Tinctură de LĂMÂIE – rețetă și utilizări medicinale fabuloase
Tinctura de lămâie este un remediu naturist foarte valoros, cu multiple utilizări medicinale. Vestea bună este că putem prepara această tinctură acasă, folosind coajă de lămâie rasă și puțin alcool.
Tinctură de lămâie: rețetă
Ingrediente
• 30 g de coajă de lămâie
• 100 ml de alcool de 40-50%
Preparare
Se poate folosi coajă de lămâie crudă sau uscată, doar partea galbenă (fără bucăți albe). Lămâia se spală bine cu oțet de mere pentru îndepărtarea pesticidelor și se dă prin răzătoare mare. Coaja rasă se pune într-un borcănel sau într-o sticlă, și se toarnă deasupra alcoolul. Se închide ermetic și se lasă o săptămână la macerat. După această perioadă, se strecoară, iar tinctura rezultată se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare.
♣ Indicații terapeutice
Coaja de lămâie este de 5-10 ori mai bogată în substanțe nutritive decât sucul de lămâie. Este o sursă excelentă de magneziu, calciu, potasiu, acid folic, beta-caroten și fibre. Conține bioflavonoide citrice care sunt foarte eficiente în reducerea nivelului de stres oxidativ și în eradicarea elementelor toxice care pot duce la cancer (de piele, de sân, de colon). Lămâia este de asemenea foarte alcalinizantă, și prin aceasta ajută la reducerea pH-ului acid și la prevenirea bolilor.
– Întărește sistemul imunitar
– Previne și ajută la tratarea infecțiilor bacteriene și fungice (ORL și urinare)
– Scade colesterolul și previne ateroscleroza
– Curăță ficatul și pielea de toxine
– Îmbunătățește circulația sângelui
– Întărește unghiile
– Combate contracțiile musculare
– Ajută la tratarea și prevenirea venelor varicoase
– Ajută la curățarea tenului de acnee, coșuri
– Elimină ridurile și petele negre
– Este un remediu excelent pentru igiena și sănătatea orală
– Ușurează digestia
– Ajută la calmarea colicilor
– Îndepărtează starea de greață și rău
– Previne osteoporoza, artrita reumatoidă și poliartrita
Coaja de lămâie conține limonen și salvestrol Q40, două substanțe utile pentru cei care suferă de probleme cu inima sau cu colesterolul. Conținutul de Vitamina C și P din coajă ajută la curățarea vaselor de sânge, și la ameliorarea disconfortului provocat de hipertensiunea arterială, de bolile cardiovasculare sau de flebită. Să nu omitem nici că tinctura de coajă de lămâie ajută la îmbunătățirea circulației periferice și a extremităților.
→ Administrare
Se bea de 3 ori pe zi câte 1 cană cu apă în care s-a adăugat 1 linguriță de tinctură de lămâie și sucul de la 1 lămâie proaspăt stors. Cura durează cel puțin jumătate de an. Cei care au depuneri de grăsime pe artere, au suferit sau sunt predispuși la accident vascular cerebral, trebuie să aibă grijă și de regimul alimentar. Se recomandă în special consumul de legume proaspete, fructe și produse apicole, mai ales polen. Trebuie evitate alimentele grele, bogate în grăsimi, carnea și alte produse greu de digerat.
Cei care suferă de nefrită, pielonefrită, cistită sau alte probleme cu rinichii, pot consuma câte 1 cană de ceai de soc, salvie și mesteacăn, în care s-a diluat 1 linguriță de tinctură de lămâie, de 3 ori pe zi. Plantele (socul, salvia și mesteacănul) se amestecă în cantități egale, iar pentru prepararea ceaiului se folosește 1 linguriță de amestec, opărită cu 1 cană de apă clocotită, 2-3 minute.
nu mai dati retete cu lamaie ca nu le face decat 10% din populatia tarii, restul nu-si pot permite 20 lei kg de lamai
Posibil ca cineva chiar sa aiba neaparata nevoie de acest remediu…medicamentele pe baza de chimicale costa mai mult..
Lamaile sunt foarte bune pt.sanatate ,desi sunt foarte scumpe.
eu prefer sa cumpar 1 kg de lamai decat o cutie de antibiotice
asteptam sa scada pretul la lamai si apoi facem reteta
Dar când se cumpără țigări,,cafea..produse scumpe pline de Eu-riiii,,nu sunt scumpe !!! așa-i românul….eftin la făină și scump la tărâțe !!!
eu chiar am la macerat coj de lamaie cu palinca(lamai din lamaiul personal) si m-am gandit sa pun miere de albine,asa ca un fel de lighior medicinal,va rog sa-mi spuneti daca e bine sau nu…va multumesc.
De ce să nu fie bine…
Cine le face si cine nu Anca e problema lui. Crede-ma k destul de multi isi permit, daca tin la sanatatea lor, sa dea 20 de lei pe kg de lamai.
ai dreptate,tigari cumperi fara sa stai mult pe ganduri,cand e vorba de alimente,vai ,doamne ce scump este!
Voi face! Simplu si,,,,,,. Promitator