Șerbet de TRANDAFIRI de grădină

Trandafirul care se folosește în scop culinar sau medicinal este trandafirul de dulceață, numit Rosa damascena sau Rosa centifolia. Cele mai bune soiuri sunt trandafirii cu o culoare aprinsă și cu un miros dulce, puternic.

Cu cât mai intens este pigmentul sau parfumul lor, cu atât mai bogat este conținutul de antioxidanți, uleiuri volatile, compuși antitumorali, sedativi și antiseptici.

șerbet de trandafiri

Florile se taie cu un cuțit. Se desprind apoi petalele și se aruncă restul. Se aleg doar cele sănătoase, și se pun la uscat în strat subțire, într-un loc umbros. Se lasă 7 zile la uscat, sau până când devin mici și ușor casante. Se păstrează apoi în pungi de hârtie.

Șerbetul se prepară din petale de trandafiri proaspete.

Șerbet de trandafiri – rețetă

Ingrediente

• 300 g de petale de trandafir
• 1 kg de zahăr brut sau suconat
• 600 ml de apă
• 2 lămâi

Preparare

Îndepărtați semințele și orice urmă de polen de pe petale. După ce ați adunat cantitatea necesară, puneți-le într-o sită cu găuri mari și spălați-le cu un jet de apă rece.

Transferați-le într-un bol încăpător, și stoarceți peste ele sucul de la 1 lămâie. Frecați-le cu mâinile, până când toate se ating de zeama de lămâie.

Puneți o cratiță pe foc cu 100 ml de apă și adăugați petalele. Lăsați-le să fiarbă câteva minute, până când apa se colorează. Stingeți focul și puneți capacul pe cratiță, lăsând apa să se răcească în voie.

Turnați apoi conținutul printr-o sită fină, separând petalele de lichid. Transferați lichidul într-o cratiță, și adăugați peste el restul de apă (cei 500 ml) și sucul proaspăt stors de la cealaltă lămâie. Adăugați și zahărul și amestecați.

Puneți vasul pe aragaz și lăsați la foc mic. Așteptați până când zahărul se dizolvă complet, amestecând constant. Dați apoi focul la mare și puneți capacul. Lăsați siropul să fiarbă, colectând spuma de la suprafață cu o spumieră. Ștergeți pereții vasului din când în când cu un șervețel umezit.

Siropul trebuie să fie bine legat, nici foarte subțire, nici foarte gros. Cea mai bună metodă de verificare este aceasta: luați vasul de pe foc, și când siropul s-a oprit din fierbere, luați o lingură din sirop și picurați câteva picături într-un pahar cu apă rece. Dacă stropii rămân întregi și nu se împrăștie, înseamnă că siropul este bun. Dacă vedeți că picăturile se împrăștie, puneți din nou siropul pe foc și lăsați-l să mai fiarbă. Testați din nou.

Când este gata, luați cratița de pe foc și puneți-l într-un vas cu apă rece. Acoperiți cu un capac și apoi cu un prosop umed, stors bine. Când s-a răcorit suficient încât să nu ardă la deget, se scoate cratița din apă rece și se amestecă energic cu făcălețul, menținând aceeași direcție (de la dreapta la stânga), până când siropul se deschide la culoare și devine mat. Este gata când siropul arată ca un șerbet, adică are o nuanță pală și consistența unei smântâni.

Turnați șerbetul în borcane uscate, având grijă să nu rămână bule de aer.

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.