FDA avertizează că IMPLANTURILE MAMARE au riscuri și efecte secundare grave

O statistică din 2015 arată că cel puțin 4.000 de românce au implanturi mamare. 3.900 dintre ele au apelat la chirurgia plastică pentru a-și mări sânii, iar restul (doar 3%) au fost cazuri medicale, în care pacientele au solicitat o reconstrucție mamară după mastectomie (operație de extirpare a sânului din cauza cancerului mamar).

Multe femei din SUA s-au plâns că au suferit prejudicii de pe urma implanturilor mamare, despre care nu au fost informate anterior intervenției.

Implanturile mamare – riscuri si efecte secundare: todayonline.com

Ce este implantul mamar?

Implantul mamar este o proteză folosită pentru modificarea dimensiunii sau formei sânului. Pacientele cu cancer mamar care au trecut printr-o masectomie au dreptul o reconstrucție mamară gratuită.

Două din cele mai populare implanturi mamare aprobate de FDA sunt implantul salin și implantul cu silicon.

Implantul salin folosește o carcasă de silicon umplută cu o soluție salină sterlină în timpul operației, iar implantul cu silicon folosește o umplutură pe bază de gel siliconat vâscos.

Efectele secundare ale implanturilor cu silicon

Cercetătorii au descoperit că femeile cu implanturi de silicon aveau un risc (de 6-8 ori) mai mare de efecte secundare, precum:

– sclerodermie
– artrită reumatoidă
– sindromul Sjogren

Alte riscuri semnalate de cercetări:

– riscul de a naște un copil mort
– cancer de piele
– complicații chirurgicale (cicatrici în jurul implantului)

Noi măsuri luate de FDA 

În urma valul de plângeri venit din partea pacientelor care au spus că nu au fost informate în mod adecvat înainte de operație, FDA a emis o serie de avertismente și modificări.

– producătorii trebuie să dezvăluie clar toate riscurile asociate implanturilor mamare, precum cancere rare, simptome cauzate de reacții adverse (oboseală, dureri musculare, dureri articulare) sau necesitatea unor operații adiționale.

– producătorii trebuie să specifice că dispozitivele mamare nu sunt pe toată viața și că există riscul ca, în timp, ele să provoace o serie de complicații.

– pacientele trebuie să primească o listă de întrebări referitoare la beneficiile și riscurile implanturilor mamare pe care să le adreseze chirurgului estetician înainte să decidă dacă vor un implant sau nu.

Implanturile mamare și riscul de limfom

În SUA au loc în jur de 400.000 de operații de mărire a sânilor. 75% din cazuri sunt din rațiuni pur cosmetice.

Unul din cele mai grave efecte secundare ale implanturilor mamare este dezvoltarea unei forme rare de limfom.

Citește și Cum recunoaștem semnele CANCERULUI de SÂN

Incidența crescută a cancerelor rare asociate cu implanturile mamare din ultimii ani este un element care a atras atenția cu privire la pericolele din spatele acestor operații.

573 de cazuri noi au apărut din anul 2011, de când a fost semnalată pentru prima dată această problemă. Cele mai multe dintre ele erau implanturi mamare Allergan, care au fost retrase de pe piață.

33 de femei au murit din cauza limfomului anaplastic asociat cu implanturile mamare, un tip de cancer al sistemului imunitar. Mii de femei s-au plâns de oboseală, ceață mentală și alte simptome care au fost denumite în mod colectiv „boala implanturilor mamare”.

Unele din ele au fost nevoite să își scoată implanturile după ce au avut probleme de sănătate din cauza lor.

Istoricul problematic al implanturilor mamare

Implanturile mamare au apărut pe piața din SUA în anul 1960. La început erau disponibile doar pentru pacientele cu cancer mamar, ca o posibilitate de a-și reface sânii pierduți.

Pe măsură ce operațiile au căpătat un caracter mai mult „cosmetic” decât medical, au început să apară numeroase rapoarte despre dispozitive rupte și cazuri de boli autoimune.

FDA a cerut un moratoriu atenționând producătorii că nu au demonstrat siguranța și eficiența implanturilor.

În anul 2006, FDA a ridicat interdicția și a aprobat două implanturi noi de silicon. În 2011 a emis un comunicat de siguranță în care a precizat că femeile cu implanturi mamare ar putea avea un risc mic de a dezvolta un tip de cancer mamar rar, numit limfom.

Surse:

1. U.S. Food & Drug Administration, Risks and Complications of Breast Implants: https://www.fda.gov/medical-devices/breast-implants/risks-and-complications-breast-implants
2. LAURIE MCGINLEY, The FDA Is Calling For Breast Implants to Come With Serious Health Warnings, Science Alert: https://www.sciencealert.com/the-fda-proposed-breast-implant-manufacturers-spell-out-their-risks-in-boxed-warnings?perpetual=yes&limitstart=1

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]