Principalele simptome de coronavirus

Coronavirusul se răspândește tot mai virulent. Noi țări anunță prezența acestei boli. Care sunt principalele simptome de coronavirus, cum te poți proteja, ce state sunt afectate și alte informații importante poți afla în rândurile de mai jos.

Țări afectate de coronavirus

Coronavirusul a izbucnit în China, la sfârșitul anului 2019. China rămâne în continuare țara cu cea mai mare incidență. Până la data de 23 februarie erau 77.749 de oameni infectați în China.

Simptome coronavirus

Simptome coronavirus

De curând, coronavirusul a fost confirmat în alte 30 de state, cu 1.200 de cazuri noi și peste 20 de decese. Irak, Afganistan, Kuwait, Tailanda, Japonia, Oman, Bahrain, SUA, Germania, Marea Britanie, Canada și Franța sunt doar câteva dintre ele.

După China, cea mai afectată este Coreea de Sud, cu cele mai multe cazuri confirmate: 830. Opt persoane au murit aici. La un spital și un grup relugios din orașul Daegu au fost depistate cele mai multe infecții.

Pe locul al treilea se află Italia, cu cele mai multe infecții din Europa — 229 de cazuri până acum. Orașele din nordul țării (Milano și Veneția) unde au fost cele mai multe decese, se află sub carantină. A fost suspendată activitatea multor școli și companii, iar unele evenimente sportive au fost anulate.

Răspândirea recentă a coronavirusului Coreea de Sud, Italia și Iran este foarte îngrijorătoare pentru Organizația Mondială a Sănătății.

Câți oameni au murit din cauza coronavirusului

Potrivit datelor statistice, peste 2.665 de oameni au murit din cauza infecției cu coronavirus. În China, procentul deceselor prin coronavirus este de 1-2%.

Virusul are potențialul de a crea o pandemie, afirmă șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pandemie înseamnă existența unei boli infecțioase care se transmite ușor de la o persoană la alta în diferite zone ale lumii.

Este devreme pentru a pune diagnosticul de „pandemie”. A fost declarată deja o stare de alertă globală din cauza virusului. Însă numărul țărilor în care a fost detectat virusul, severitatea bolii și impactul ei asupra societăților nu au ajuns încă un nivel pandemic.

Cu toate acestea, lumea trebuie să se pregătească pentru o asemenea situație. Oamenii nu trebuie să intre în panică. Experții spun că acest virus poate fi oprit.

Citește și: Coronavirus – cum se transmite, ce simptome provoacă și cum să te protejezi

Simptome de coronavirus

Iată care sunt principalele simptome întâlnite la chinezii infectați cu coronavirus:

» febră

» tuse

» dificultăți respiratorii

» dureri de cap

» dureri musculare

» oboseală

Infecția cu coronavirus debutează cu febră, urmată de o tuse seacă. După o săptămână apar dificultățile respiratorii. Unii pacienți necesită, din această cauză, internare în spital.

Un alt aspect important de reținut este că, rareori, coronavirus cauzează secreții nazale sau strănut (simptome specifice răcelii obișnuite).

În cazuri severe, coronavirusul poate duce la pneumonie, sindromul respirator acut, insuficiență renală sau deces.

Când devine coronavirusul mortal

Un raport apărut în jurnalul medical „The Lancet” subliniază faptul că majoritatea pacienților care au murit din cauza coronavirusului aveau alte boli.

Trebuie să rețineți că persoanele cu afecțiuni pre-existente sunt mai sensibile și pot suferi complicații. Acest lucru este valabil în toate cazurile de afecțiuni virale sau bacteriene.

Simptomele nu apar imediat după ce o persoană a fost infectată. Potrivit OMS, perioada de incubare este mare. Pot trece 14 sau chiar 24 de zile până la apariția unor semne vizibile de boală.

Cum te poți proteja împotriva coronavirus

Nu există încă un tratament specific pentru coronavirus. Medicii nu pot decât să tratează simptomele.

Citește și: Plante care întăresc răspunsul imunitar la virusuri, bacterii, toxine

Ne putem feri de acest virus practicând o igienă corectă a mâinilor, a sistemului respirator și a hranei.

Spală-te des pe mâini cu săpun sau produse care conțin alcool

Stai la distanță de 1 metru de o persoană care prezintă simptome de răceală sau gripă

Evită atingerea ochilor, a nasului și a gurii cu mâinile nespălate

Prepară bine carnea și ouăle

Dacă ai febră, tușești și respiri greu, mergi de urgență la medic

Guvernul chinez a interzis consumul de animale sălbatice, vânarea, transportarea și vânzarea lor. Se presupune că infecția a izbucnit într-o piață din orașul Wuhan, în care se vindeau animale sălbatice.

Citește și: 7 alimente care stimulează producția de celule „NATURAL KILLER” (care combat virusurile, bacteriile și celulele canceroase)

Surse:

1. World Health Organization, Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
2. BBC News, Coronavirus: World must prepare for pandemic, says WHO: https://www.bbc.com/news/world-51611422
3. The Visual and Data Journalism Team, Coronavirus: A visual guide to the outbreak, BBC News: https://www.bbc.com/news/world-51235105

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.