Beneficiile DONĂRII de SÂNGE

Din cauza deficitului de sânge pentru transfuzii, medicii din spitalele mari din țară au fost obligați să amâne unele operații, și să le aleagă pe cele mai urgente. La începutul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii a făcut un apel către români să doneze sânge, pentru a ajuta la salvarea vieții semenilor lor. Acesta a cerut de asemenea centrelor de transfuzie din țară să prelungească programul de recoltare.

d

Donarea de Sânge

Lipsă acută de sânge în spitale

Unitățile sanitare și spitalicești aflate în criză de sânge sunt Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgențe Iași și Spitalul de Urgențe din Timișoara. Medicii spun că, pentru a putea efectua operații și intervenții de urgență, au nevoie de circa 50 de litri de sânge în fiecare lună. Pentru a acoperi toate cererile, este nevoie ca 2,4% din români să meargă la centrele de donare în mod constant.

Carmen Orban, managerul Institutului Fundeni a declarat că anul acesta este o criză acută de sânge, fără precedent. „Am rezolvat urgențele, dar am fost nevoiți să amânăm bolnavii cronici”.

Apel la solidaritate

În lunile de vară, cererea de sânge este mai mare din cauza accidentelor rutiere și a operațiilor programate, iar lipsa mult mai acută, deoarece majoritatea donatorilor sunt în concediu. Anul acesta s-au prezentat cu 25% mai puțini donatori decât media obișnuită.

Se pare totuși că apelul făcut de Ministrul Sănătății i-a sensibilizat pe români. Numărul celor care s-au prezentat la centrele de transfuzie din țară a crescut de 3 ori, astfel încât donatorii au fost nevoiți să aștepte la coadă. Însă o astfel de mobilizare este necesară în mod constant. În București mai există încă spitale care au nevoie de sânge pentru copiii bolnavi de leucemie, și mai ales pentru transplantul de ficat – Institutul Inimii C.C. Iliescu, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Floreasca, Spitalul Coțea.

Vrei să donezi? 

Pentru a putea deveni donator de sânge trebuie să îndeplinești câteva condiții importante:

– Trebuie să ai vârsta între 18-60 de ani

– Femeile trebuie să aibă o greutate cuprinsă între 50-100 de kg iar bărbații între 60-110 kg

– Trebuie să ai tensiunea arterială sistolică între 10-18 mmH

– Trebuie să fii o persoană sănătoasă (să nu ai/avut boli infecțioase și parazitare, afecțiuni maligne, boli transmisibile, boli de inimă, afecțiuni ale sistemului nervos, afecțiuni endocrine și metabolice, boli imunitare, afecțiuni respiratorii, alergii, boli de stomac, tendință la sângerare, afecțiuni hematologice, boli renale sau genitourinare, afecțiuni dermatologice, intervenții chirurgicale, boli profesionale, afecțiuni reumatice)

– Trebuie să ai cetățenie română și să ai domiciliu (sau reședința) în România

– Nu trebuie să consumi băuturi alcoolice, tutun, grăsimi sau proteine (lapte, carne, unt) cu 24 de ore înainte de donare

Sunt posibile maxim 5 donări de sânge pe an la bărbați, și maxim 3 donări pentru femei. Intervalul între două donări trebuie să fie de cel puțin 2 luni. Femeile aflate în perioada sarcinii, alăptării sau menstruației nu au voie să doneze sânge.

Dacă te încadrezi în acest condiții și ești dispus să donezi sânge, trebuie să te prezinți la orice centru de transfuzie din oraș, cu buletinul (sau CI), cu un document provizoriu de identitate, cu carnetul de conducere, cu cartea de alegător, cu pașaportul, toate în original. Înainte de recoltare, se poate consuma ceai, și un mic-dejun ușor, bazat pe fructe și legume.

Beneficiile donării de sânge

• Un risc mai mic de infarct și accident cerebral (pentru cei care donează sânge o dată la 6 luni)

• Un risc mai mic de cancer (la cei care donează sânge de 2 ori pe an)

• Reducerea riscului de paralizie cu 30%

• Împrospătarea sângelui

• Creșterea imunității organismului

• Creșterea rezistenței organismului la șocuri și accidente

• Primirea rezultatele analizelor efectuate (grupă de sânge, hepatita B și C, HIV/SIDA, leucemie, sifilis, probe hepatice)

• Posibilitatea efectuării altor analize gratuite (la calciu, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară)

• 1 zi liberă la locul de muncă sau scutire pentru elevi, studenți și militari în ziua donării

• 1 reducere de 50% la abonament pentru transportul în comun

• Tichete de masă sau o masă la centrul de transfuzie după donare

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

2 comentarii

  1. am donat chiar ieri,multa lume,din pacate proasta organizare,am stat 4 ore…. cam mult …multi au renuntat si au plecat…pacat

  2. AM FOST DONATOR DE SINGE , DAR AM RENUNTAT DIN CAUZA MAFIEI DIN ZONA RESPECTIVA SI NICI NU VOI MAI DONA VRE-ODATA DECHIT DACA VAFI NEVOIE PT. AI MEI IN REST URA SI LA GARA

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.