5 ore pe zi de stat pe TELEFON crește riscul de OBEZITATE cu 43%

La numeroasele pericole asociate utilizării telefoanelor mobile performante (smartphone) se mai adaugă unul: creșterea riscului de obezitate. Potrivit unui studiu recent, acest risc nu este deloc mic, ci de circa 43%.

Smartphone-urile au devenit o parte integrantă a vieții noastre. Dincolo de aspectul funcțional, ele sunt astăzi considerate un mijloc de distracție sau de „omorâre” a timpului.

5 ore pe zi pe smartphone creste riscul de obezitate

Nu numai că le utilizăm zilnic, ci oră de oră, minut de minut. Cel mai îngrijorător aspect este că un număr tot mai mare de tineri și copii ajung în posesia lor și le folosesc în mod excesiv.

Statul pe telefon îngrașă 

Un studiu recent, prezentat la ACC Latin America Conference din 2019, a arătat că studenții universitari care își foloseau smartphone-urile timp de 5 sau mai multe ore pe zi aveau un risc cu 43% mai mare de obezitate.

Totodată, cercetătorii cred că aceștia au tendința de a avea și alte obiceiuri nocive, care cresc riscul de boli cardiovasculare.

Cum se poate explica această asociere între utilizarea telefonului mobil și predispoziția la obezitate sau boli de inimă? Oamenii de știință au remarcat că „statul pe telefon” duce la scăderea activității fizice.

Este adevărat că smartphone-urile sunt extrem de atractive, datorită facilitării accesului la numeroase servicii, informații și surse de divertisment. Însă este important ca populația generală să conștientizeze faptul că tehnologia mobilă poate fi periculoasă dacă este utilizată în mod abuziv.

Autorul principal al studiului – dr. Mirary Mantilla-Morron, specialist în reabilitare cardio-pulmonară și vasculară la Health Science Faculty din cadrul Universității Simon Bolivar din Columbia, spune că petrecerea unui număr mare de ore în fața smartphonului încurajează un comportament sedentar.

Reducerea gradului de mișcare fizică este un factor de risc pentru boli de inimă, diabet, diferite tipuri de cancer, disconfort la nivel osteo-articular, simptome musculo-scheletice și deces prematur.

Studiu

Cercetătorii au analizat 1060 de studenți de la Facultatea de Științe Medicale din cadrul Universității Simon Bolivar, în perioada iunie-decembrie 2018. Grupul de studiu era format din 700 de fete și 360 de băieți, cu vârsta medie de 19-20 de ani.

La băieți s-a constatat un risc de 36.1% de a deveni supraponderali și un risc de 42.6% de a deveni obezi. La fete, procentele sunt și mai mari: 63.9% risc de supraponderalitate și 57.6% risc de obezitate.

Cercetătorii au descoperit că predispoziția la obezitate a crescut cu 43 de procente când smartphone-ul a fost utilizat în jur de 5 sau mai multe ore pe zi.

Totodată, participanții erau de 2 ori mai predispuși la un consum ridicat de băuturi răcoritoare (cu mult zahăr), fast-food, dulciuri și snacksuri (gustări comerciale nesănătoase) și la o activitate fizică redusă.

26% dintre participanți care erau supraponderali și 4.6% dintre participanții obezi petreceau peste 5 ore pe smartphone.

Rezultatele acestui studiu oferă oamenilor de știință posibilitatea de a „diagnostica” una din cauzele principale ale obezității fizice – un factor de risc al bolilor cardiovasculare.

Durata de timp în care o persoană este expusă la astfel de tehnologii – utilizarea prelungită a telefonului mobil – poate fi, fără îndoială, asociată cu dezvoltarea obezității, susține dr. Morron.

Sursă: Science Daily, Five or more hours of smartphone usage per day may increase obesity, Science News: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190725150918.htm

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.