1 din 4 femei caută interpretarea analizelor pe Google și se tratează singură

Automedicația pare soluția cea mai la îndemână pentru rezolvarea unei răceli sau a altei probleme minore. Îngrijorarea medicilor este că un număr tot mai mare de români iau antibiotice „după ureche”.

Unii decid ce fel de medicament „li se potrivește” chiar și în cazul unor afecțiuni mai grave. Nu au rețineri nici în a pune diagnostice sau hotărî tratamente în baza informațiilor de pe Google, inclusiv în privința copiilor lor.

Automedicatia – pericole si riscuri

Este cu siguranță mai confortabil să cauți pe internet informații despre cele mai bune tratamente în cazul unei boli. Citești câteva articole, vezi ce spune unul sau altul despre un anumit tratament, cum a rezolvat el situația și încerci și tu.

O astfel de abordare nu este însă deloc sănătoasă. S-ar putea ca tu să ai un alt fel de diagnostic, sau tratamentul recomandat de altă persoană să nu funcționeze în cazul tău.

Ce înseamnă automedicația

Automedicația înseamnă utilizarea de medicamente (moderne și/sau tradiționale) pentru a te trata singur, fără să consulți un medic pentru diagnostic, prescripție medicală sau supravegherea tratamentului.

Această practică implică obținerea de medicamente fără rețetă și administrarea lor în baza sfaturilor rudelor, prietenilor sau chiar a necunoscuților.

Automedicația este mai des întâlnită în țările bine dezvoltate, datorită ofertei mari de medicamente în farmacii. Ea crește riscul de abuz de medicamente, dependență de medicamente, dezvoltarea rezistenței la antibiotice, diagnosticarea incorectă sau tardivă și tratarea greșită a bolilor sau complicarea lor.

Citește și Rezistența la ANTIBIOTICE – sfaturi, soluții naturale

Studiile au arătat că tinerii sunt mai predispuși la această practică, din cauza că nu au experiență în tratarea bolilor, nu cunosc medicamentele și efectele lor adverse, nici nu au capacitatea de a percepe riscurile la adevărata lor amploare.

Totodată, adulții tineri sunt mai atrași de automedicație din cauză că au acces nelimitat la Internet și la rețelele se socializare, de unde află diverse informații neavizate.

Cum se auto-tratează adulții

Iată câteva „lucruri trăznite” pe care le gândesc și le fac adulții pentru sănătatea lor, potrivit unui sondaj efectuat recent de „Docbook” (o aplicație care le permite oamenilor să se programeze la medic online):

– 60% dintre români folosesc antibiotice și analgezice pentru calmarea durerilor de dinți.

– 36% dintre români corelează tusea, febra și vărsăturile cu o răceală sau o gripă, 17% asociază aceste simptome cu intoxicația, iar 12% cu o insolație.

23% dintre români sunt de părere că durerea în piept este cauzată de atac de cord, iar 17% o consideră un semn de stres.

Doar 50% dintre respondenți sunt conștienți că este mai bine să mergi la medic când ai dureri în piept. Este extrem de riscant să îți pui diagnostice singur, chiar dacă pare că știi ce înseamnă simptomele pe care le ai, și să te joci de-a medicul cu propria ta sănătate, darămite cu cea a propriilor copii.

Cercetătorii străini au dezvăluit în urma unor studii că în Europa, unul din șapte părinți decide să își trateze singur copilul. O altă metodă periculoasă, practicată de 1 din 4 femei, este să caute pe Google interpretarea analizelor făcute și să stabilească singure ce tratament să ia.

Internetul poate oferi câteva informații de bază despre ce înseamnă un nivel crescut de neutrofile, sau în cel mai rău caz te poate speria că suferi de o boală gravă și să te determine să mergi la medic, nicidecum să iei medicamente singur.

Citește și 4 ANALIZE de sânge importante pentru FEMEI

În urma acestei cercetări s-a descoperit că un procent uriaș de 73% de români iau antibiotice fără prescripție medicală sau recomandarea unui specialist.

Cristian Barbu, fondatorul platformei „Docbook”, este de părere că a lua un medicament după ce citești câteva interpretări pe internet ale analizelor este ca și cum te-ai urca la volan după ce ai citit câteva instrucțiuni despre cum trebuie să conduci o mașină.

„Simptomele nu trebuie tratate independent, ci luate în ansamblu, alături de o mulțime de alte detalii”, spune dr. Adrian Nicolae de la Clinica „Academica”.

Acest lucru se aplică mai ales persoanelor care fumează, au tensiunea ridicată sau suferă de diabet. Durerea în piept pe care o resimt aceștia se poate datora unei alte probleme decât răcelii sau gripei. Mersul la medic ar putea fi, în cazul lor, o chestiune de viață și de moarte.

Pacienții cu boli cronice sau risc crescut de boli cronice (ex. diabet, hipertensiune, obezitate) nu trebuie să practice automedicația niciodată. Aceștia au nevoie de sfat și îndrumare de la doctorul specialist, deoarece un tratament administrat „din auzite” le pot face mai mult rău decât bine.

Există riscul apariției unor interacțiuni periculoase între medicamentele pe care le iau deja și cele pe care intenționează să le folosească pentru tratarea altor simptome.

O altă problemă de sănătate cu care se confruntă românii este prezentarea tardivă la medic. Mulți ignoră pur și simplu simptomele și nu caută să se trateze la timp. Din acest motiv se descoperă atât de multe cancere în stadii avansate. Oamenii se duc la doctor doar când îi constrânge foarte mult durerea și nu mai pot suporta, ca în cazul afecțiunilor danturii.

Citește și 3 simptome de CANCER OVARIAN pe care femeile le ignoră (+ analize indicate)

Nu amâna controlul la medic! Mergi înainte să ai simptome și verifică-ți starea de sănătate prin analize la sânge și teste regulate. Acest lucru ți-ar putea salva viața!

Surse:

1. Revista Galenus, Ruxandra Dumitrescu, Românii preferă să se trateze singuri: https://www.revistagalenus.ro/ultima-ora/romanii-prefera-sa-se-trateze-singuri/
2. Deborah Tolulope Esan, Ayodeji Akinwande Fasoro, Opeoluwa Esther Odesanya, Theophilus Olaide Esan, Elizabeth Funmilayo Ojo and Charles Oluwafemi Faeji, Assessment of Self-Medication Practices and Its Associated Factors among Undergraduates of a Private University in Nigeria Journal of Environmental and Public Health, Volume 2018, Article ID 5439079, 7 pages: https://www.hindawi.com/journals/jeph/2018/5439079/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.