PERICOLELE din spatele medicamentelor ANTIINFLAMATOARE

Antiinflamatoarele se numără printre cele mai uzitate medicamente din lume. Oamenii le folosesc pentru calmarea diverselor tipuri de dureri: de spate, de cap, de oase.

Circa 15% din populația Americii iau antiinflamatoare nesteroidiene în mod regulat. Peste 30 de miliarde de doze sunt administrate în fiecare an. Cele mai populare sunt Ibuprofen, Naproxen și Celecoxib.

Antiinflamatoare – riscuri

Avantajele medicamentelor antiinflamatoare

Aceste medicamente sunt atât de populare datorită faptului că au o sferă largă de acțiune. Pe lângă faptul că diminuează durerile, ajută și la scăderea febrei și a inflamațiilor. Nu sunt exagerat de scumpe.

Se găsesc ușor și pot fi cumpărate de la farmacie fără prescripție medicală. Totodată, au un profil de siguranță destul de bun.

Efectele secundare asociate medicamentelor antiinflamatoare 

Nici un medicament nu este însă complet lipsit de pericole, nici măcar antiinflamatoarele nesteroidiene. Pe primul loc în topul efectelor secundare asociate cu administrarea lor se află problemele digestive: stomac deranjat, arsuri și ulcere stomacale.

Leziunile renale, învinețirea rapidă a pielii, sângerările și mâncărimile sunt de asemenea frecvente. Mai rare sunt reacțiile alergice severe și daunele la nivelul ficatului, care pot avea urmări grave.

Medicamentele antiinflamatoare pot crește de asemenea riscul de probleme cardiace, însă acest risc depinde de tipul de antiinflamator administrat și de problemele de sănătate pe care le are persoana care le consumă.

Riscul de supradozare

Cel mai mare pericol în ceea ce privește administrarea medicamentelor antiinflamatoare este supradozarea. Datorită faptului că sunt atât de ușor accesibile și bine tolerate, există riscul ca oamenii să le consume în mod excesiv sau în mod regulat.

Există peste 20 de antiinflamatoare diferite, iar unii pot lua mai multe tipuri odată, fără să își dea seama. Unele din ele sunt incluse în diverse medicamente sau disponibile în combinații cu alte medicamente.

Un bun exemplu în acest sens este Arthrotec, care conține 2 medicamente antiinflamatoare – Diclofenac și Misoprostol, sau Advil PM, care conține, pe lângă un antihistaminic numit Difenhidramină, și un antiinflamator – Ibuprofen. Dacă pe lângă acest medicament se mai ia un antiinflamator separat, riscul de supradozare este mare.

În mod intențional sau accidental, este ușor ca cineva să ia mai mult decât doza recomandată. Un studiu recent a arătat că acest lucru este mult mai problematic decât pare la prima vedere. Din cele peste 1.300 de persoane care au luat Iburofen, mai mult de o treime au luat un al doilea antiinflamator. Mai puțin de jumătate din aceștia au realizat că al doilea medicament pe care l-au luat conținea de asemenea un antiinflamator. Aproape 15% din ei au luat mai mult decât doza recomandată.

Depășirea dozei maxime recomandate a fost sesizată mai ales la bărbați, la cei cu dureri cronice, la cei care nu aveau cunoștințe despre dozele recomandate și la cei care cred în ideea că își pot alege singuri propria doză.

Concluzii

Medicamentele antiinflamatoare pot fi cu siguranță utile, însă pot cauza probleme dacă nu sunt folosite corect. Dacă observați că aceste medicamente nu funcționează în cazul dvs., nu le mai luați, deoarece riscați efecte secundare fără nici un beneficiu.

Citiți prospectul medicamentelor pe care le luați și acordați mai mult atenție paragrafului în care este menționată doza zilnică recomandată. Asigurați-vă că alte medicamente pe care le luați în paralel (pentru altă afecțiune) nu conțin aceleași substanțe. Cel mai bine este să întrebați farmacistul.

Sursă: Robert H. Shmerling, Are you taking too much anti-inflammatory medication? Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/are-you-taking-too-much-anti-inflammatory-medication-2018040213540

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.