Testul Papnicolau scade riscul de cancer de col uterin cu 75%

Tratamentul bolilor cronice este mult mai costisitor și mai dificil decât prevenirea lor, din acest motiv medicii recomandă testele care pot diagnostica din timp un cancer, o infecție cronică sau o altă boală malignă. În ceea ce privește prevenirea cancerului de col uterin, testul Papanicolau este foarte intens promovat astăzi, însă realitatea este că foarte puține femei reacționează la campaniile de informare.

Testul Papanicolau

Testul Papanicolau

Testul Papanicolau nu doare, este foarte simplu, și durează câteva secunde. Scopul lui este investigarea cervixului și a colului uterin, pentru a depista posibile celule anormale precoce care se pot transforma în celule canceroase, sau infecții care pot cauza apariția cancerului de col. Cancerul de col uterin este una din cele mai frecvente cauze ale mortalității la femei. Din cauză că în foarte multe cazuri, cancerul de col uterin nu are nici un simptom specific, testul Papanicolau efectuat regulat este esențial pentru prevenirea la timp a cancerului de col și eventual la tratarea cancerului instalat.

Cine, unde și cum se poate face testul Papanicolau

Femeile cu riscul cel mai mare de cancer de col uterin sunt acelea care nu merg niciodată la ginecolog pentru a-și face un control de rutină. Vorbim aici despre femeile din zonele rurale, despre femeile în vârstă, și despre femeile care nu au un venit lunar sau asigurare de sănătate. Conform statisticilor, 60% din femeile diagnosticate cu cancer de col nu au făcut niciodată un test ginecologic, sau nu au făcut testul Papanicolau în ultimii 5 ani.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat categoriile de femei care trebuie să facă un test Papanicolau neapărat:

— femeile cu vârsta peste 21 de ani
– femeile care și-au început viața sexuală de cel puțin 6 luni
– femeile care au mai făcut acest test și li s-a cerut să-l repete din cauza rezultatelor

Femeile care au depășit vârsta de 65 de ani și care nu au avut rezultate anormale la testul Papnicolau în ultimii 10 ani nu trebuie să mai facă acest test.

Testul Papanicolau se poate face în orice cabinet ginecologic, în spital sau clinică. Acesta trebuie realizat cu cel mult 15 zile înainte de prima zi a ciclului menstrual. De asemenea, cu 2 zile înainte de test trebuie evitate spălăturile interne, ovulele, spermicide și contactul sexual, deoarece acești factori pot perturba rezultatele.

Rezultatele testului Papanicolau: interpretări

Rezultatele se pot afla în cel mult 3 săptămâni de la test. Dacă rezultatul testului Papanicolau este anormal, nu trebuie să vă speriați, nu este vorba de cancer. Cel mai adesea poate fi vorba despre o infecție sau de o inflamație care determină modificarea celulelor cervicale. Acestea se pot trata.

— Normal
– Nesatisfăcător (se poate cere repetarea testului)
– Benign (poate fi vorba despre o infecție care a dus la inflamarea celulelor cervicale, și despre o tumoare; se urmează un tratament, iar testul se repetă la 1 an)
– ASCUS sau celule scuamoase atipice (medicul poate cere testul HPV pentru virusul Papilloma)
– Leziuni scuamoase intraepiteliale cu grad redus (se pot recomanda analize suplimentare și un tratament adecvat)
– Leziuni scuamoase intraepiteliale cu grad înalt (aceste leziuni se pot agrava; se recomandă tratament de urgență)
– Celule glandulare atipice (se pot cere investigații suplimentare pentru a determina semnificația celulelor)
– Adenocarcinom (se fac investigații suplimentare pentru a stabili dacă este cancer sau nu)

Pentru a evita disconfortul cauzat de această procedură ginecologică, se recomandă relaxarea mușchilor vaginali, care va ușura recoltarea mostrelor pentru test.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

2 comentarii

  1. Asa ca la 3 ani ar trebui sa se faca testul Papanicolau gratis,ptr a preveni boala,ca in tarile u e.

  2. Testul nu poate scadea riscul de cancer, eventual depistarea la timp ,prin efectuarea testului ,poate reduce mortalitatea cauzata de cancerul de col.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.