Produsele care conțin TRICLOSAN ar putea afecta OASELE

Osteoporoza este o boală care duce la scăderea densității minerale osoase și slăbirea oaselor. Persoanele afectate raportează o calitate de viață redusă.

Gradul de fragilitate al oaselor poate deveni atât de mare încât chiar și simplul act al tușirii sau o aplecare a corpul pot provoca o fractură. Cele mai multe fracturi cauzate de osteoporoză afectează șoldul, încheietura mâinii sau coloana vertebrală.

Produsele care conțin triclosan: universityhealthnews.com

Osteoporoza este de asemenea asociată cu o rată mare de morbiditate și mortalitate.

Osul nu este un țesut static, lipsit de viață. Contrar așteptărilor, el este un țesut viu, aflat într-un proces permanent de distrugere și înlocuire. Osteoporoza apare atunci când procesul de formare de os nou este depășit de procesul de pierdere osoasă.

Femeile sunt mai afectate decât bărbații după ce trec de menopauză. Din cele aproximativ 30% de femei postmenopauzale cu osteoporoză din SUA, 40% dezvoltă fracturi din cauza oaselor fragile.

Pierderea de masă osoasă este un proces normal, asociat cu înaintarea în vârstă, care nu poate fi stopat. Există însă și alte cauze care pot afecta oasele, crescând riscul de osteoporoză.

Citește și FOSAMAX – un medicament pentru OSTEOPOROZĂ asociat cu risc de FRACTURI și CANCER

Ce este triclosan

Una din aceste cauze este utilizarea frecventă a produselor de îngrijire a corpului și a casei care conțin triclosan. Acesta este un agent antibacterian care se găsește în paste de dinți, săpunuri, dezinfectante de mâini și apă de gură.

Experimentele pe animale au descoperit că triclosanul perturbă activitatea hormonală, iar studiile de laborator și pe linii celulare au demonstrat că produce acumularea de colagen interstițial și crește osul trabecular (spongios, poros ca un burete).

Un studiu recent a arătat că femeile cu niveluri crescute de triclosan în urină au o sănătate osoasă mai precară decât alte femei.

Este primul studiu epidemiologic care a investigat asocierea dintre expunerea la triclosan și osteoporoză. Cercetătorii au analizat datele de la peste 1.800 de femei adulte, care au luat parte la studiu US NHANES din perioada 2005-2010.

Rezultatele au arătat în premieră că concentrația mare de triclosan în urină a fost semnificativ asociată cu scăderea densității osoase (la nivelul femurului, coloanei vertebrale lombare și a intertrochanterului) și creșterea riscului de osteoporoză la femeile adulte. Studiul a fost însă unul observațional, și nu poate demonstra o relație dintre cauză și efect.

Triclosanul – detectat la 75% dintre americani

Expunerea pe termen lung la triclosan este mult mai mare decât s-a crezut inițial. Experții din cadrul FDA sunt îngrijorați cu privire la riscurile potențiale asociate cu utilizarea acestui compus pe durata unei vieți întregi.

Deși a fost recent interzisă utilizarea triclosanului în dezinfectantele de mâini, acest compus continuă să fie incorporat în numeroase bunuri de consum și produse de îngrijire personală, precum săpunuri, paste de dinți și apă de gură. Un număr foarte mare de persoane este expus la bunuri de consum care conțin triclosan, inclusiv apa și produsele animale sau produsele animale.

În anul 2003 și 2004, circa 75% din populația din SUA avea niveluri detectabile de triclosan în urină (între 7.9 nmol/L și 13.1 μmol/L).

În anul 2016, FDA a interzis folosirea triclosanului în produsele antiseptice pentru spălat, iar în 2017 a fost interzis și în antisepticele medicale. Această măsură a fost luată din cauză că producătorii nu au demonstrat că triclosanul „este recunoscut în general ca fiind sigur și eficient” atunci când este adăugat în aceste produse.

În anul 2019, FDA a emis o nouă interdicție privind utilizarea triclosanului în dezinfectantele de mâini. Din păcate, acest agent antibacterian se găsește în multe alte produse cu uz comun: îmbrăcăminte, articole de bucătărie, mobilă și în jucării. Este adăugat în aceste produse cu scopul prevenirii contaminării lor cu bacterii.

Însă un studiu publicat în anul 2007 în „Clinical Infectious Diseases” a arătat că săpunurile cu triclosan nu sunt mai eficiente decât săpunurile obișnuite în reducerea bacteriilor, acestea fiind asociate cu o rezistență crescută la antibiotice.

Cumpără de aici remedii naturiste pentru osteoporoză:
[wcepe_products ids=’10588, 11037, 11100′ button=’Cumpără aici’]

Surse:
1. Marlene Busko, Laurie Barclay, Can Household Products Contribute to Osteoporosis? Medscape: https://www.medscape.org/viewarticle/916461
2. Mayo Clinic, Osteoporosis: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.