Cum să ne preparăm singuri tinctură de SUNĂTOARE – ajută în boli de NERVI, ASTENIE și INSOMNIE
Sunătoarea (Hypericum perforatum) a devenit populară îndeosebi ca antidepresiv natural. În Germania, este principalul remediu folosit în acest sens. Este una din cele mai bine studiate plante medicinale.
Cercetările efectuate pe animale și pe oameni au arătat că unul sau mai mulți compuși din sunătoare întârzie sau reduc re-absorbția neurotrasmițătorilor – dopamina, norepinefrina și serotonina – de către celulele nervoase.
Neurotransmițătorii au un rol important în reglarea mai multor procese: emoțiile, teama, plăcerea, bucuria, supărarea, memoria, cogniția, atenția, concentrarea, vigilența, energia, apetitul, poftele alimentare, somnul și percepția durerii.
Acești compuși din creier duc mesajele de la celulele nervoase la celelalte celule din corp. După ce au trimis mesajul, aceștia sunt re-absorbiți și inactivați de către celulele care îi eliberează.
Principalii compuși cu activitate antidepresivă sunt hipericina, hiperforina și pseudohipericina. Aceștia păstrează neurotransmițătorii mai mult timp și îi fac mai disponibili pentru a fi utilizați de organism.
___________________________________________________________________________________________________
Studiile realizate pe sunătoare au arătat că această plantă este eficientă în ameliorarea depresiei ușoare și moderate. Efectele nu apar imediat, ci în câteva săptămâni.
A fost de asemenea studiată în tratamentul altor tulburări emoționale, precum anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă, schimbări de dispoziție la menopauză și sindrom premenstrual.
Studiile de laborator au arătat că sunătoarea poate ușura de asemenea simptomele de sevraj asociate cu stoparea consumului de nicotină și poate ameliora dorința de a consuma alcool la animalele dependente de aceste substanțe.
___________________________________________________________________________________________________
Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă sunătoarea în boli nervoase de tot felul. „Ne putem facem singuri o tinctură de sunătoare care are efect în boli de nervi, nevroze și astenie însoțită de insomnii„.
♣ Mod de preparare
Se pun 2 mâini pline cu flori de sunătoare culese pe timp însorit într-un borcan. Peste ele se toarnă 1 litru de rachiu natural. Se lasă la macerat timp de 3 săptămâni, într-un loc călduros, la soare, sau aproape de o sursă de căldură din casă.
După cele 3 săptămâni, tinctura se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare, prevăzute cu un dop cu picurător.
♣ Moduri de utilizare
Tinctura de sunătoare poate fi folosită intern – se iau câte 10-15 picături pe zi, într-o lingură cu apă, sau extern, sub formă de frecție.
___________________________________________________________________________________________________
Bibliografie:
1. Butterweck V., Mechanism of action of St John’s wort in depression: what is known? CNS Drugs, 2003;17(8):539-62
2. Integrative Psychiatry, Neurotransmitters: http://www.integrativepsychiatry.net/neurotransmitter.html
3. Herbwisdom.com, St. John’s Wort (Hypericum Perforatum)
4. Maria Treben, Sănătate din farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, p. 58-59