GREUTATEA maximă permisă pentru GHIOZDANELE elevilor – studii recente

Mulți dintre cei care au copii, nepoți sau interacționează des cu copii au observat că aceștia au ghiozdane foarte grele, pe care se chinuie să le care fie în spate, fie în mâini, fie să le tragă după ei, aplecându-se și plângându-se de dureri.

O greutate prea mare poate afecta semnificativ corpul copiilor care se află încă într-o perioadă de creștere și dezvoltare. Ghiozdanele care sunt prea grele pot cauza dureri de spate, de gât și de umeri, afectând de asemenea postura.

Greutatea ghiozdanelor copiilor

Deși cei mai mulți copii poartă rucsacuri care cântăresc aproape un sfert din greutatea corpului lor, experții din cadrul American Chiropractic Association recomandă ca ghiozdanele acestora să nu depășească 5-10% din greutatea lor corporală.

Rucsacurile școlarilor sunt mult mai grele decât au fost vreodată. Copiii din ziua de azi studiază mult mai multe ore, mult mai multe materii, iar numărul de cărți este pe măsură. Partea proastă este că aceștia trebuie să care toate acele cărți în fiecare zi în drum spre școală, și nu toți beneficiază de ajutorul părinților.

Consumer Reports a descoperit că copiii din clasa a 2-a și a 4-a poartă în jur de 2,2 kg de caiete cu teme și cărți. Când ajung în clasa a 6-a, greutatea caietelor de teme crește și mai mult. În medie, un copil de clasa a 6-a poartă un ghiozdan care cântărește 8,3 kg, iar unele pot cântări chiar 13,6 kg.

Cât pot duce copiii în ghiozdane

Cercetătorii de la de Universitatea din Granada și Universitatea „John Moores” din Liverpool au determinat că în cazul copiilor care folosesc ghiozdane, greutatea acestora nu trebuie să fie mai mare de 10% din greutatea lor corporală. În cazul celor care folosesc ghiozdane pe roți, greutatea acestora nu trebuie să depășească 20% din greutatea lor corporală.

Cei mai mulți copii din clasele primare folosesc rucsacuri sau ghiozdane pentru transportul materialelor școlare și a altor lucruri utile. Acesta este primul studiu menită să emită recomandări pentru ghiozdanele tip cărucior, care sunt folosite de 40% din școlarii din Sania.

La acest studiu au participat 49 de elevi de școală primară. Cercetătorii au investigat postura corpului și a membrelor inferioare la copiii în mai multe situații: mers liber, fără nici o greutate, purtând un ghiozdan tradițional sau trăgând un cărucior cu diferite încărcături: 10%, 15% și respectiv 20% din greutatea lor corporală.

Rezultatele au arătat că cele mai mari modificări cauzate de ghiozdane și cărucioare apar la nivelul extremităților proxime (șold și trunchi), și mai puține la nivelul extremităților distale (genunchi și glezne).

Cu toate acestea, ghiozdanele de tip cărucior, trase de mână, produc mai puține modificări la nivelul cinematicii corpului, întrucât se potrivesc mai bine cu mișcarea corpului în mersul liber decât purtarea unui rucsac în spate, chiar și atunci când acesta are o greutate mică.

Din păcate, ghiozdanele pe roți trebuie folosite cu precauție și doar în cazul în care elevii nu sunt apți fizic să poarte ghiozdane în spate, deoarece pot aglomera coridoarele școlilor, crescând riscul de accidentări.

Dr. Orly Avitzur, medic neurolog și consultat medical pentru Consumer Reports, spune că un ghiozdan prea greu poate contribui la apariția durerilor de spate la copii. Fetele și copiii scunzi sunt mai predispuși la dureri de spate, din cauza staturii lor mai mici și a fragilității corpului.

Sfaturi pentru părinți

Părinții trebuie să verifice greutatea ghiozdanului copiilor lor și să se asigure că aceștia îl poartă pe ambii umeri. Purtarea greutății pe un singur umăr poate provoca dureri musculare și probleme de postură.

Bretelele ghiozdanului trebuie să fie strânse bine, astfel încât rucsacul să stea cât mai fix pe spate. Un ghiozdan lăbărțat poate provoca afecta alinierea coloanei și durere.

Surse bibliografice:

1. University of Granada. “Maximum weight children should carry in school backpacks.” ScienceDaily. ScienceDaily, 2 July 2019: www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190702112708.htm
2. Home Safety, Backpack Safety: It’s Time to Lighten the Load on Our Kids: https://www.nsc.org/home-safety/safety-topics/child-safety/backpacks
3. Tara Parker-Pope, Weighing School Backpacks, New York Times: https://well.blogs.nytimes.com/2009/07/21/weighing-school-backpacks/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.