PREDIABETUL – ce trebuie să știm

Înainte de a dezvolta diabet de tip 2, oamenii au aproape întotdeauna prediabet – adică niveluri ale zahărului din sânge mai mari decât în mod normal, dar nu suficient de mari pentru a primi diagnosticul final de diabet.

Prediabetul trebuie înțeles ca un semn de avertizare sau ca un risc de diabet zaharat de tip 2 într-un viitor apropiat (10 ani), precum și de boli cardiovasculare sau atac de cord.

Teste Prediabet

Teste Prediabet

Ce teste se fac pentru prediabet

Nu există simptome clare de prediabet, de aceea este necesară efectuarea unor teste. Unele persoane pot acuza simptome specifice diabetului sau deja probleme de sănătate provocate de diabet. Pentru a afla dacă aveți prediabet, medicul poate efectua unul din următoarele trei teste de sânge:

Testarea glicemiei à jeun (pe nemâncate)

Acesta este un test de sânge care se realizează dimineața, după un post alimentar de cel puțin 8 ore. Este cel mai utilzat test pentru diagnosticarea diabetului. Medicul va pune diagnosticul de diabet la acest test dacă glicemia este mai mare sau egală cu 126 mg/dl.

Niveluri normale – sub 100 mg/dl
Prediabet – 100 mg/dl – 125 mg/dl
Diabet – 126 mg/dl sau mai mare

Testul de toleranță orală la glucoză (TTOG)

Testul de toleranță orală la glucoză verifică nivelurile de glucoză înainte și după 2 ore de la consumul unei băuturi dulci. Testul este menit să arate modul în care organismul procesează glucoza. Medicul va pune diagnosticul de diabet dacă nivelul de glucoză este mai mare sau egal cu 200 mg/dl.

Niveluri normale – sub 140 mg/dl
Prediabet – 140 mg/dl – 199 mg/dl
Diabet – 200 mg/dl sau mai mare

Testul de hemoglobină glicată HbA1c

Măsurarea hemoglobinei glicată (glicozilată) – HbA1 este o analiză medicală menită să indice media nivelului glicemic în ultimele 2-3 luni. Medicul poate pune diagnosticul de diabet dacă A1C este mai mare sau egală cu 6.5%.

Valori normale – 4.5% – 5.7%
Prediabet – 5.7% – 6.4%
Diabet zaharat – 6.5% și mai mare

Concluzii

Statisticile arată că 15% din persoanele cu vârsta peste 40 de ani au deja prediabet, adică glicemia mare. Trebuie menționat faptul că prediabetul este o etapă reversibilă, în care diabetul poate fi prevenit prin scăderea glicemiei și investigații ulterioare. Dacă aveți prediabet, ar trebui să faceți testul pentru diabet de tip 2 la fiecare 1-2 ani.

Rezultatele care indică prediabet:

• A1C of 5.7% – 6.4%
• Testarea glicemiei à jeun – 100 – 125 mg/dl
• Testul de toleranță orală la glucoză 140 mg/dl – 199 mg/dl

Prevenirea diabetului zaharat

Dacă aveți prediabet, acest lucru nu înseamnă în mod automat că veți dezvolta și diabet zaharat de tip 2. Tratamentul timpuriu poate corecta nivelul glicemiei, aducându-l la un nivel normal. Cercetările arată că riscul de diabet zaharat poate fi redus prin:

– scăderea în greutate (până la 7% din greutatea corpului)

– mișcarea sau efectuarea de exerciții fizice moderate (plimbări zilnice cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână)

– consumul de alimente și plante hipoglicemiante

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. eu cred ca toata tara avem diabet de tip 2 in stresul in care traim

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.