Afacerea LAPTELUI PRAF, sau de ce nu își mai alăptează mamele bebelușii

Dincolo de faptul că este singura, cea mai prețioasă și lipsită de costuri sursă de hrană naturală pentru un bebeluș, alăptarea la sân este totodată și cea mai eficientă măsură de prevenire a bolilor și a mortalității la copii. Laptele matern are astăzi un rival care a devenit extrem de puternic și mediatizat: laptele praf.

Alăptarea la Sân

Alăptarea la Sân

Generația copiilor crescuți cu  lapte praf

Foarte puțini bebeluși mai sunt astăzi hrăniți la sân de mamele lor. Medicii le anunță pe femei încă din timpul sarcinii că nu au suficient lapte pentru a-și alăpta copiii, sau că laptele lor nu este suficient de hrănitor. Unele femei sunt verificate într-un mod agresiv: sunt apăsate pe sâni, și dacă nu iese lapte, se consideră că nu sunt capabile să-și hrănească bebelușul.

Cel mai îngrijorător este că nou-născuții din maternitățile din țară sunt hrăniți cu lapte praf din primele ore de viață, iar la externare, părinții primesc de la medici mostre gratuite de lapte praf.

Alăptarea la sân a fost asociată în mod greșit cu unele preconcepții, între care faptul că femeile stresate nu-și pot alăpta bebelușii, sau că laptele matern nu mai conține astăzi suficiente substanțe nutritive pentru a le oferi bebelușilor ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta.

Pentru a demonta aceste mituri, în alte țări europene au fost demarate campanii de informare, de conștientizare și de convingere a mamelor că acestea trebuie să-și alăpteze copiii la sân, cel puțin în primele 6 luni.

Din păcate, în România nu s-a dat încă o lege care să interzică reclamele la lapte praf în maternități și în cabinetele medicilor pediatri, deoarece această afacere aduce anual venituri de milioane de euro. Acest marketing agresiv le descurajează pe mame să mai alăpteze natural.

Laptele de mamă  este de neînlocuit

Specialiștii le asigură pe mame că laptele matern conține cantitatea adecvată de nutrienți de care un bebeluș are nevoie, într-o formă ușor de digerat. Acest lucru înseamnă că bebelușul alăptat la sân nu va suferi de probleme digestive precum constipație. Conform medicilor pediatrici specialiști în alăptare, 90% din mame pot să-și alăpteze copilul la sân fără probleme.

Laptele matern conține anticorpi importanți (celule care combat bolile),care îi protejează pe copii de infecții (răceală, gastroeneterită) în primele luni de viață. Laptele mamei (furnizat bebelușului până la 1 an) mai are un beneficiu important: îi ferește pe bebeluși de alergii.

Alăptarea la sân nu este numai o metodă de hrănire, ci totodată un prilej de relaxare și de apropiere între mamă și bebeluș. Nou-născutul trebuie adus mamei după primele minute de la naștere, să fie pus pe pieptul ei pentru a prinde singur sânul, și să rămână cu ea cel puțin o oră. Este cheia sănătății fizice și emoționale atât a bebelușului, cât și proaspetelor mămici.

Alăptarea la Sân

Alăptarea la Sân

Atunci când femeile alăptează, prin contactul vizual și tactil cu bebelușul, ele creează și mențin un contact apropiat cu copilul lor. În același timp, copilul ascultă bătăile inimii mamei, respirația și vocea ei calmă, și se învață cu ea.

Mamele știu  ce conține laptele praf?

Din cauza lipsei de informare, foarte multe femei renunță să-și alăpteze copii la sân, optând pentru surogate, necunoscând riscurile alimentației artificiale.

Formulele de laptele praf de pe piață conțin foarte multe E-uri, substanțe chimice dăunătoare, modificate sau fără un rol nutritiv pentru bebeluș: lactoză, zer, maltodextrină (aditiv), proteine modificate, proteine animale, emulgatori, amidon, uleiuri vegetale, zaharide (zahăr artificial), vitamine și minerale obținute artificial sau aluminiu (din ambalajul cutiilor). Dincolo de faptul că laptele praf poate fi dăunător pentru bebeluș, acesta poate fi și foarte scump pentru bugetul unei familii.

Lapte Praf Pentru Copii

Lapte Praf Pentru Copii

Mamele care nu pot alăpta, din motive medicale întemeiate (de ex operație la sân), sunt sfătuite să sterilizeze biberoanele și tetinele, și să fiarbă apa.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Sper ca acesti medici sa nu aiba parte de fericire in viata lor

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.