Vinul din flori de păpădie – cum se face și pentru ce este bun
Unii se chinuie să scape de invazia de păpădie din grădini sau livezi. Alții se dau în vânt după dulceața, siropul sau mierea de păpădie!
Dacă faci parte din categoria celor care îndrăgesc această plantă, poate că rețeta de vin de păpădie prezentată mai jos îți va surâde!
Cum să nu iubești păpădia? Pe lângă faptul că îmbracă precum un covor colorat pășunile și cărările, păpădia hrănește polenizatorii și poate fi folosită inclusiv la gătit.
Nu mai vorbim despre beneficiile ei pentru sănătate! Păpădia merită „avansată” de la statutul de buruiană la statutul de plantă medicinală sau chiar aliment.
Toate părțile acestei plante sunt comestibile și pretabile la rețete culinare și terapeutice: rădăcina, tulpinile, frunzele și florile.
Singura cerință care trebuie respectată este ca planta să fie recoltată din locuri curate, nepoluate de traficul mașinilor sau animalelor.
Citește și – Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!
Vinul de păpădie – rețetă
Ingrediente
- flori de păpădie cât încap într-un borcan de 1 kg
- 4 litri de apă
- 1 linguriță de drojdie
- 1,5 kg de zahăr
- 2 lămâi
- opțional: 3-4 crenguțe de mentă
Cum se prepară vinul din flori de păpădie
Umpleți un borcan de 1 kg cu flori de păpădie (asta pentru măsurare). Colectați doar petalele. Mugurii florali întregi sunt amari.
Răsturnați-le apoi într-o strecurătoare și spălați-le cu apă rece. Stoarceți-le bine cu mâinile și puneți-le într-o cratiță. Adăugați 3,5 litri de apă.
Așezați vasul pe foc și lăsați lichidul să atingă punctul de fierbere. Stingeți focul și lăsați păpădia la infuzat timp de 24 de ore, sub capac.
Puneți 500 ml de apă într-un ibric. Adăugați zahărul și fierbeți până când lichidul se transformă într-un sirop.
Strecurați ceaiul de păpădie și turnați-l într-un borcan de sticlă. Adăugați siropul de zahăr și sucul de lămâie proaspăt stors.
Dizolvați drojdia într-o cantitate mică de apă călduță și puneți-o în borcan. Amestecați cu o lingură lungă de lemn. Adăugați menta, dacă folosiți.
Acoperiți gura borcanului cu tifon și legați cu o gumă. Amplasați borcanul într-o loc cald și lăsați-l să stea 2 zile. Trebuie ferit de bătaia directă a soarelui.
După ce au trecut 2 zile de macerare, strecurați lichidul și mutați-l într-o damigeană sau într-o sticlă prevăzută cu un capac cu găuri.
Introduceți un furtun și lăsați recipientul să stea încă 7 zile, de data aceasta într-un loc întunecos.
În acest timp, lichidul va atinge ultima fază de fermentare.
Trageți vinul de păpădie prin furtun, fără să tulburați sedimentul de pe fundul damigenei.
Transferați vinul în sticle de culoare închisă. Acestea trebuie închise ermetic. Se păstrează în cămară.
Vinul de păpădie este bun pentru consum după circa o lună, o lună și jumătate de stat în repaus. Rezistă până la 1 an în frigider.
Citește și – Sirop de păpădie pentru ficat, bilă, circulația sângelui
Mod de administrare
Vinul de păpădie se servește în cantități mici, câte 50-80 ml, de 3 ori pe zi. Este bine să se bea înainte de mesele principale.
Se pot face cure de câte 1-2 săptămâni cu vin de păpădie.
În ce afecțiuni ajută vinul de păpădie
Vinul de păpădie are efecte diuretice, depurative și coleretice. Curăță sângele, ficatul și rinichii.
Mărește producția de sucuri digestive. Produce un efect stimulator asupra bilei, splinei și pancreasului.
Păpădia fortifică și hrănește întregul organism. Poate fi servi ca tonic, detoxifiant sau ca un remediu preventiv pentru diverse afecțiuni:
- inflamații ale ficatului
- congestie hepatică
- inapetență
- metabolism încetinit
- organism intoxicat
- afecțiuni hepatice și biliare
- tulburări gastro-intestinale
Citește și – Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!
Sursă articol: Cafeneaua Subiectelor, Vinul din flori de păpădie – un excelent remediu naturist: https://danbituica.blogspot.com/2018/06/vinul-din-flori-de-papadie-un-excelent.html?m=1