Avertisment din partea francezilor: Prea mult PARACETAMOL poate îmbolnăvi FICATUL

Paracetamolul (acetaminofen) este unul din cele mai populare medicamente analgezice și antipiretice din lume, cu o utilizare lungă în durerea acută și cronică.

Reprezintă prima alegere a pacienților care nu pot fi tratați cu antiinflamatoare nesteroidiene, precum cei cu astm bronșic, ulcer peptic, hemofilie, sensibilitate la aspirină, copii sub 12 ani, femei însărcinate sau mame care alăptează. Totodată, paracetamolul este recomandat la tratament de primă linie pentru durerea cauzată de osteoartrită.

Paracetamolul in exces poate afecta ficatul

Datorită faptului că are mai puține efecte secundare decât antiinflamatoarele nesteroidiene și se eliberează fără prescripție medicală, există riscul de a fi consumat în exces.

Agenția Națională Franceză pentru Siguranța Medicamentelor și a Produselor din Domeniul Sănătății (ANSM) a emis în iulie 2019 un avertisment cu privire la pericolul administrării inadecvate.

Depășirea dozelor recomandate de paracetamol – riscuri

Paracetamolul este un medicament complex, cu efecte asupra mai multor căi inflamatorii din corp. Deși are o toleranță bună și produce efecte secundare mai puține la nivelul tractului gastrointestinal, cercetătorii au constatat o creștere constantă a numărului de cazuri de intoxicație hepatică indusă de paracetamol la nivel mondial.

Din această cauză, siguranța administrării și validitatea comercializării acestui medicament fără prescripție medicală au început să fie puse la îndoială. Beneficiile utilizării paracetamolului în afecțiuni cronice, îndeosebi în osteoartrită și durerile lombare sunt de asemenea interogate de cercetători.

Ultimele rapoarte pe mecanismul de acțiune a paracetamolului indică faptul că acest medicament nu este un panaceu lipsit de efecte secundare. Dimpotrivă, administrarea acestuia în mod regulat și în doze mari (peste 4 g pe zi) a fost asociată cu un risc de efecte secundare grave.

Îngrijorarea privind efectele adverse ale consumului pe termen lung de paracetamol au apărut în primă fază în domeniul hipertensiunii arteriale, iar mai recent și în alte domenii.

Dovezile care efectelor adverse ale utilizării cronice de paracetamol provin din numeroase studii observaționale și de cohortă, precum și din câteva studii randomizante controlate, care au obținut rezultate contradictorii. Există însă domenii în care dovezile sunt mult mai puternice. De exemplu, paracetamolul este asociat cu un risc crescut de sângerări gastrointestinale, o creștere mică (4 mmHg) a tensiunii arteriale sistolice și un grad de dependență de doză.

Medicii trebuie să discute cu pacienții despre posibilele efecte secundare ale paracetamolului, mai ales dacă anticipează că acest medicament este prescris în doze mari sau pe termen lung.

Supradozajul de paracetamol = intoxicarea ficatului

Experții francezi din cadrul ANSM avertizează că depășirea dozelor recomandate de paracetamol reprezintă un pericol pentru publicul larg, îndeosebi în ceea ce privește sănătatea ficatului.

Consumul acestui medicament a crescut mai mult de 50% în ultimul deceniu în Franța. Paracetamolul este inclus actualmente în peste 200 de medicamente.

Producătorii din Franța vor fi în curând obligați să afișeze un text de tip avertisment pe ambalajul produselor farmaceutice care conțin paracetamol, de genul „Supradozare = pericol. Depășirea dozei recomandate vă poate afecta ficatul!”

Pe ambalaj trebuie specificate de asemenea cât paracetamol se poate administra o dată și câte pastile în decurs de 24 de ore și distanța dintre doze.

Atâta timp cât este folosit doar la nevoie (durere, febră), fără excese de doză sau durată de administrare, paracetamolul este un medicament bun. În doze mari, el devine un agent care crește riscul de îmbolnăvire a ficatului.

Cumpără de aici suplimente pentru ficat:

[wcepe_products ids= ‘11008, 11029, 4260, 9121′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Jóźwiak-Bebenista M, Nowak JZ, Paracetamol: mechanism of action, applications and safety concern, Acta Poloniae Pharmaceutica. 2014 Jan-Feb;71(1):11-23: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24779190
2. McCrae JC, Morrison EE, MacIntyre IM, Dear JW, Webb DJ, Long-term adverse effects of paracetamol – a review, British Journal of Clinical Pharmacoogy. 2018 Oct;84(10):2218-2230. doi: 10.1111/bcp.13656. Epub 2018 Jul 20: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29863746
3. Medic Hub.ro, Franţa: Alertă privind consumul de paracetamol: https://www.medichub.ro/stiri/franta-alerta-privind-consumul-de-paracetamol-id-2448-cmsid-2

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.