale Americane susține că supradozarea băuturilor energizante poate provoca palpitații, greață, dureri de cap, tulburări digestive și chiar psihiatrice.

Experții în sănătate pledează tot mai ferm pentru restricționarea comercializării de băuturi energizante, după ce FDA a investigat posibilele legături dintre moartea a 5 tineri și consumul de băuturi energizante (Monster Energy Drink).

Concluzii

Ingredientele sintetice, cafeina și zahărul din băuturile energizante constituie rețeta unui dezastru. Deși ni se pare că ne dau aripi pe moment, prăbușirea după consumul băuturilor energizante este catastrofală, și pe termen lung.

În concluzie, băuturile energizante nu sunt un mijloc real de creștere instantă a vitalității, ci pot fi periculoase pentru sănătate, și trebuie considerate la fel sau chiar mai nocive decât băuturile răcoritoare acidulate.

Alternative pentru taurina sintetică și băuturile energizante

Hrana vie, fructele și legumele proaspete, reprezintă singura sursă de taurină și alte substanțe nutritive de care corpul nostru are nevoie pentru a se menține energic și funcțional la un nivel optim.

Taurina naturală este benefică pentru corp, și se poate găsi în laptele de vacă, în carne, în pește și în ouă. Vegetarienii pot extrage taurină și algele marine. Doza zilnică de taurină nu trebuie să depășească 500 mg.

Sportivii, cei care depun mult efort zilnic sau sunt supuși stresului social sau profesional, trebuie să se mențină hidratați, consumând multă apă pură, și să adopte o diete variată, bazată pe cât mai multe fructe și legume, întrucât acesta sunt stimulentele adevărate pe care natura însăși ni le oferă.

Surse:

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/dangers-of-taurine/

http://www.news.com.au/lifestyle/health/health-experts-call-for-restrictions-on-energy-drinks/story-fneuzkvr-1226502703061

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Trebuie interzisă tinerilor

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.