Izolarea prelungită și criza economică pot face mai multe victime decât pandemia în sine
Incertitudinea, teama, deruta și panica se înmulțesc mai ceva ca noul virus care ne amenință în ascuns. Oamenii sunt plini de îndoială, de spaimă și de bănuială.
Însă cel mai mult ne agresează mental întrebările la care nimeni poate da încă un răspuns.
Cu toții ne întrebăm cum se va sfârși pandemia de Coronavirus și câte victime va face. Va reveni în toamnă și mai puternic? Sau ne vom imuniza și puterea virusului va slăbi…
Cuprins
Milioane de oameni mor anual, nu de COVID-19
Nu trebuie să ne îngrozească numărul mare de decese legate de Coronavirus care este adus în atenție de canalele media.
În fiecare an mor circa 60 de milioane de oameni în întreaga lume. Din diverse cauze. Iar infecția cu COVID-19 nu va modifica îngrijorător de mult această statistică, spune jurnalistul francez Renaud Girard – specialist în geopolitică.
În cele din urmă, nimeni nu poate ști cu precizie cauza exactă a deceselor pacienților diagnosticați cu Coronavirus.
Cele mai multe victime ale pandemiei de COVID-19 sunt oamenii în vârstă și persoanele cu imunitate afectată de alte boli. Jurnalistul menționează în țara sa, majoritatea deceselor au loc la vârstnici de 80 de ani. În Luxemburg, la o vârstă și mai înaintată, de 86 de ani.
Coronavirusul la copiii și persoanele sănătoase
Fetița de 5 ani cu Coronavirus din Marea Britanie care a murit recent avea o altă boală (deși nu ni se spune ce boală). Această mediatizare menită să semene panică și psihoză nu își are rostul.
„În boala COVID-19, reacția excesivă a sistemului imunitar este deseori cea care ucide pacientul. Nu reproduceți, în geopolitică, această eroare a naturii!”
Oricât de cumplit este decesul la o vârstă fragedă, aceste lucruri se întâmplă zilnic. Oamenii mor, din diferite cauze, în fiecare secundă, inclusiv copii.
„Șase milioane de copii sub 15 ani mor în fiecare an în toată lumea”, spune Renaud Girard.
Mass-media creează o psihoză generală
Datele statistice arată un număr mic de cazuri de Coronavirus la copii. Putem judeca și singuri care știri sunt reale și care din ele au ca scop alimentarea stării de panică.
Singura condiție este să ne informăm corect. Să nu mai plecăm urechea la tot felul de interpretări și mesaje dramatice.
Jurnalistul francez spune că mas-media este implicată în transmiterea unei „psihoze globale în fața unei boli non-letale”.
Chiar dacă mor și vor muri mulți oameni, trebuie să ne păstrăm calmul și rațiunea.
Este bună izolarea, sau provoacă mai multă pagubă?
Jurnalistul francez Renaud Girard – specialistul în geopolitică – înclină să creadă că izolarea la domiciliu este un tratament care poate face mai mult rău decât virusul însuși.
„Cu mult înainte de apariția sindromului respirator acut sever dat de Coronavirusul 2, boala pulmonară obstructivă clasică ucidea deja mult”.
În anul 2016 au existat 3.000.000 de decese din această cauză. Și totuși, nimeni nu a oprit viața celorlalți în loc.
Incidența deceselor prin accidente rutiere este de asemenea foarte mare peste tot în lume. Și deși mașinile ucid, nimeni nu a interzis circulația pe străzi din această cauză.
Specialiștii atrag atenția că vom plăti scump izolarea la domiciliu.
„Mortalitatea mondială ar putea foarte bine să crească din cauza dezorganizării lumii, provocată de o izolare generală prelungită”.
Renaud Girard este de părere că izolarea este un remediu mai rău decât boala. Câte victime vor apărea din cauza crizei de bani și de alimente? Aceste pericole bat deja la ușă.
„Recesiunile economice scad speranța de viață. Marea majoritate a țărilor de pe planetă nu au un stat providențial care să aibă grijă de bolnavi gratuit”.
Cei afectați financiar din cauza pandemiei nu vor mai beneficia de îngrijiri medicale pentru alte boli.
„Cel mai grav pericol este distrugerea lanțurilor de aprovizionare cu produse agricole, paralizată de închiderea țărilor exportatoare”.
Puțini știu că în estul Africii, lăcustele au mâncat culturi care ar fi săturat întreg Parisul într-o zi.
„Acest flagel va provoca o foamete care va ucide mult mai mult decât COVID-19”.
Însă presa și televiziunile nu au în atenție aceste lucruri. Țările sărace au parte de astfel de molime, care le distrug recoltele. Iar țările bogate își consumă toate resursele în lupta cu o boală nevăzută.
Realitatea pandemiei de Coronavirus trebuie analizată cu sânge rece, spune jurnalistul francez. Specialistul îndeamnă la mai multă precauție în ceea ce privește adoptarea măsurilor politice radicale. Acestea sunt „periculoase pentru viitorul întregii planete”.
Sursă: Ziare.com, Renaud Girard, despre coronavirus, psihoza mondiala si boala tarilor bogate: „Covid-19 nu va bulversa statisticile privind mortalitatea mondiala pentru 2020”: http://www.ziare.com/constanta/stiri-actualitate/renaud-girard-despre-coronavirus-psihoza-mondiala-si-boala-tarilor-bogate-covid-19-nu-va-bulversa-statisticile-privind-mortalitatea-mondiala-pentru-2020-8057308