Analizele la sânge pot anticipa un risc crescut de boli și deces

Rezultatele analizelor la sânge influențează circa 70% din deciziile medicilor cu privire la un anumit diagnostic sau tratament.

Deși pacienții le consideră un simplu test, ele pot oferi informații și indicii prețioase despre starea noastră de sănătate. Mai mult decât atât, ele pot anticipa riscul de deces în funcție de bolile la care suntem supuși.

Analizele la sange pot anticipa riscul de boli si deces: Freepik – www.freepik.com

Un studiu recent susține că anumite rezultate din testele de laborator ar putea identifica persoanele cu un risc crescut de boli și deces prematur.

Momentan, aceste rezultate sunt folosite de medici ca markeri ai bolilor imune și inflamatorii.

Citește și:

De ce este bine sa îți faci mai des analize la sânge – ce boli se pot depista

Cercetătorii de la University Hospitals Cleveland Medical Center din Ohio au analizat datele a 31.178 de persoane care au luat parte la studiul „National Health and Nutrition Examination Survey”, și care a durat 12 ani.

Au descoperit că participanții cu niveluri mici de limfocite (celule albe din sânge) sunt mai predispuși la deces din cauza bolilor de inimă și a cancerului, a bolilor respiratorii, precum gripă sau pneumonie.

Această legătură între limfopenie și riscul crescut de boli și deces nu este influențată de vârstă sau de alți factori de risc.

Circa 20-40% din celulele albe din sânge sunt limfocite. Când concentrația acestora scade sub limita normală, corpul devine susceptibil la infecții.

Potrivit markerilor analizați, un procent de aproximativ 20% din populația generală adultă din SUA are un profil de risc înalt.

Totodată, estimările sugerează că la persoane, riscul de deces în următorii 10 ani este cu 28% mai mare.

Analizele complete la sânge sunt accesibile tuturor și ele i-ar putea ajuta pe medici să identifice pacienții cu un risc mare de deces prematur în urma unor teste de rutină.

Citește și:

4 analize de sânge importante pentru femei

Medicii recomandă de obicei un set de analize la sânge o dată pe an. Însă pacienții pot solicita aceste teste mai des, mai ales dacă apar simptome îngrijorătoare, precum:

  • creștere anormală în greutate
  • dureri
  • oboseală nejustificată de activitățile zilnice
  • risc crescut de boli cardiovasculare sau metabolice
  • istoric familial sau personal de boli

Surse:

1. Catharine Paddock, Gianna D’Emilio New, These blood markers may indicate a higher risk of disease and death, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327206.php#1

2. Abbott, The Importance of Blood Tests: https://www.abbott.com/live-healthy/know/knowing-in-advance/importance-of-blood-tests.html

3. Tim Jewell, James Keith Fisher, All About Blood Tests, Healthline: https://www.healthline.com/health/blood-tests#important-blood-tests

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]