FOSAMAX – un medicament pentru OSTEOPOROZĂ asociat cu risc de FRACTURI și CANCER

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Fosamax face parte din categoria de medicamente numite bisfosfonați, care încetinesc resorbția osoasă și sunt recomandate în tratamentul osteoporozei pe termen lung. Acest medicament îmbunătățește densitatea osoasă cel puțin 10 ani, însă a fost asociat cu anumite riscuri pentru sănătate.

În perioada 1995 și 2008 au fost înaintate 23 de rapoarte de cancer esofagian către Administrația de Alimente și Medicamente din SUA (FDA), posibil asociate cu utilizarea medicamentului Fosamax.

Osteoporoza: verywellhealth.com

 

În cele mai multe cazuri, diagnosticul de cancer esofagian a apărut la numai 2 ani de la începutul tratamentului cu acest medicament. Majoritatea victimelor erau femei cu vârsta medie de 72 de ani.

În aceeași perioadă, alte 21 persoane din Europa care au luat Fosamax și încă 10 persoane care au luat un alt medicament din aceeași clasă de medicamente (bisfosfonați) s-au îmbolnăvit de cancer la esofag. În cazul lor, diagnosticul a fost pus după 1,3 ani de administrare a medicamentelor. 22 dintre victime erau femei cu vârsta medie de 69 de ani.

Inflamația esofagiană severă este unul din efectele secundare asociate administrării de bisfosfonați. Pacienții care iau aceste medicamente sunt sfătuite să le consume cu un pahar de apă și să stea în poziție verticală cel puțin o oră după aceea.

Dr. Susan spune că acestea nu sunt singurele plângeri cu privire la utilizarea acestor medicamente. Ele fuseseră asociate în trecut cu osteonecroza fălcii, în care țesutul osos de la nivelul fălcilor moare și putrezește, mai ales după anumite intervenții dentare.

Ultimele rapoarte au asociat utilizarea pe termen lung a Fosamaxului cu fracturi neobișnuite ale femurului.

Studiile au mai arătat că aceste medicamente persistă în sânge mult timp după administrare. După 11 ani de la un tratament cu bisfosfonați, nivelul lor scade doar cu 50%.

Nu luați Fosamax decât dacă sunteți siguri că aveți reală nevoie de acest medicament. Nu încetați să luați acest medicament fără să discutați mai întâi cu medicul.

Cumpără de aici remedii naturiste pentru osteoporoză:
[wcepe_products ids=’10588, 11037, 11100′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Dr. Susan Richards, Osteoporosis Drugs: Why Avoiding it could save your life, articol publicat pe site-ul Dr. Susan’s Healing & Healthy Living: https://drsusanshealthyliving.com/osteoporosis-drugs-why-avoiding-it-could-save-your-life/
2. Harvard Medical School, What’s the story with Fosamax? articol publicat pe site-ul Harvard Health Publishing în Harvard Women’s Health Watch: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/whats_the_story_with_fosamax

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.