Cum putem prepara TINCTURI fără ALCOOL
Foarte mulți autori susțin că tinctura reprezintă cea mai eficientă formă de administrare a unui produs terapeutic.
Prin macerarea îndelungată se extrag deplin principiile active ale plantei, iar remediul este mult mai concentrat. Tinctura are de asemenea un termen de valabilitate mult mai mare decât alte remedii.
Deși se găsesc gata preparate în magazinele naturiste, tincturile făcute în casă sunt mult mai eficiente și mai rentabile. Întrucât se prepară extrem de ușor, cei care au acces la plante proaspete din grădină sau din natură, își pot face singuri tincturile în casă.
De regulă se folosește alcoolul ca substanță de bază, însă persoanele care nu au voie să consume alcool – precum cei cu boli de ficat, afecțiuni gastro-intestinale sau copiii – îl pot înlocui cu oțet. Cel mai bun este oțetul din cidru de mere, care aduce beneficii suplimentare tincturii, datorită conținutului de bacterii bune (probiotice), minerale și enzime.
___________________________________________________________________________________________________
Se umple un borcan pe un sfert cu plante uscate și mărunțite, apoi se completează cu oțet. Plantele trebuie să fie bine acoperite cu oțet. Dacă folosiți rădăcini, le puteți mărunți cu ajutorul robotului cu lama S.
Se acoperă gura borcanului cu o folie de plastic sau hârtie de copt și se pune capacul. Se închide ermetic și se lasă la macerat 30 de zile într-un loc răcoros și întunecos. Se agită zilnic. Nu uitați să etichetați borcanul cu numele tincturii și data preparării.
După trecerea perioadei de macerare, strecurați lichidul printr-un tifon gros, storcând bine plantele. Păstrați tinctura obținută în sticluțe închise la culoare, etichetate cu toate datele necesare. Rezistă mai mult dacă este ținută la frigider.
Ideal ar fi să folosiți sticluțe cu dop picurător sau cu pipetă, pentru a o putea folosi mai ușor, inclusiv când nu sunteți acasă.
Doza zilnică se calculează în funcție de greutatea corporală. La fiecare 50 de kilograme se folosește 1 linguriță.
Oțetul de mere poate fi folosit ca bază pentru tincturile din plante aromatice pe care le utilizăm la gătit, precum cimbru, oregano, rozmarin, tarhon, usturoi verde, leurdă. Tincturile rezultate pot fi adăugate în salate sau alte mâncăruri.
___________________________________________________________________________________________________
Sursă: Longevity Ware House, How to Make Alchool Free Herbal Tinctures at Home: http://www.longevitywarehouse.com/ourblog/learn-how-to-make-alcohol-free-herbal-tinctures-at-home/