Declarația pe propria răspunde și adeverință de la angajator pentru a ieși din casă – modele și indicații

Articol documentat

Foarte multe persoane se întreabă dacă mai pot ieși din casă în contextul stării de urgență instituite în România din cauza pandemiei de Coronavirus. Aflați în acest articol pe ce motiv poate părăsi cineva domiciliul și ce acte trebuie să aibă la el.

În data de 21 martie, 2020, a fost emisă o Ordonanță Militară cu nr. 2, care prevede condițiile în care este posibilă libera circulație a persoanelor în afara locuințelor.

Declaratie pe propria raspundere si adverinta angajator model

Declaratie pe propria raspundere si adverinta angajator model: Freepik – www.freepik.com

Trebuie să știți că această ordonanță intră în vigoare începând cu data de 23 martie 2020, ora 22:00.

Persoanele care NU se află în carantină sau în stare de izolare, pot ieși din casele sau din gospodăriile lor doar cu un scop bine stabilit și realmente necesar.

Autoritățile au aprobat două modele de declarație pe proprie răspundere și adeverință de la angajator întocmite de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), în baza cărora cetățenii pot părăsi domiciliul în intervalul orar 22:00-6:00.

Această informare de presă a fost postată pe website-ul Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu cele două modele de declarație pe care trebuie să le completăm și să le avem la noi atunci când ieșim pe stradă.

MODEL adeverință de la angajator pentru a merge la serviciu

Dacă mergeți la serviciu, trebuie să completați această adeverință:

Adeverință angajator

Subsemnatul (nume, prenume),…………………………………………………………………….,
în calitate de (funcția)………………………………………………………..
în cadrul (organizația) …………………………………………………………………………………………………

confirm faptul că deplasarea persoanei menționată mai jos, între domiciliu și locul său de muncă, este esențială pentru activitatea organizației și nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.
Datele persoanei care se deplasează:
Nume : …………………………………………………………………………………………………………
Prenume : …………………………………………………………………………………………………
Data nașterii: ………………………………………………………………………………………………..
Adresa: …………………………………………………………………………………………………
Domeniul activității profesionale : ………………………………………………………………….
Locul de desfășurare al activității profesionale: ………………………………………………..
Traseul deplasării: ………………………………………………………………………………………..
Mijlocul de deplasare: …………………………………………………………………………………..
Subsemnatul cunosc prevederile art. 326 din Codul Penal cu privire la falsul în declarații și art. 352 din Codul Penal cu privire la zădărnicirea combaterii bolilor.

Data ___/____/_______                                                       Semnătura, 

Adeverința se va completa și certifica de către angajator sau alt reprezentant legal al acestuia.

După cum puteți vedea, în această adeverință sunt trecute informațiile personale și detalii despre locul de muncă – domeniul de activitate, modalitatea de deplasare până la locul de muncă etc.

Adeverința trebuie completată și semnată/ștampilată de către angajator sau de un reprezentat legal al acestuia.

»» O puteți descărca în format electronic de AICI.

MODEL Declarație pe propria răspundere pentru a ieși din casă

Pentru a ieși din casă cu alt scop, va trebuie să aveți asupra dvs. o declarație pe propria răspundere, după acest model:

Declarație pe proprie răspundere,

Subsemnatul(a) _____________________________, fiul/fiica lui ____________

și al ___________, domiciliat(ă) în ________________, județul/sectorul ___________, strada, ________________________, număr___, bloc___, etaj__, apartament ___, având CNP __________________, BI/CI seria ___, număr _________, Locuind în fapt1 în localitatea________________, județul/sectorul ___________, strada, ________________________, număr ___, bloc___, etaj, __, apartament ___ Cunoscând prevederile articolului 326, referitoare la falsul în declarații2, precum și ale art. 352 referitoare la zădărnicirea combaterii bolilor din Noul Cod Penal, declar pe proprie răspundere faptul că mă deplasez în interes profesional/personal, între orele _____________, de la ____________________________________________________________________________, până la _______________________________________________________________pentru:

– deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță sau deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată;
– consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
– deplasare pentru cumpărături de primă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu;
– deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
– deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă;
– deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie;
– deplasare pentru rezolvarea următoarei situații urgente: ……………………………. ………………………………………………………………………………..
– Atât declar, susțin și semnez.

Data ___/____/_______                                                       Semnătura,

»» O puteți descărca în format electronic de AICI

În această adeverință sunt precizate motivele pentru care o persoană părăsește locuința. Pentru informațiile false se aplică următoarele sancțiuni:

– amendă
– pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la 2 ani

Cei care nu au posibilitatea să scoată la imprimată aceste documente, le pot completa de mână, pe o foaie de hârtie, exact după modelele prezentate mai sus.

În momentul în care ieșim din casă, trebuie să avem asupra noastră adeverința de la angajator sau declarația pe propria răspundere, împreună cu actul de identitate. Aceste documente vor fi puse la dispoziția polițiștilor sau a jandarmilor, cu scopul legitimării și fotografierii lor de către aceștia.

Informați-vă din surse oficiale! Nu dați crezare oricăror știri!

Autoritățile ne sfătuiesc să ne informăm doar din surse oficiale (ex. website-ul Ministerului Afacerilor de Interne – https://www.mai.gov.ro/ pentru a evita răspândirea unor știri, informații sau zvonuri false.

Pentru orice fel de informații sau recomandări, cetățenii pot apela linia telefonică TELVERDE: 0800.800.358.

Pentru românii de peste granițe, numărul de telefon la care pot suna pentru a afla informații despre Coronavirus, este: +4021.320.20.20.

Citește și: Apă și săpun sau dezinfectant de mâini? Ce recomandă experții?

Surse articol:

1. Mai.gov.ro, Informare de presă – MODELUL declarației pe proprie răspundere referitoare la circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, conform Ordonanței Militare nr. 2 din 21.03.2020: https://www.mai.gov.ro/modelul-declaratiei-pe-proprie-raspundere-referitoare-la-circulatia-persoanelor-in-afara-locuintei-gospodariei-conform-ordonantei-militare-nr-2-din-21-03-2020/
2. Știrile TVR, Cum arată declarația pe proprie răspundere și adeverința de la angajator pentru a ieşi din casă între orele 22.00-06.00: http://stiri.tvr.ro/cum-arata-declara–ia-pe-proprie-raspundere–i-adeverin–a-de-la-angajator-pentru-a-iesi-din-casa-in-intervalul-22-00-06-00_858138.html#view

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. esti obligat sa complectezi formularul?ce se intampla in cazul ca nu doresc sa ma deplasez la locul de munca din motive de sanatate,individuale,personale.etc.va rog un raspuns.

    • Postolache Ana Maria

      Dacă vreți să ieșiți pe stradă și să nu fiți amendat, completați o declarație pe proprie răspundere, în care menționați unde vă duceți, sau cu ce scop ieșiți din casă. Dacă nu vreți să mergeți la serviciu, vorbiți cu șeful dvs. și luați-vă concediu.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.