Sirop de Măceșe – Rețetă, Beneficii și Administrare

Măceșele (Rosa Canina) sunt fructe de un roșu intens atractiv, care dau mărturie de conținutul excepțional de Vitamina C. Măceșele bat recordul la capitolul Vitamina C, fiind mult mai tonice decât lămâia. Această vitamină ușurează absorbția fierului și a calciului, ajută la recuperarea rănilor, crește puterea imună a organismului, combate bolile infecțioase, revigorează psihicul și fizicul și previne sângerarea gingivală. Măceșele sunt de asemenea o sursă fascinantă de Vitamina A, întrecând cu ușurință Vitamina A din mere, caise și afine.

Sirop de Măceșe

Sirop de Măceșe

Din măceșe se poate face ceai, sirop, vin medicinal, suc sau dulceață. Se folosesc doar fructele uscate imediat după ce au fost culese, la începutul lunii octombrie. Se culeg doar cele bine coapte (de un roșu aprins). Se spală și se pun la scurs pe prosoape de hârtie. Se așează apoi pe ziare, în strat cât mai subțire, în locuri răcoroase, aerisite. Se pot lăsa la uscat în cămară, timp de 3-4 săptămâni. Sunt un leac ideal pentru persoanele bolnăvicioase sau convalescente, pentru cei afectați de infecții, malnutriție sau avitaminoze.

1. Rețetă Sirop de Măceșe

Ingrediente:

• 250 g de măceșe uscate
• un litru jumate de apă
• 500 g de zahăr
• sucul de la o lămâie

Mod de preparare:

Peste fructele de măceșe se adaugă apa clocotită și se lasă 12 ore (peste noapte) la macerat. Dimineața se strecoară bine lichidul și se adaugă zahărul. Se pune la fiert până se topește zahărul și se leagă ca un sirop de consistența dorită. Se adaugă zeama de lămâie și se amestecă bine.

Siropul de măceșe astfel obținut se toarnă cald în sticle, care se închid cu capac etanș. Se mai lasă o vreme cu capul în jos la loc cald (acoperite cu pături groase), până se răcesc natural. Se păstrează la frigider.

Din acest preparat minunat se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi. Sau se poate adăuga la mâncăruri, la deserturi, la șampanie, lichior, țuică sau rachiu natural.

Rețetă Sirop de Măceșe

Rețetă Sirop de Măceșe

Efecte și Indicații Terapeutice

Siropul de măceșe este un tonic, revigorant și reconfortant natural excelent. Ajută la producerea de hemoglobină (celule roșii) și întărește funcția organelor interne. Are efecte deosebite mai ales în infecții, boli contagioase, viroze.

2. Rețetă Pastă de Măceșe (pentru imunitate)

Se spală 3 kg de măceșe, se scot capetele negre și se pun la fiert în apă, circa 2 ore, până când fructele s-au înmuiat. Când sunt fierte, măceșele se dau prin sită și se obține o pastă. Se aruncă resturile din sită. Se mai trec o dată prin sită și pasta extrasă se pune la fiert cu un kilogram de zahăr. Se lasă pe foc până se obține o pastă densă ca mierea de albine.

Din acest medicament miraculos se ia câte o linguriță dimineața. Se poate folosi și ca sos pentru diferite preparate din carne, paste sau pizza. Se poate prepara în aceste cazuri fără zahăr.

Măceșe (Rosa canina)

Măceșe (Rosa canina)

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

2 comentarii

  1. Trebuie incercat pare foarte buna….

  2. nu sint de acord cu zaharul care se foloseste .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.