Sirop de PĂDUCEL – tonic pentru INIMĂ, PSIHIC și sistemul NERVOS (rețetă)

Potrivit datelor istorice, păducelul a fost folosit pentru tratarea bolilor de inimă încă din secolul 1. Deși înflorește primăvara, fructele acestui copac miraculos ajung la maturitate abia toamna, putând fi culese la sfârșit de septembrie, început de octombrie.

Păducel

Păducel

Păducelul, doctorul inimii

Păducelul conține numeroase substanțe binefăcătoare pentru sistemul cardiovascular, îndeosebi flavonoide antioxidante precum quercetină și procianidine oligomerice. Acești compuși ajută la dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățesc circulația.

Păducelul este folosit încă din vechime ca remediu pentru controlul nivelurilor crescute de tensiune arterială și colesterol. Studiile realizate pe animale și pe oameni au arătat că păducelul crește fluxul sangvin la nivelul arterelor coronare, îmbunătățește circulația și scade tensiunea arterială.

Cercetătorii au testat păducelul pe pacienți cu insuficiență cardiacă (o boală în care inima nu poate pompa suficient sânge la restul organelor din corp), și au observat că planta îmbunătățește semnificativ funcțiile inimii. Participanții la studiu au raportat ameliorări importante ale simptomele asociate bolii, precum palpitații, respirația scurtă și oboseala.

Dovezi preliminare sugerează că păducelul poate ajuta și la combaterea anginei (o boală cauzată tot de un aport scăzut de sânge la inimă), care se manifestă prin dureri în piept.

În mod tradițional, păducelul este folosit și pentru bătăi neregulate ale inimii și rigidizarea arterelor.

Sirop de păducel – rețetă

Fructele de păducel se culeg în pungi de hârtie sau în săculeți de pânză. Se întind apoi în strat subțiere la loc umbrit și bine aerisit, și se las la uscat circa 1-3 săptămâni. Fructele sunt uscate atunci când pulpa devine sfărâmicioasă.

Tocați fructele de păducel mărunt-mărunt. Așezați apoi straturi alternative de fructe de păducel mărunțite și miere într-un borcan de sticlă. Straturile trebuie să fie cam de două degete fiecare. Umpleți borcanul până la gură. Ultimul strat trebuie să fie de miere.

Închideți borcanul ermetic, și lăsați-l la loc întunecos și răcoros circa 1-2 luni. După această perioadă, strecurați maceratul printr-o pânză de tifon deasă. Asigurați-vă că semințele fructelor rămân afară. Păstrați siropul obținut în sticle de culoare închisă.

Se ia câte 1 lingură de sirop, de 4 ori pe zi. Se fac cure de lungă durată. Are efecte calmante pentru sistemul nervos și tonice pentru inimă și psihic. Acest sirop crește rezistența la efort a cardiacilor.

Precauții și interacțiuni

O recenzie a peste 29 de studii clinice a arătat că păducelul este sigur când este utilizat în dozele recomandate (între 160 și 1.800 mg pe zi, în cure de 3-24 săptămâni). Efectele secundare ale păducelului sunt rare: dureri de cap, greață, palpitații.
Nu folosiți păducel pe perioada sarcinii sau alăptării.

Consultați medicul înainte de a lua păducel, mai ales dacă urmați deja un tratament cu medicamente sintetice (în special pentru boli de inimă), deoarece planta poate spori efectele acestora:

– Digoxin (pentru aritmie)
– Beta-blocante
– Atenolol
– Metoprolol
– Propranolol
– Norvasc (amlodipine)
– Cardizem
– Fenilefrină
– Medicamente pentru disfuncții sexuale la bărbați
– Nitrați

Sursă: https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/hawthorn

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. biancospino…eu de mica le…rontaiam, abia culese din pom,in toamna ,bine coapte…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.