Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a inclus POLUAREA din aer în categoria factorilor CANCERIGENI

Aerul pe care îl respirăm este contaminat cu un amestec de substanțe poluante, cauzatoare de cancer. Inhalarea lor crește riscul de diabet de tip 2 și de afecțiuni cardiovasculare. Un alt studiu a arătat că poluarea din aer îmbătrânește creierul. Diagnosticul sună crud, dar este un adevăr pe care nimeni nu a avut curajul să-l mărturisească oficial până acum.

Poluarea Atmosferică  și Cancerul

Poluarea Atmosferică și Cancerul

Aerul poluat crește riscul de cancer pulmonar

Fumul care plutește deasupra orașelor este forma cea mai evidentă de poluare atmosferică. Datele recente ale IARC (Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului) au arătat  faptul că în anul 2010, peste 200.000 de oameni au murit din cauza cancerului pulmonar asociat cu poluarea atmosferică.

Specialiștii spun că au strâns suficiente dovezi pentru a afirma că inhalarea zilnică a aerului poluat duce în timp la cancer pulmonar și cancer al vezicii urinare. Potrivit cercetătorilor, concentrația de ozon depășește cu mult nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Persoanele care locuiesc la oraș sunt cele mai expuse la poluarea cu particule din aer, iar cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, cei cu imunitatea scăzut, sau cu probleme cardiovasculare și pulmonare.

Poluarea aerului este un mix de particule solide și gaze din aer, precum emisiile mașinilor și fabricilor (activitățile industriale și de construcție), ale activităților de agricultură și de minerit. Aceste particule pe care le inhalăm zilnic irită căile respiratorii. Ele ajung în final în plămâni și în sânge, determinând apariția unor afecțiuni respiratorii și cardiovasculare. Nu numai aerul din mediu, ci și cel din interiorul clădiri lor sau caselor poate fi poluat de substanțele chimice din produsele de curățat sau de vopsit.

Poluarea din Orașe

Poluarea din Orașe

Cele mai poluate orașe din țară

Statisticile Agenției Europene a Mediului arată că cel mai poluat oraș din România este Iașiul. Al doilea pe listă este Timișoara, urmat de Craiova și București. Pe locurile următoare se află Botoșani, Bacău, Oradea, Buzău și Galați.

Poluarea din aer și încălzirea globală

Există tipuri de poluare vizibile și invizibile, care contribuie la încălzirea globală. Orice substanță pe care oamenii o introduc în atmosferă, care are efecte nocive asupra mediului și a sănătății, este considerat “poluare a aerului”.

Dioxidul de carbon, un gaz cu efect de seră, este poluantul principal care încălzește Pământul. Deși lucrurile vii emit dioxid de carbon atunci când respiră, dioxidul de carbon este un factor poluant atunci când este emis de mașini, avioane, centrale electrice, și alte activități umane care implică arderea combustibililor fosili, cum este benzina și gazul natural.

În ultimii 150 de ani, astfel de activități au pompat suficient de dioxid de carbon în atmosferă încât au ridicat nivelul acestuia mai mult decât oricând în istoria omenirii.

Alte gaze cu efect de seră includ metanul, care provine din mlaștini, și gazele emise de fermele de animale care utilizează agenți frigorifici și gaze propulsoare de aerosoli. Acestea au fost interzise în unele țări din cauza efectului de deteriorare a stratului de ozon al Pământului.

Un alt poluant asociat cu schimbările climaterice este dioxidul de sulf, o componentă a fumului. Dioxidul de sulf și substanțele chimice înrudite sunt cunoscute în primul rând ca o cauză a ploilor acide. Erupțiile vulcanice pot vărsa cantități masive de dioxid de sulf în atmosferă, provocând uneori o răcire care durează ani de zile.

Dacă vulcanii au fost cândva principala sursă de dioxid de sulf din atmosferă, astăzi, această sursă o reprezintă oamenii și activitățile lor.

Soluții?

1. Utilizați mai mult transportul în comun, sau folosiți propria mașină în comun cu alții, dacă de pildă aveți colegi la serviciu sau la școală care locuiesc în zone relativ apropiate. Această soluție este de asemenea o metodă eficientă de a economisi.

2. Încercați să folosiți în viața de zi cu zi conceptul de reducere, refolosire și reciclare. Nu aruncați lucrurile care nu vă mai sunt folositoare. Găsiți metode de reutilizare a lor pentru alte scopuri.

4. Axați-vă pe resurse de energie naturală, precum energia solară, eoliană și geotermală.

5. Folosiți becurile economice, care consumă mai puțină electricitate, scad cheltuielile, și au o durată de viață mai mare.

6. Renunțați la fumat.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Demult trebuia inlocuit combustibilul pt auto care produce gaze de esapament, proiecte romanesti de masini cu combustibili incredibili

  2. ieftini si eficace zac neluate in seama…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.