Sirop de ZMEURĂ crud – o băutură antioxidantă delicioasă, care poate combate numeroase boli cronice (rețetă)

Pe lângă faptul că sunt foarte dulci și aromate, fructele de zmeură sunt o sursă naturală de sănătate: ajută la combaterea cancerului, a bolilor cardiovasculare, a obezității și a diabetului, și contribuie semnificativ la îmbunătățirea aspectului pielii, creșterea nivelului de energie și pierderea în greutate.

Sirop de Zmeură

Sirop de Zmeură

Sirop de zmeură – rețetă

Ingrediente

• 2 kg de zmeură
• 2 kg de zahăr brut sau miere
• 2 lămâi

Preparare

Zmeura trebuie să fie coaptă bine. Se aleg fructele sănătoase, se spală sub un jet de apă rece, se pun într-o un vas încăpător și apoi se zdrobesc manual, sau cu ajutorul unui blender.

Vasul se acoperă cu o pânză de tifon, și apoi se lasă la fermentat 2 zile (48 de ore).

După acest interval de macerare, se strecoară sucul lăsat printr-un tifon dublu, presând bine pânza, până iese toată zeama din fructe.

În sucul obținut se adaugă apoi zahărul sau mierea. Se storc și cele două lămâi și se adaugă zeama. Se amestecă periodic cu o lingură de lemn, până când se dizolvă complet zahărul sau mierea.

Când este gata, siropul se toarnă în sticle de sticlă și se închid ermetic sau se leagă cu celofan dublu la gură. Se păstrează în cămară, sau în alt loc răcoros.

Acest sirop se consumă de regulă cu apă minerală, dar merge foarte bine și cu apă simplă. Se poate folosi inclusiv ca îndulcitor pentru ceaiuri (nu fierbinți) sau smoothie-uri, sau ca topping pentru înghețată, iaurt, terci de ovăz, clătite etc.

Conținut nutrițional

200 g de zmeură ne oferă:

– 54% din necesarul zilnic de vitamina C
– 41% din necesarul de mangan
– 12% din necesarul de vitamina K
– 6% din acid folic
– 5% din vitamina E, fier și potasiu
– cantități mai mici de vitamine din complexul B – B1, B2, B3, B5, B6
– calciu, magneziu, fosfor, zinc și cupru

Zmeura conține beta-caroten și alfa-caroten, luteină, zeaxantină și colină. Este o sursă bogată de polifenoli: pantociani, flavonoide și elagitanine. Acești compuși puternici reduc daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, și riscul de boli cronice precum cancer și boli de inimă în unele studii realizate pe animale.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.