Pepenii bubuie de nitrați! Te îmbolnăvești și nu știi de unde
Constantinescu Sorin – antreprenor român, a plătit o sumă frumușică de bani pentru a depista nivelul de nitrați din fructele și legumele care se vând la noi.
Evident, analizele nu au fost făcute în România, ci în străinătate. Rezultatele au pus pe jar tot internetul.
Fermierii grăbesc coacerea pepenilor
Sorin a discutat cu diverși ingineri agronomi, specialiști în chimie. Aceștia i-au spus că dacă producătorii ar folosi cantitatea indicată de nitrați nu s-ar întâmpla nimic rău.
„Problema este că unii producători sunt foarte lacomi. Vor să iasă cu pepeni din iunie pe piață. Se fac o grămadă de șmecherii și măgării”.
Pepenii nu se coc așa devreme dacă sunt crescuți natural, ci abia în august. Acesta este un mare semnal de alarmă. Nu cumpărați pepeni – sau alte fructe ori legume – înainte de timpul lor.
I s-au îmbolnăvit nepoții după ce au mâncat pepene
Sorin a început să fie preocupat de acest subiect când nepoții lui s-au îmbolnăvit după ce au mâncat un pepene. Au stat câteva săptămâni prin spital cu dureri de burtă și febră.
Sorin a făcut peste 10 analize la diverse produse – pepeni roșii și galbeni, banane, vinete. A plătit circa 200 de euro per analiză.
„Aceste analize de laborator – pe care am plătit o grămadă de bani – mi-au confirmat ceea ce am spus eu”.
A făcut analize de 2000 de euro pentru a verifica nivelul de nitrați
Un pepene roșu – pe care aparatul l-a indicat cu 800 de nitrați, laboratorul l-a arătat cu 843.
Un pepene galben avea de 30 de ori mai mult fluazifop (un erbicid) decât cantitatea admisă.
O banană din supermarket avea de 4 ori mai mulți nitrați (843) decât concentrația maximală admisă (200).
Pepenele poate să explodeze de nitrați, statul nu spune nimic
„În România nu este reglementată legal cantitatea maximă de nitrați. Adică poate să fie oricâți nitrați, poate să explodeze pepenele, că statul nu are nicio treabă”.
„Nu se poate controla acestă piață a pesticidelor, azotului, insecticidelor, fungicidelor. Cei de la Ministerul Agriculturii – de la Direcția Fitosanitară sunt total depășiți de situație. Fac nici 1% controale din câte au trebui să facă, pentru că nu au oameni și nici nu sunt pregătiți”.
Citește și Metoda prin care elimini 70-98% din pesticide
Nitrații pot cauza cancer la om
Nitrații provin de la azot, care se pune în sol pentru a accelera creșterea.
„De aceea se îmbolnăvesc atât de mulți oameni de cancer. Pentru că mâncăm tot felul de toxine, de nitriți și de pesticide”.
Consumul crescut de nitriți și nitrați a fost corelat cu unele tipuri de cancer, precum cancerul gastric, gliomul și cancerul tiroidian, respectiv cancerul vezical, colorectal, esofagian, limfomul non-Hodgkin, cancerul pancreatic și renal.
Mafia substanțelor chimice îi presează pe producători și fermieri să folosească substanțe periculoase.
Asociația Protecției Consumatorilor face demersuri pentru schimbarea legii și limitarea cantității de substanțe chimice de către fermieri. Statul încă nu a luat nicio decizie în această privință.
Surse articol:
1. Constantinescu Sorin, Au ieșit analizele de laborator la fructe și legume: https://www.youtube.com/watch?v=rj6QkFszjx8&ab_channel=ConstantinescuSorin
2. Gheorghii Țurcanu, Iurie Pînzaru, Raisa Sîrcu, Centrul Naţional de Sănătate Publică – Nitrații în legume: evaluarea expunerii populației și a impactului asupra sănătății: https://core.ac.uk/download/pdf/335262036.pdf