SIROPUL de CĂTINĂ – adversarul celor mai puternice medicamente din farmacii (rețetă + indicații terapeutice)

Deși sunt mici și amărui, fructele de cătină au o valoare terapeutică excepțională. Le putem culege sau cumpăra din piețe începând cu sfârșitul verii, și până la finele lunilor de toamnă.

Cătina albă (Hippophae rhamnoides) are un conținut nutrițional complex impresionant. Puțini dintre noi știm că boabele de cătină sunt foarte bogate în calciu (211,8 mg%), magneziu (186,1 mg%) și fosfor (194,4 mg%).

catină

Conțin de asemenea vitamine cu o acțiune antioxidantă puternică, precum vitamina C (până la 2.500 mg%), vitamina A (380 mg%), vitamina E (16 mg%) și vitamina D (20 mg%).

Cătina conține toate vitaminele din complexul B, cu excepția vitaminei B12, și 18 aminoacizi. Este extrem de bogată în antioxidanți: polifenoli, beta-caroten, zeaxantină, criptoxantină, licopen și kantophilă.

Uleiul de cătină este o sursă extraordinară de acizi grași esențiali: 80-90% acid oleic, acid linoleic, acid pantoteic, acid palmitoleic, heptadecanoic și erucic.

Academicianul Ovidiu Bojor spune despre cătină că aceasta trebuie privită ca un adevărat supliment nutrițional, bogat în multivitamine, multiminerale și substanțe probiotice, și că, în ciuda numeroaselor studii realizate pe cătină la noi și în străinătate pe cătină, încă nu a fost revelată, nici exploatată pe deplin capacitatea terapeutică și profilactică a acestui super-aliment.

Cătina regenerează, întinerește, revigorează, stimulează, vindecă și apără organismul de numeroase boli. Aceste fructe sălbatice sunt indicate în toate afecțiunile care au la bază un deficit de vitamine sau minerale. Sunt de asemenea un ajutor prețios pentru persoanele slăbite, convalescente, vârstnici și copii, datorită efectelor tonice și energizante.

Cum se prepară siropul de cătină cu miere

Una din cele mai bune forme de conservare și administrare a cătinii este siropul. Acesta se poate prepara în casă la rece, după o rețetă care ajută la păstrarea intactă a nutrienților. Siropul iese mult mai dulce, mai aromat și mai sănătos dacă este făcut cu miere și nu cu zahăr alb.

Ingrediente

• 1 kg de cătină
• 500 g de miere polifloră

Preparare

Cel mai bine este să folosim cătină culeasă de noi, din zone nepoluate, pentru a prepara siropul imediat după recoltarea fructelor.

Bobițele de cătină se sortează, păstrându-se doar cele sănătoase și de culoare portocalie intensă (un indiciu că sunt coapte bine). Se spală bine și se storc prin storcătorul de fructe.

Pulpa rezultată se stoarce cu mâna printr-un tifon, pentru a extrage toată zeama.

Sucul obținut se pune într-un blender și se adaugă mierea de albine. Se mixează câteva minute, până la omogenizare. Această acțiune se face o dată la 3 ore. După 24 de ore, siropul se transferă în sticle. Se închid ermetic și se dau la rece.

Mod de administrare

Pentru prevenirea bolilor, întărirea sănătății și creșterea imunității, se prepară o băutură gustoasă din 30 ml de sirop și 150 ml de apă (plată sau minerală). Are efecte antigripale, imunostimulatoare, antivirale, anticancerigene, anti-îmbătrânitoare, reglatoare la nivelul glandelor endocrine și antioxidante (ne protejează de radiații).

În bolile grave, se consumă câte 1 linguriță de sirop de cătină (fără diluare cu apă), de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese.

Atenție, sropul de cătină are efecte energizante, și nu se bea înainte de culcare.

Surse articol:
1. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-2-ianuarie-martie-2015/siropul-de-catina-energizeaza-si-tamaduieste/

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. Are si contraindicatii…catina ….Eu am folosit odata uleide catina..am pus picaturi in nas si am facut o criza de astm…

  2. E ff buna cătina,folosesc eczact rețeta scrisă si a-mi tine un an de zile

  3. Si pt imunitate catina cu miere

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play