Aspirina scade riscul de deces la pacienții internați cu COVID-19

Utilizarea aspirinei la bolnavii de COVID-19 din spitale scade riscul de deces. Este concluzia unui studiu recent.

La pacienții care au primit aspirină zilnic, riscul de a ajunge la terapie intensivă sau de a necesita ventilare mecanică a fost mai mic.

Aspirina scade riscul de deces la pacientii cu COVID-19

Aspirina scade riscul de deces la pacientii cu COVID-19: Freepik.com

Studiul a fost realizat de un grup de cercetători de la Școala de Medicină de la Universitatea din Maryland. Aceștia au constatat că pacienții cu SARS-CoV-2 care luau zilnic o doză mică de aspirină pentru protecția împotriva bolilor cardiovasculare prezentau un risc mai mic de complicații și deces.

Totodată, rata celor care necesitau îngrijiri la terapie intensivă sau ventilație artificială era redusă.

Consumatorii de aspirină aveau șanse mai mari să depășească infecția, comparativ cu non-utilizatorii de aspirină.

Citește și – Ceaiul verde – mai eficient decât hidroxiclorochina împotriva SARS-CoV-2

SARS-CoV-2 crește riscul de cheaguri de sânge

Infecțiile cu SARS-CoV-2 pot duce la formarea unor cheaguri de sânge periculoase la nivelul vaselor sangvine, a inimii, a plămânilor și a altor organe.

Cheagurile de sânge sunt un factor de risc pentru atac de cord, accidente vasculare cerebrale sau insuficiența mai multor organe.

Medicii recomandă persoanelor care au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral din cauza unui cheag de sânge să ia o doză mică de aspirină în fiecare zi.

Aspirina subțiază sângele și de aceea poate preveni apariția cheagurilor mici la pacienții cu COID-19.

Dr. Chow și colegii săi au analizat datele medicale de la 412 de pacienți cu COVID-19, internați în spital de câteva luni din cauza unor complicații survenite în urma infecției.

Pacienții aveau vârsta medie de 55 de ani. 25% dintre ei luau 81 mg de aspirină pe zi înainte de a fi internați în spital. Este o doză mică de aspirină, utilizată pentru controlul bolilor cardiovasculare.

Citește și – 80% din bolnavii de COVID-19 au lipsă de vitamina D (studiu recent)

Aspirina previne complicațiile la pacienții cu COVID-19

Au fost luați în calcul mai mulți factori care ar fi putut fi implicați în prognoza pacienților, precum vârsta, sexul, indicele de masă corporală, etnia, hipertensiunea arterială și diabetul.

După excluderea acestor factori, cercetătorii au concluzionat că aspirina a fost asociată cu un risc mai mic de:

  • ventilare mecanică (44%)
  • admitere la terapie intensivă (43%)
  • deces în spital (47%)

Pacienții care luau aspirină nu au prezentat un risc semnificativ de evenimente adverse, precum hemoragii mari pe durata spitalizării.

Rezultatele acestei cercetări au fost publicate la sfârșitul lunii octombrie 2020 în jurnalul „Anesthesia and Analgesia”.

Ele dau o notă de optimism moderat pentru persoanele internate cu COVID-19.

Descoperirile realizate în urma acestui studiu sunt importante, însă ele trebuie confirmate de studii ulterioare. Dacă acest lucru se va întâmpla, aspirina ar putea deveni primul medicament disponibil pe scară largă pentru reducerea mortalității la pacienții cu COVID-19.

Aspirina este un medicament ieftin, accesibil și fără efecte secundare grave, care poate preveni complicații severe.

Cercetătorii atrag atenția că bolnavii de COVID-19 care vor să ia aspirină zilnic trebuie să ceară sfatul medicului.

Mai ales persoanele cu boli renale cronice și cei care iau medicamente steroide sau anticoagulante. Asta deoarece aspirina crește riscul de sângerări majore și ulcer peptic.

Citește și – Suplimente utile împotriva infecției COVID-19

Sursă articol: Sci Tech Daily, Aspirin Use Significantly Reduces Risk of Death in Hospitalized COVID-19 Patients: https://scitechdaily.com/aspirin-use-significantly-reduces-risk-of-death-in-hospitalized-covid-19-patients/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.