DORMITUL la amiază scade riscul de ATAC de CORD și ACCIDENTE VASCULARE cerebral cu 48%
Într-o societate marcată de stres, oboseală și lipsă de somn, pare absurd să vorbim despre beneficiile somnului de amiază.
Privarea de somn alterează numeroase funcții normale din corp, inclusiv atenția, concentrarea sau funcția cardiacă. Deficitul de somn este asociat și cu o incidență crescută a accidentelor.
Un studiu recent a arătat că 1-2 ore de somn în timpul zilei poate avea beneficii asupra inimii. Cei care practică acest obicei o dată sau de două ori pe săptămână ar putea avea un risc mai mic de evenimente cardiace grave, precum atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă.
Cuprins
Somnul din timpul zilei protejează inima
Aceste rezultate au fost obținute într-un studiu observațional recent, publicat în British Medical Journal „Heart”. Dr. Nadine Hausler de la Spitalul Universitar Laussane din Elveția, autorul principal al cercetării de față, a dorit să investigheze relația dintre somnul din timpul zilei și sănătatea cardiovasculară.
Scopul a fost clarificarea controverselor pe această temă evidențiate de studiile anterioare. Unele cercetări arătaseră că persoanele care dorm în timpul zilei au un risc mai mic de boli de inimă coronariene, în timp ce alte cercetări nu au găsit nici o legătură în acest sens.
Citește și Un pui de SOMN în timpul zilei întinerește CREIERUL și îmbunătățește MEMORIA
Dr. Hausler și colegii săi au examinat datele medicale ale participanților la studiul de cohortă „CoLaus” (3.426 de adulți din Elveția cu vârsta cuprinsă între 35 și 75 de ani) pentru a evalua legătura dintre somnul din timpul zilei și evenimentele cardiovasculare non-fatale.
Autorii au analizat pe de o parte legătura dintre frecvența somnului și durata somnului, și pe de altă parte incidența atacului de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a insuficienței cardiace.
Participanții au fost chestionați cu privire la programul de somn din timpul zilei. Răspunsurile lor au arătat că:
• peste 50% nu dormiseră deloc la amiază în săptămâna anterioară
• 20% au declarat că au dormit o dată sau de două ori în săptămâna precedentă
• 12% dormiseră de 3-5 ori pe săptămână
• 12% dormiseră de 6-7 ori pe săptămână
Persoanele care au dormit mai des erau cele cu vârsta mai înaintată și bărbații supraponderali fumători. Aceștia dormeau de asemenea mai mult noaptea, sufereau de apnee de somn și se simțeau mai somnoroși în timpul zilei.
Cei care dorm la amiază au un risc cardiovascular cu 48% mai mic
La începutul studiului, participanții nu aveau un istoric de boli sau probleme cardiovasculare. Pe perioada celor 5 ani de monotorizare au fost înregistrate 155 de evenimente cardiovasculare. Cercetătorii au luat în calcul somnul din timpul zilei, dar și alți factori, precum vârsta sau riscul de boli cardiace (hipertensiunea arterială).
Cercetările au arătat spre deosebire de persoanele care nu dormeau deloc în timpul zilei, cei care s-au culcat la amiază de 1-2 ori pe săptămână au prezentat un risc cu 48% mai mic de atac de cord, accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. Incidența evenimentelor cardiovasculare nu a fost influențată de frecvența sau de durata somnului.
Autorii studiului au concluzionat că persoanele care dorm o dată sau de două ori pe săptămână în timpul zilei au șanse mai mici de a suferi un incident cardiovascular. Aceștia sunt de părere că este important să se cerceteze în continuare cât de mult și cât de des trebuie să doarmă o persoană în timpul zilei pentru a beneficia de acest efect protector asupra sistemului cardiovascular.
Citește și Care este DURATA optimă de SOMN în funcție de vârstă
Beneficiile dormitului în timpul zilei
Potrivit National Sleep Foundation, „un pui de somn” în timpul zilei poate avea o mulțime de beneficii:
– restaurarea atenției
– creșterea performanței
– reducerea greșelilor și accidentelor
– creșterea vigilenței
– relaxarea minții
Surse:
1. Ana Sandoiu, Gianna D’Emilio, Daytime napping 1–2 times a week may benefit heart health, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326311.php
2. Kathleen Davis, Karen Cross, What’s to know about sleep deprivation? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/307334.php
3. National Sleep Foundation, Napping: https://www.sleepfoundation.org/articles/napping